Jos taustalla taas on itseä järkyttänyt synnytyskokemus, pelko voi säilyä mielessä ja aktivoitua uuden raskauden myötä. Kuva: Niki Strbian.
Jos taustalla taas on itseä järkyttänyt synnytyskokemus, pelko voi säilyä mielessä ja aktivoitua uuden raskauden myötä. Kuva: Niki Strbian.

Synnytys on naisen elämän todennäköisesti kivuliain tapahtuma. On ihan normaalia pelätä sellaista!

Odotamme, että raskaus on ihanaa ja nautinnollista, koska tuo oletus on yhteiskunnassamme voimakas ja näkyvä. Pelko luo tunkkaisia varjoja raskauteen, ja voi aiheuttaa syyllisyyttä, häpeää ja surua. Torjutuksi tai ohitetuksi tulemisen ajatus voi eristää muista, ja avun hakeminen saattaa tuntua mahdottomalta.

Pelko luo tunkkaisia varjoja raskauteen, ja voi aiheuttaa syyllisyyttä, häpeää ja surua.

Lankojen käsissä pitäminen, tai paikkojen ja tavaroiden järjestykseen laittaminen ruokkii näennäistä turvallisuudentunnetta. Oikeasti emme voi paeta elämän turvattomuutta muuten kuin sisäistä turvallisuudentunnetta lisäämällä – tunteita ja ajatuksia käsittelemällä ja ymmärtämällä.

Ensisynnyttäjät pelkäävät usein aidosti uuden edessä. Kauhu hallinnan menestyksestä korostuu, jos elämässä on ollut turvattomuutta, eikä sitä ole ollut mahdollisuutta työstää.

Jos taustalla taas on itseä järkyttänyt synnytyskokemus, pelko voi säilyä mielessä ja aktivoitua uuden raskauden myötä. Vaikka lääketieteellisessä mielessä kaikki olisikin sujunut mallikkaasti, kokemus on voinut olla äidille traumaattinen.

Itseä järkyttäneet hetket olisi hyvä käydä läpi pian synnytyksen jälkeen, mutta viimeistään uuden odotuksen aikana. Ammattilaisen kanssa on mahdollista kerrata tapahtumia ja eläytyä niihin uudelleen turvallisessa tilanteessa, jossa otetaan huomioon keholliset reaktiot ja heräävät tunteet.

Voimakasta pelkoa kokeva tarvitsee ehdottomasti apua. Tuskan ja ahdistuksen kieltäminen tai vähättely ei poista asiaa. Pelko ei myöskään suinkaan poistu itsestään vain odottelemalla. Tunteen ilmaisu sen sijaan avaa mahdollisuuksia tulla autetuksi ja tuetuksi.

Keskity siihen onneen, mikä vastasynnyttäneistä äideistä säteilee. Sinä pystyt tähän – et ole yksin!

Synnytyspelkopoliklinikalta saa tietoa synnytyksestä ja kivunlievitysvaihtoehdoista. Kirje synnytyssairaalaan omista toiveista ja peloista valmentaa heitä vastaanottamaan juuri sinut yksilönä. Ryhmässä opeteltavat rentoutumistaidot vahvistavat ja tuovat toivoa. Vauvan ajattelu ja mielikuvat tulevasta luovat tunnesuhdetta vauvan kanssa.

Keskity siihen onneen, mikä vastasynnyttäneistä äideistä säteilee. Sinä pystyt tähän – et ole yksin!

Kokemus tunteiden jakamisesta ja ymmärretyksi ja kuulluksi tulemisesta vahvistaa aina hyvinvointia. Kuka tahansa voi siten tehdä toiselle hyvää tunteita kuuntelemalla ja niitä myötätuntoisesti vastaanottamalla – siihen ei tarvita mielenterveysalan koulutusta!

Psykologi Leea Mattila toimii asiantuntijana Toisenlaiset äidit -ohjelmassa Livillä, Nelosella sekä Ruudussa. Hän syventää vauva.fi-kolumnissaan kunkin viikon aihetta. Liv. Nelonen ja Ruutu kuuluvat samaan Sanoma-konserniin kuin Vauva.fi

Vierailija

Synnytyspelko ei poistu odottamalla, vaan vaatii tunteiden käsittelyä

Miksi synnytyspelkoon suhtaudutaan aina tällä tavalla että kyse on jostain epärationaalisesta turhasta pelosta ja se pitää poistaa puhumalla? Itselläni tuli ensimmäisessä synnytyksessä viikkoja kestäneitä hermokipuja, jotka tekivät esimerkiksi vauvan hoitamisesta ensimmäisten viikkojen aikana mahdotonta. Tämän takia en halunnut synnyttää toista lasta alakautta. Jouduin pelkopolille ja papereissani lukee että minulle on tehty pelkosektio. Mielestäni kyse ei ollut pelosta ollenkaan, vaan siitä...
Lue kommentti
Vierailija

Synnytyspelko ei poistu odottamalla, vaan vaatii tunteiden käsittelyä

Synnytyspelko poistuu sektiolupauksella (lupaus pitää tietysti toteuttaa). Pelkopolin tarkoitus on saada äiti pelkäämään sektiota vielä enemmän kuin alatiesynnytystä. Siellä luvataan yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista vaikka hyvin tietävät, ettei kaikkea luvattua voida toteuttaa. Lisäksi siellä valehdellaan niin että korvat heiluu. Minulle annettiin paperi, jossa sanottiin "haavatulehdukset ovat varsin yleisiä". Kun en antanut periksi, sain sektion. Hoitaja antoi minulle lapun, joka oli...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.