Jos taustalla taas on itseä järkyttänyt synnytyskokemus, pelko voi säilyä mielessä ja aktivoitua uuden raskauden myötä. Kuva: Niki Strbian.
Jos taustalla taas on itseä järkyttänyt synnytyskokemus, pelko voi säilyä mielessä ja aktivoitua uuden raskauden myötä. Kuva: Niki Strbian.

Synnytys on naisen elämän todennäköisesti kivuliain tapahtuma. On ihan normaalia pelätä sellaista!

Odotamme, että raskaus on ihanaa ja nautinnollista, koska tuo oletus on yhteiskunnassamme voimakas ja näkyvä. Pelko luo tunkkaisia varjoja raskauteen, ja voi aiheuttaa syyllisyyttä, häpeää ja surua. Torjutuksi tai ohitetuksi tulemisen ajatus voi eristää muista, ja avun hakeminen saattaa tuntua mahdottomalta.

Pelko luo tunkkaisia varjoja raskauteen, ja voi aiheuttaa syyllisyyttä, häpeää ja surua.

Lankojen käsissä pitäminen, tai paikkojen ja tavaroiden järjestykseen laittaminen ruokkii näennäistä turvallisuudentunnetta. Oikeasti emme voi paeta elämän turvattomuutta muuten kuin sisäistä turvallisuudentunnetta lisäämällä – tunteita ja ajatuksia käsittelemällä ja ymmärtämällä.

Ensisynnyttäjät pelkäävät usein aidosti uuden edessä. Kauhu hallinnan menestyksestä korostuu, jos elämässä on ollut turvattomuutta, eikä sitä ole ollut mahdollisuutta työstää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos taustalla taas on itseä järkyttänyt synnytyskokemus, pelko voi säilyä mielessä ja aktivoitua uuden raskauden myötä. Vaikka lääketieteellisessä mielessä kaikki olisikin sujunut mallikkaasti, kokemus on voinut olla äidille traumaattinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itseä järkyttäneet hetket olisi hyvä käydä läpi pian synnytyksen jälkeen, mutta viimeistään uuden odotuksen aikana. Ammattilaisen kanssa on mahdollista kerrata tapahtumia ja eläytyä niihin uudelleen turvallisessa tilanteessa, jossa otetaan huomioon keholliset reaktiot ja heräävät tunteet.

Voimakasta pelkoa kokeva tarvitsee ehdottomasti apua. Tuskan ja ahdistuksen kieltäminen tai vähättely ei poista asiaa. Pelko ei myöskään suinkaan poistu itsestään vain odottelemalla. Tunteen ilmaisu sen sijaan avaa mahdollisuuksia tulla autetuksi ja tuetuksi.

Keskity siihen onneen, mikä vastasynnyttäneistä äideistä säteilee. Sinä pystyt tähän – et ole yksin!

Synnytyspelkopoliklinikalta saa tietoa synnytyksestä ja kivunlievitysvaihtoehdoista. Kirje synnytyssairaalaan omista toiveista ja peloista valmentaa heitä vastaanottamaan juuri sinut yksilönä. Ryhmässä opeteltavat rentoutumistaidot vahvistavat ja tuovat toivoa. Vauvan ajattelu ja mielikuvat tulevasta luovat tunnesuhdetta vauvan kanssa.

Keskity siihen onneen, mikä vastasynnyttäneistä äideistä säteilee. Sinä pystyt tähän – et ole yksin!

Kokemus tunteiden jakamisesta ja ymmärretyksi ja kuulluksi tulemisesta vahvistaa aina hyvinvointia. Kuka tahansa voi siten tehdä toiselle hyvää tunteita kuuntelemalla ja niitä myötätuntoisesti vastaanottamalla – siihen ei tarvita mielenterveysalan koulutusta!

Psykologi Leea Mattila toimii asiantuntijana Toisenlaiset äidit -ohjelmassa Livillä, Nelosella sekä Ruudussa. Hän syventää vauva.fi-kolumnissaan kunkin viikon aihetta. Liv. Nelonen ja Ruutu kuuluvat samaan Sanoma-konserniin kuin Vauva.fi

Vierailija

Miksi synnytyspelkoon suhtaudutaan aina tällä tavalla että kyse on jostain epärationaalisesta turhasta pelosta ja se pitää poistaa puhumalla? Itselläni tuli ensimmäisessä synnytyksessä viikkoja kestäneitä hermokipuja, jotka tekivät esimerkiksi vauvan hoitamisesta ensimmäisten viikkojen aikana mahdotonta. Tämän takia en halunnut synnyttää toista lasta alakautta. Jouduin pelkopolille ja papereissani lukee että minulle on tehty pelkosektio. Mielestäni kyse ei ollut pelosta ollenkaan, vaan siitä että ihan täysissä sielun ja ruumiin voimissani arvioin riskit enkä halunnut niitä ottaa.

Vierailija

Synnytyspelko poistuu sektiolupauksella (lupaus pitää tietysti toteuttaa).

Pelkopolin tarkoitus on saada äiti pelkäämään sektiota vielä enemmän kuin alatiesynnytystä. Siellä luvataan yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista vaikka hyvin tietävät, ettei kaikkea luvattua voida toteuttaa. Lisäksi siellä valehdellaan  niin että korvat heiluu. Minulle annettiin paperi, jossa sanottiin "haavatulehdukset ovat varsin yleisiä". Kun en antanut periksi, sain sektion. Hoitaja antoi minulle lapun, joka oli tarkoitettu sektioon joutuville (siis lääkärin määräyksestä) ja siinä luki "haavatulehdukset ovat varsin harvinaisia".

- Eli kun lääkäri määrää sektion, tulehdukset ovat harvinaisia mutta jos äiti haluaa sen, tulehdukset ovatkin yleisiä? Jep jep. Hyvin uskottavaa.

Synnytin ekan 39+5 kohtuun kuolleen alateitse. Siitä jäi trauma, jota ei tunnustettu pelkopolilla. Elävät kolme syntyneet sektiolla ja kaikki maalatut kauhukuvat osoittautuivat vääriksi.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla