iStockphoto
iStockphoto

Synnytyskipu on hyödyksi. Sitä tarvitaan, jotta portti vauvalle aukeaa.

Jokaisella kivun vaiheella on synnytyksessä oma tärkeä tehtävänsä. Kipu kertoo siitä, että synnytys etenee kohti päämäärää eli vauvan syntymää.

Avautumisvaiheen kipu

Synnytyksen käynnistyttyä kipu tuntuu kiristävänä tunteena ja poltteena alavatsassa ja lantiolla. Avautumisvaiheen kipua on kuvattu myös kuin tavallista voimakkaammaksi kuukautiskivuksi. Kipu syntyy siitä, että kohdunsuu alkaa avautua ja kudokset venyvät supistusten vaikutuksesta. Näin keho valmistautuu synnytykseen.

Tässä vaiheessa oloa voi helpottaa esimerkiksi makaamalla jumppapallon päällä, keinumalla keinutuolissa tai käymällä suihkussa tai kylvyssä. Lämmin vesi rentouttaa lihaksia.

Jos olet jo sairaalassa, hoitohenkilökunta voi lievittää kipua kipulääkkeillä tai ilokaasulla. Kun supistukset tulevat säännöllisesti ja kohdunsuu on alkanut avautua, voidaan antaa epiduraalipuudutus tai paraservikaali- eli kohdunkaulanpuudutus.

Avautumisvaiheen loppupuoli

Kipu kovenee ja muuttuu terävämmäksi, kun supistukset voimistuvat ja kohdunsuu jatkaa avautumistaan. Supistukset avaavat porttia vauvalle.

Kipu tuntuu nyt lantion ja alavatsan lisäksi vahvemmin pakaroissa ja reisissä. Synnytyskanava venyy suuremmaksi ja kohdunkaula aukeaa kymmeneen senttimetriin.

Ennen ponnistusvaiheen alkua voidaan vielä antaa paraservikaalipuudutus tai lisätä epiduraalipuudutusta. Lähellä ponnistusvaihetta uudelleensynnyttäjälle voidaan valita spinaalipuudutus, joka puuduttaa nopeasti myös synnytyskanavan. Ensisynnyttäjälle sopii usein paremmin epiduraalipuudutus, jonka teho kestää pidempään.

Ponnistusvaiheen kipu

Kipu syntyy siitä, kun vauva venyttää ulostulokanavaa. Reisissä voi tuntua polttavaa, kramppimaista kipua. Ponnistusvaiheen aikana voidaan käyttää vielä pudendaalipuudutusta eli häpyhermon puudutusta.

Vauva 3/2013

Asiantuntijana anestesiologian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Johanna Sarvela, HYKS, Naistenklinikka

Vierailija

Synnytyskivun vaiheet

Vierailija 02.04.2014 klo 17:15 Joku tuolla aiemmin kritisoi jyväskylän sairaalaa siitä ettei siellä saa ilokaasua. Okei joo joku vois ehkä sitä haluta käyttää, mutta kaksi lasta siellä synnyttäneenä. Ei semmosta osaa kaivata silloin jos ei kokemusta entuudestaa ole. Ekan synnytin ihan ilman mitää kivunlievitystä ja toisen melkein luomuna, pyysin kohdunkaula puuduttee koska tiesin mitä on luvassa. Ei sit sattunu laisinkaa se lapsen synnytyskanavaa meno mutta aluks en kyl meinannu tajuta et...
Lue kommentti
Vierailija

Synnytyskivun vaiheet

Vierailija 05.07.2014 klo 19:24 42: Hyviä kokemuksia Kätilöopistolta reilu viikko sitten! Kaikki runsaan vuorokauden kestäneen synntyksen aikana kohtaamani kätilöt osastoilla 3 ja 5 olivat huipputyyppejä. Sain monenlaista kivunlievitystä joka auttoi! Epiduraali toimi kuin unelma ja lääkäri tuli heti kun tarvittiin ja oli mukava. Ponnistusvaihe oli rankka ja kivulias, eppari leikattiin, mutta puudutettiin hyvin ja on ihan siisti. Uskomatonta miten hyvin Kättäri toimii, vaikka on niin suuri...
Lue kommentti

Liity kesävauvaa odottavien suljettuun keskusteluryhmään ja ota ilo irti vertaistuesta! <3

Plussasitko? Onnea! Kirjaudu sivustolle ja tule mukaan ryhmään. Voit vaihtaa muiden odottajien kanssa ajatuksia raskaudesta anonyymisti.

Ryhmät ovat pienempiä yhteisöjä vauva.fin sisällä. Vain ryhmän jäsenet voivat lukea ryhmän viestejä ja osallistua keskusteluun ryhmässä. Avoimiin ryhmiin voivat liittyä kaikki rekisteröityneet käyttäjät, ja suljettuun ryhmään liittyminen vaatii ryhmän ylläpitäjän hyväksynnän.

Tule mukaan ryhmiin tästä!

Kuva: Amanda Aho

Synnytystarinaklubissa naiset pääsevät kertomaan kokemuksistaan yleisölle.

Synnytyksessä ei ole kyse vain siitä hetkestä, kun lapsi tulee maailmaan. Se on merkittävä tapahtuma, joka voi vaikuttaa synnyttäjän elämään ja seksuaalisuuteen pitkään.

–  Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään, doula, seksuaalikasvattaja ja kahden lapsen äiti Anna-Riitta Kässi kuvailee.

Kässi on järjestämässä Suomen ensimmäistä synnytystarinaklubia, jossa naiset nousevat lavalle kertomaan kokemuksistaan. Tapahtuma on jatkumoa lavarunoustapahtumille, joissa jokainen voi päästä esittämään runojaan.

– Tarvitaan tilaisuuksia, joissa synnytyksestään saa kertoa ilman, että joku keskeyttää ja arvottaa sitä. Toivon, että klubi on kuin iso olohuone, jossa voi olla kuin kotonaan ja kuitenkin halutessaan hävitä massaan. Tavata ystäviä, itkeä ja nauraa, tuntea kuuluvansa joukkoon.

Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään.

Kässi toivoo, että paikalle uskaltautuvat myös odottajat sekä lapsenhankintaa vasta pohtivat.

– Kun tieto ei enää kulje sukupolvelta toiselle eivätkä kylän naiset ole mukana, tarvitaan tällaisia uudenlaisia yhteisöjä.

Sis.klubi järjestetään ensimmäisen kerran Helsingissä Lavaklubilla 11.11.2017.

”Tykkään niin paljon siitä, mitä saan tehdä työkseni, että olen omalla ajallanikin aikamoinen työmyyrä – etenkin nyt, kun olen vielä myös kotiäiti ja teen töitä esimerkiksi päiväuniaikaan. Vesijuoksu ja muu liikkuminen sekä lukeminen maittavat aina, kun maltan irrottautua somesta.”