Odottajaa voi pelottaa synnytyksessä moni asia.

Jokaista synnyttäjää vähintäänkin jännittää, onhan edessä ainutlaatuinen tapahtuma. Synnytykseen saattaa myös liittyä monenlaisia pelkoja. Ja synnyttäjällä on lupa olla peloissaan. Jos pelko kuitenkin valtaa mielen, ei sen kanssa kannata jäädä yksin. Pelkojen lievittäminen kuuluu jokaisen neuvolan ja synnytyssairaalan tehtäviin.

Synnytyksessä voi pelätä esimerkiksi:

 • Lapsen vammautumista
  Pelko on luonnollinen ja liittyy äidinvaistoon. Synnyttäminen Suomessa on keskimäärin turvallisinta maailmassa.
 • Kipua ja repeytymistä
  Synnytyksen kivunlievitys on tehokasta ja vaikeat repeytymät harvinaisia.
 • Epäasiallista kätilöä
  Suomessa kätilöt ovat hyvin koulutettuja. Jos yhteistyö kätilön kanssa ei tunnu sujuvan, sen voi sanoa ääneen ja yhdessä miettiä vaihtoehtoja. Paikalle voi pyytää toisen kätilön tai tuleva isä voi hoitaa yhteydenpidon kätilön kanssa.
 • Itsehallinnan menettämistä
  Synnyttää ei voi väärin, ja hoitohenkilökunta on tottunut kuulemaan vaarattomia tunteenpurkauksia loukkaantumatta. Kiroilu ja huutaminen on sallittua.
 • Kuolemaa
  Erityisesti tästä pelosta kannattaa puhua neuvolassa, ystävien tai kumppanin kanssa, jotta pelko ei lamauttaisi ja turhaan synkistäisi odotusaikaa.

 

Jokainen synnyttäjä jännittää

40 prosenttia Vauva.fi:n synnytyspelkokyselyyn vastanneista pelkää eniten lapsen vammautumista. Toiseksi eniten pelkäämme kipua. Yllättävän harva kertoi pelkäävänsä täydellistä itsensä hallinnan menettämistä.

Kyselyssä ilmi tulleisiin synnytykseen liittyviin pelkoja kommentoi synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Terhi Saisto Helsingin Kätilöopistolta.

Kyselyyn vastasi 4 500 Vauva-lehden verkkopalvelun käyttäjää.

Mitä pelkäät synnytyksessä eniten?

Lapsen vammautumista pelkäsi 40 % vastanneista
Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Terhi Saisto:
- Lapsen puolesta huolissaan olo on luonnollista ja äidinvaiston sanelemaa. Toisaalta vammautumisen riski synnytyksessä ei Suomessa ole kovin suuri: vain joitain promillen osia.

Kipua pelkäsi  27 % vastanneista, repeämistä 14 %
Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Terhi Saisto:
- Pelko kivusta tai repeytymisestä on ymmärrettävää, mutta kivunlievitys on tehokasta ja vaikeat repeytymät ovat todella harvinaisia, Saisto painottaa.

Kuolemaa pelkäsi 9 % vastanneista
Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Terhi Saisto:
- Kuolemanpelko on ehkä helpompi tunnustaa nettikyselyssä kuin esimerkiksi vastaanotolla. Kuolemanpelko kuvastaa hyvin ahdistusta, jota synnytystä tosissaan pelkäävä kokee. Se myös vaikeuttaa monin tavoin synnytykseen valmistautumista.

Töykeää kätilöä pelkäsi 7 % vastanneista
Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Terhi Saisto:
- On luonnollista aristella hoidon kohteeksi joutumista, jos on aina ollut terve eikä ole tarvinnut apua. Avuntarve voi olla vaikea hyväksyä ja toisaalta voi jännittää sitä, miten avunpyyntö tulee vastaanotetuksi. Kätilöilläkin on tietysti erilaisia temperamentteja.

Paniikkia pelkäsi 3 % vastanneista
Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Terhi Saisto:
- Paniikkiin joutuminen on vastausvaihtoehdoissa ilmaistu aika vahvasti, ehkä verkkopalvelun käyttäjät eivät siksi valinneet sitä. Paniikkiin joutumisessa on kyse nimenomaan itsehallinnan menettämisestä, joka on yleinen synnytyspelon aihe. Myös pelko siitä, ettei osaa itse tehdä asioita oikein, on varsin yleinen. Synnytyssalien seinät ovat kuulleet monenlaista huutamista, kiroilemista ja töykeitä kommentteja. Hoitohenkilökunta osaa vaarattomat ja tavalliset tunteenpurkaukset vastaan itse loukkaantumatta.

Vauva 11/07

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.