”Isät, jos ajattelitte ottaa kirjan mukaan synnytykseen, niin sorry, ei käy”, synnytysvalmentaja sanoo isille.

Nirsk, narsk. Siniset, velourpintaiset ilmapatjat natisevat, kun pyöreämahaiset naiset etsivät kömpelösti mukavaa asentoa.

Kuukauden päästä useimmat heistä saavat vauvan, ja mahat muistuttavat jo suuria jumppapalloja.

Yhdeksän pariskuntaa ja kaksi äitiä on kokoontunut synnytysvalmennukseen Tampereella. On sunnuntai-aamu, ja isät hakevat keittiönurkkauksesta kahvia. He eivät juuri puhele, tämä on intiimi tilanne. Mutta tietoa tahtovat kaikki: 20 silmäparia on kohdistunut valmennuksen kehittäjään Silja Seppäseen, joka laskeutuu polvilleen lattialle ja kertoo päivän ohjelman.

Silja on tunnettu kätilö ja imetysohjaaja, jonka vetämä valmennus käy läpi synnytyksen vaiheet käytännöllisesti. Niin, että ”insinööri-isätkin ymmärtävät”. Ei power point -esityksiä, eikä videoita.

Käytännön asioista tärkein on neuvoa, missä on vessa. Viimeistään lounastauon jälkeen sinne on jono.

– Kannattaa käydä pissalla ennen ponnistusharjoituksia, Silja sanoo.

Naisessa on voimaa

Nyt esittäydytään. Anna-Reetta ja Ville ovat täällä lomalla Pohjanmaalta. Yksi pari on Ikaalisista, loput Tampereelta tai sen liepeiltä. Liisa ja Aleksi patjallaan katsovat toisiaan silmiin. Titta ja Henri ovat tulleet Hämeenlinnasta, heillä on vajaat kymmenen viikkoa laskettuun aikaan ja mukana oma punainen jumppapallo.

Titta on lukenut Vauvasta maanläheisestä synnytysvalmennuksesta. Raskaus on ollut helppo, ja Titan suunnitelmissa on mahdollisimman lääkkeetön synnytys. Pari osallistuu myös oman neuvolansa perhevalmennukseen.

– Ehdotin Henkalle, että mitä jos kokeiltaisiin myös toisenlaista näkökulmaa, Titta sanoo ja kaivaa esille raskauspäiväkirjansa ja kynän.

Valmennettavista suuri osa on kolmekymppisiä, kuten esikoistaan odottavat nykyisin ovat. Puolet isistä on pukeutunut huppariin. Ohjeissa sanottiin, että mukavat vaatteet päälle.

Silja aloittaa alusta, sananmukaisesti: Ennen vanhaan naiset synnyttivät tallissa, navetassa tai saunassa, ja synnytystä hävettiin.

– Naisessa on voima, jolla lapsi saadaan maailmaan. Sitä voimaa tekin voitte käyttää, hän rohkaisee.

Synnytystä suojaavat hormonit. Oksitosiini aiheuttaa supistukset ja tekee onnelliseksi. Se saa äidin tuntemaan itsensä rakastetuksi. Endorfiini auttaa jaksamaan, ja adrenaliinia erittyy, kun pelottaa.

– Kirkkaat valot, kovaääninen puhe ja pelkääminen ehkäisevät oksitosiinin erittymistä ja voivat pysäyttää synnytyksen. Ystävällinen, hiljainen puhe, himmeä valaistus ja rakastava kosketus edistävät sitä.

Äitien kynät suhisevat.

Rakastava kosketus on isien tehtävä. Synnyttäminen on yhteispeliä, Silja painottaa.

– Silittäkää tukkaa, pussatkaa, ojentakaa huulirasva. Pitäkää huolta, että synnyttäjällä on mahdollisimman hyvä olo. Läheisyyden ja kosketuksen merkitystä ei voi liikaa korostaa.

