Jos taustalla taas on itseä järkyttänyt synnytyskokemus, pelko voi säilyä mielessä ja aktivoitua uuden raskauden myötä. Kuva: Niki Strbian.
Jos taustalla taas on itseä järkyttänyt synnytyskokemus, pelko voi säilyä mielessä ja aktivoitua uuden raskauden myötä. Kuva: Niki Strbian.

Synnytys on naisen elämän todennäköisesti kivuliain tapahtuma. On ihan normaalia pelätä sellaista!

Odotamme, että raskaus on ihanaa ja nautinnollista, koska tuo oletus on yhteiskunnassamme voimakas ja näkyvä. Pelko luo tunkkaisia varjoja raskauteen, ja voi aiheuttaa syyllisyyttä, häpeää ja surua. Torjutuksi tai ohitetuksi tulemisen ajatus voi eristää muista, ja avun hakeminen saattaa tuntua mahdottomalta.

Pelko luo tunkkaisia varjoja raskauteen, ja voi aiheuttaa syyllisyyttä, häpeää ja surua.

Lankojen käsissä pitäminen, tai paikkojen ja tavaroiden järjestykseen laittaminen ruokkii näennäistä turvallisuudentunnetta. Oikeasti emme voi paeta elämän turvattomuutta muuten kuin sisäistä turvallisuudentunnetta lisäämällä – tunteita ja ajatuksia käsittelemällä ja ymmärtämällä.

Ensisynnyttäjät pelkäävät usein aidosti uuden edessä. Kauhu hallinnan menestyksestä korostuu, jos elämässä on ollut turvattomuutta, eikä sitä ole ollut mahdollisuutta työstää.

Jos taustalla taas on itseä järkyttänyt synnytyskokemus, pelko voi säilyä mielessä ja aktivoitua uuden raskauden myötä. Vaikka lääketieteellisessä mielessä kaikki olisikin sujunut mallikkaasti, kokemus on voinut olla äidille traumaattinen.

Itseä järkyttäneet hetket olisi hyvä käydä läpi pian synnytyksen jälkeen, mutta viimeistään uuden odotuksen aikana. Ammattilaisen kanssa on mahdollista kerrata tapahtumia ja eläytyä niihin uudelleen turvallisessa tilanteessa, jossa otetaan huomioon keholliset reaktiot ja heräävät tunteet.

Voimakasta pelkoa kokeva tarvitsee ehdottomasti apua. Tuskan ja ahdistuksen kieltäminen tai vähättely ei poista asiaa. Pelko ei myöskään suinkaan poistu itsestään vain odottelemalla. Tunteen ilmaisu sen sijaan avaa mahdollisuuksia tulla autetuksi ja tuetuksi.

Keskity siihen onneen, mikä vastasynnyttäneistä äideistä säteilee. Sinä pystyt tähän – et ole yksin!

Synnytyspelkopoliklinikalta saa tietoa synnytyksestä ja kivunlievitysvaihtoehdoista. Kirje synnytyssairaalaan omista toiveista ja peloista valmentaa heitä vastaanottamaan juuri sinut yksilönä. Ryhmässä opeteltavat rentoutumistaidot vahvistavat ja tuovat toivoa. Vauvan ajattelu ja mielikuvat tulevasta luovat tunnesuhdetta vauvan kanssa.

Keskity siihen onneen, mikä vastasynnyttäneistä äideistä säteilee. Sinä pystyt tähän – et ole yksin!

Kokemus tunteiden jakamisesta ja ymmärretyksi ja kuulluksi tulemisesta vahvistaa aina hyvinvointia. Kuka tahansa voi siten tehdä toiselle hyvää tunteita kuuntelemalla ja niitä myötätuntoisesti vastaanottamalla – siihen ei tarvita mielenterveysalan koulutusta!

Psykologi Leea Mattila toimii asiantuntijana Toisenlaiset äidit -ohjelmassa Livillä, Nelosella sekä Ruudussa. Hän syventää vauva.fi-kolumnissaan kunkin viikon aihetta. Liv. Nelonen ja Ruutu kuuluvat samaan Sanoma-konserniin kuin Vauva.fi

Vierailija

Synnytyspelko ei poistu odottamalla, vaan vaatii tunteiden käsittelyä

Miksi synnytyspelkoon suhtaudutaan aina tällä tavalla että kyse on jostain epärationaalisesta turhasta pelosta ja se pitää poistaa puhumalla? Itselläni tuli ensimmäisessä synnytyksessä viikkoja kestäneitä hermokipuja, jotka tekivät esimerkiksi vauvan hoitamisesta ensimmäisten viikkojen aikana mahdotonta. Tämän takia en halunnut synnyttää toista lasta alakautta. Jouduin pelkopolille ja papereissani lukee että minulle on tehty pelkosektio. Mielestäni kyse ei ollut pelosta ollenkaan, vaan siitä...
Lue kommentti
Vierailija