Titta ja Henri katsovat toisiaan. Selvä.

Onko se noin iso?!

Tässä on teille kohtu. Silja ottaa esille punaisen, trikoisen kangaspussin ja sujauttaa pehmeän nuken sen sisään. Synnytys alkaa: se käynnistyy supistuksilla, trikoinen kohdunkaula pehmenee ja avautuu. Luisen lantiomallin avulla Silja näyttää, kuinka vauva laskeutuu kiertyen alas synnytyskanavaa, jotta ulostulo ahtaasta paikasta on mahdollista. Tulevat äidit ja isät seuraavat keskittyneinä. Kukaan ei vilkaisekaan kännykkäänsä. Noinko hienosti se tapahtuu. Tuota en tiennyt.

Silja panee aidonkokoisen vauvanuken kiertämään ryhmässä. Se huvittaa osallistujia, mutta tekee lähestyvän synnytyksen todemmaksi.

Noinko iso, isä huudahtaa, kun nukke tulee hänen käsiinsä. Oikea vauva tuntuu erilaiselta, rauhoittaa Silja.

– Seiso, nojaa, keinuttele, istu pallon päällä. Lepää supistusten välillä, silloin ei satu. Ja vaihtele asentoa, hän antaa neuvoja.

Liisa nostaa kätensä ylös: Koska sinne sairaalaan pitää lähteä? Ohjeissa sanotaan, että sitten, kun supistusten väli on viisi minuuttia.

Se on yleensä liian aikaisin ensisynnyttäjille, Silja sanoo.

– Älkää miettikö numeroita ja minuutteja vaan lähtekää sitten, kun tahdotte kätilön auttavan. Verenvuoto, vihreä lapsivesi tai taukoamaton kipu ovat aina syitä lähteä välittömästi.

Synnytys ei ole pelkkää kipua

Eväsrasiat on tyhjennetty, ja lounaan jälkeinen vessajono purettu. On aika puhua synnytyskivusta ja sen hoidosta. Se kiinnostaa kaikkia.

Synnytys sattuu, kyllä, usein tosi paljon. Ja ensimmäisellä kerralla se myös kestää, jopa päiviä, kokenut kätilö kertoo rehellisesti.

Ilmeet salissa vakavoituvat. Se tiedetään, että sattuu. Mutta kun sen sanoo ammattilainen, se tuntuu todelta.

Mutta: on olemassa hyviä keinoja kivun hallitsemiseksi, ja niitä voi harjoitella, jatkaa Silja.

– Synnytys ei ole pelkkää kipua vaan ihana prosessi, jossa maailmaan syntyy uusi ihminen.

Mitä luomukeinoja nyt onkaan? raitapaitainen äiti kysyy. Titta ja Henri kuuntelevat.

Synnytyskipua voivat helpottaa ammeessa oleskelu, akupunktio, vyöhyketerapia ja TENS-laite. Ne eivät vie kipua pois, mutta rentouttavat ja auttavat kestämään. Silja kiertää näyttämässä, missä akupisteet äidin selässä ja pakarassa sijaitsevat. Isät saavat harjoitella.

– Isät, jos ajattelitte ottaa kirjan mukaan synnytykseen, niin sorry, ei käy. Teillä on tekemistä.

Silja näyttää, miten hengittäminen ja äänenkäyttö helpottavat kivunhallintaa. Kokeilkaa!

– Hengitä nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Laula supistuksen aikana a:ta tai o:ta, rentouta leuka. Yniskää yhdessä.

Entäs sitten puudutteet?

Mitä, jos sattuu liikaa? Synnytyksen kulkua ei voi ennustaa. Huolellisestikaan suunnitellussa synnytyksessä ei kaikki ehkä mene kuten on kuvitellut.

Kipua varten on lääkkeet. Niitä voi käyttää, jos niitä tarvitaan eikä muuten selviä, Silja sanoo. Hoitamattomalla kivulla voi olla kielteisiä vaikutuksia niin äitiin kuin vauvaan. Siljakin turvautui puudutukseen kahdessa pitkittyneessä synnytyksessään. Joillekin voi riittää parasetamoli.

Pari äitiä näyttää hämmentyneiltä. Ilmapatjat natisevat, kun pyöreämahaiset vaihtavat asentoa. Kysymyksiä alkaa virrata:

Mihin laitetaan pudendaalipuudute?

Kauanko se vaikuttaa? Miten epiduraali vaikuttaa vauvaan? Miksi laitetaan tippa? Hidastaako ilokaasu synnytystä? Voiko isäkin kokeilla sitä?

Ja Silja vastailee, kaikkiin kysymyksiin.

– Vanhempia ei saa pelotella. Mutta jokaisella äidillä ja isällä on oikeus tietää miten asiat ovat ja mitä itse voi tehdä. Siksi minä valmennan.

Silja menee lattialle puoli-istuvaan asentoon, ottaa sukanvarsistaan kiinni, pidättää hengitystään leuka rinnassa ja puhisee naama punaisena. Tältä synnyttävä nainen yleensä näyttää. Näin hän ponnistaa.

Kaksi isää riisuu hupparinsa, huh, alkaa olla kuuma. Titta ja Henri näyttävät innostuneilta. Kaikki kokeilevat: Seisaaltaankin voi ponnistaa, ja kontillaan. Tai sivuttain maaten toinen jalka koholla. Hengitystä ei tarvitse pidättää vaan sitä voi käyttää ponnistamisen tukena.

Titta istuu synnytysjakkaralle, ja Henri pitää hänestä kiinni.

– Mitä mun nyt pitäisi tehdä? Henri kysyy.

– Pidät vaan emännän kyljistä kiinni. Kyllä se vauva sieltä ulos luiskahtaa. Helppo nakki, Silja naurattaa.

Tärkeintä on ponnistaessa löysätä lantionpohjan lihakset ja työntää vauvaa alas ylävatsan lihaksilla. Se on yllättävän vaikeaa, ja vaatii harjoittelua. Titta kirjaa vinkin vihkoonsa. Silja kiertää kokeilemassa, että kaikki äidit löytävät palleastaan oikeat lihakset.

– Kenelle tulee imukupista mieleen karhupumppu? hän kysyy.

Neljä kättä nousee.

Ei, se ei ole sellainen. Silja ottaa käteensä vaatimattoman, korkeintaan espressokupin kokoisen valkoisen lätkän. Sillä vauva voidaan auttaa maailmaan, jos äidin voimat loppuvat.

Äitien naurussa kuuluu helpotus.

”Pitäkää toisistanne huolta, pussailkaa paljon”

Silja kertoo vielä synnytyksen riskeistä, istukan irtoamisesta ja repeämien korjaamisesta. Ja synnytyksen ihanasta lopputuloksesta – vauvasta – jota kannattaa pitää paljon ihokontaktissa ja vieressä nukkumassa, jos äiti on kunnossa.

– Pitäkää huolta toisistanne, pussailkaa paljon.

Viisi tuntia jättää Titan pään täyteen asiaa. Onneksi ovat muistiinpanot.

Titta aikoo edelleen selvitä synnytyskivuista luonnonmukaisin keinoin. Mutta hän tietää lääkkeistäkin nyt jotain. Titan ja Henrin mielestä valmennuksen käytännönläheisyys oli sitä, mitä he kaipasivat. Isät olivat tasavertaisina mukana.

– Kyllä me tästä selvitään, yhdessä.

– Jos saan synnytyksen päätteeksi vauvan syliini, en voi olla pettynyt.

Kätilö ja imetysohjaaja Silja Seppäsen kehittämä Vauvantai-synnytysvalmennus on rekisteröity tavaramerkki, jota saavat tarjota koulutetut valmentajat.Valmennuksia on Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä, Mikkelissä ja Kuopiossa.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.