Synnytyspelko ei poistu odottamalla, vaan vaatii tunteiden käsittelyä

Synnytyspelko poistuu sektiolupauksella (lupaus pitää tietysti toteuttaa). Pelkopolin tarkoitus on saada äiti pelkäämään sektiota vielä enemmän kuin alatiesynnytystä. Siellä luvataan yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista vaikka hyvin tietävät, ettei kaikkea luvattua voida toteuttaa. Lisäksi siellä valehdellaan niin että korvat heiluu. Minulle annettiin paperi, jossa sanottiin "haavatulehdukset ovat varsin yleisiä". Kun en antanut periksi, sain sektion. Hoitaja antoi minulle lapun, joka oli...
Lue kommentti
Daniel Craig ja Rachel Weisz  menivät naimisiin vuonna 2011. Kuva: MVphotos
Daniel Craig ja Rachel Weisz menivät naimisiin vuonna 2011. Kuva: MVphotos

”Emme malta odottaa, että tapaamme hänet”, Rachel Weisz hehkuttaa.

Brittiläinen näyttelijäpari Daniel Craig ja Rachel Weisz odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan.

”Raskaus alkaa näkyä. Daniel ja minä olemme niin onnellisia. Saamme pienen ihmisen. Emme malta odottaa, että tapaamme hänet”, Weisz kertoo New York Timesille.

Tuleva lapsi on kummallekin vanhemmalle toinen. Weiszilla on 11-vuotias poika aiemmasta liitostaan ohjaaja Darren Aronofskyn kanssa. Craigilla on ennestään 25-vuotias tytär.

Muun muassa Medusan perintö, Uskollinen puutarhuri ja Muumio-elokuvista tunnettu Weisz nähdään valkokankaalla seuraavaksi elokuvassa Disobedience. Craigin seuraava tehtävä James Bondina on elokuva Bond 25, jonka on tarkoitus ilmestyä vuonna 2019.

Weisz liittyy kasvavaan nelikymppisten odottajien joukkoon. Yli 40-vuotiaina vauvan ovat saaneet muun muassa Halle Berry, Celine Dion ja Marcia CrossEva Longorian, 43, esikoisvauvan laskettu aika on pian. Antti Lindtman ja Kaija Storbom tulivat vanhemmiksi viime marraskuussa. Lindtman oli 35-vuotias ja Storbom 54.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tarvitseeko rintoja valmistella imetykseen? Terveydenhoitaja Mia Astikainen vastaa.

Rinnat valmistautuvat imetykseen jo raskausaikana

Raskausaikana rinnat valmistautuvat maidontuotantoon ja imetykseen ja kipeytyvät usein hormonien vaikutuksesta. Rintoihin kasvaa uusia maitotiehyitä ja -rakkuloita, jotka suurentavat rintoja. Raskauden aikana rasvakudoksen määrä lisääntyy, ja rasvaa tulee lisää myös rintoihin. Nämä muutokset muun muassa venyttävät ihoa ja aiheuttavat näin arkuutta.

Myös rinnanpäiden alue on usein arka. Rinnanpäät kasvavat, nännipiha laajenee ja sen väri muuttuu tummemmaksi. Tämä kaikki vahvistaa rinnanpäiden aluetta ja valmistaa imetyksen tuomaan rasitukseen.

Näillä pärjäät: hyvät rintsikat, liivinsuojat ja hoitovoide

Arkoja rintoja on hyvä suojata vedolta ja kylmältä. Tämä on tärkeää myös imetyksen aikana, sillä se voi auttaa suojaamaan rintatulehdukselta. Lämpimillä kesäsäillä rinnat eivät juuri tarvitse suojaa, mutta muuten ne on hyvä pitää lämpiminä tarvittaessa vaikka huivilla tai erillisellä rintojenlämmittimellä, jonka puet sisävaatteiden päälle.

Jos tarvitset suojaa vain rinnanpäille, niin esimerkiksi kankaiset tai villaiset rintaliivien sisään laitettavat kestoliivinsuojat ovat näppärät.

Hyvät rintaliivit tukevat ja suojaavat arkoja rintoja. Valitse siis sellaiset liivit, joissa sinun ja rintojesi on hyvä olla sekä raskaus- että imetysaikana. Jos haluat, voit hankkia imetystä helpottavia tarvikkeita jo raskausaikana: rinnanpäille tarkoitettua hoitovoidetta ja liivinsuojia on hyvä olla valmiina, kun kotiudut vauvan kanssa sairaalasta.

Voit vahvistaa rinnanpäitä jo etukäteen

Rintoja ei tarvitse erityisesti valmistella imetykseen raskauden aikana, ellei niihin liity joitakin erityispiirteitä. Kokemukseni mukaan lähinnä vain todella vaaleilla äideillä on vaikeuksia imetyksen kanssa, sillä rinnanpäiden iho on heillä hyvin ohutta ja kipeytyy siksi erityisen herkästi. Heille suosittelen rinnanpäiden vahvistamista jo raskauden aikana.

Rinnanpäitä voi valmistella imetykseen yksinkertaisesti pyörittelemällä ja venyttämällä niitä sormien välissä. Tämä on hyödyllistä erityisesti niille naisille, joilla on matalat tai sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät. Rinnanpäitä voi myös hellävaroen hieroa pyyhkeellä esimerkiksi suihkun jälkeen. Kovaa hankaamista tulee kuitenkin välttää.

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.