iStockphoto
iStockphoto

Synnytyskipu on hyödyksi. Sitä tarvitaan, jotta portti vauvalle aukeaa.

Jokaisella kivun vaiheella on synnytyksessä oma tärkeä tehtävänsä. Kipu kertoo siitä, että synnytys etenee kohti päämäärää eli vauvan syntymää.

Avautumisvaiheen kipu

Synnytyksen käynnistyttyä kipu tuntuu kiristävänä tunteena ja poltteena alavatsassa ja lantiolla. Avautumisvaiheen kipua on kuvattu myös kuin tavallista voimakkaammaksi kuukautiskivuksi. Kipu syntyy siitä, että kohdunsuu alkaa avautua ja kudokset venyvät supistusten vaikutuksesta. Näin keho valmistautuu synnytykseen.

Tässä vaiheessa oloa voi helpottaa esimerkiksi makaamalla jumppapallon päällä, keinumalla keinutuolissa tai käymällä suihkussa tai kylvyssä. Lämmin vesi rentouttaa lihaksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos olet jo sairaalassa, hoitohenkilökunta voi lievittää kipua kipulääkkeillä tai ilokaasulla. Kun supistukset tulevat säännöllisesti ja kohdunsuu on alkanut avautua, voidaan antaa epiduraalipuudutus tai paraservikaali- eli kohdunkaulanpuudutus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Avautumisvaiheen loppupuoli

Kipu kovenee ja muuttuu terävämmäksi, kun supistukset voimistuvat ja kohdunsuu jatkaa avautumistaan. Supistukset avaavat porttia vauvalle.

Kipu tuntuu nyt lantion ja alavatsan lisäksi vahvemmin pakaroissa ja reisissä. Synnytyskanava venyy suuremmaksi ja kohdunkaula aukeaa kymmeneen senttimetriin.

Ennen ponnistusvaiheen alkua voidaan vielä antaa paraservikaalipuudutus tai lisätä epiduraalipuudutusta. Lähellä ponnistusvaihetta uudelleensynnyttäjälle voidaan valita spinaalipuudutus, joka puuduttaa nopeasti myös synnytyskanavan. Ensisynnyttäjälle sopii usein paremmin epiduraalipuudutus, jonka teho kestää pidempään.

Ponnistusvaiheen kipu

Kipu syntyy siitä, kun vauva venyttää ulostulokanavaa. Reisissä voi tuntua polttavaa, kramppimaista kipua. Ponnistusvaiheen aikana voidaan käyttää vielä pudendaalipuudutusta eli häpyhermon puudutusta.

Vauva 3/2013

Asiantuntijana anestesiologian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Johanna Sarvela, HYKS, Naistenklinikka

Vierailija
Joku tuolla aiemmin kritisoi jyväskylän sairaalaa siitä ettei siellä saa ilokaasua. Okei joo joku vois ehkä sitä haluta käyttää, mutta kaksi lasta siellä synnyttäneenä. Ei semmosta osaa kaivata silloin jos ei kokemusta entuudestaa ole. Ekan synnytin ihan ilman mitää kivunlievitystä ja toisen melkein luomuna, pyysin kohdunkaula puuduttee koska tiesin mitä on luvassa. Ei sit sattunu laisinkaa se lapsen synnytyskanavaa meno mutta aluks en kyl meinannu tajuta et kuinkas sitä sitte ponnistettiinkaan. Kolmas tulossa enkä aijo edelleenkää ottaa mitään kohdunkaulapuudutetta väkevämpää. Oman kehon ja henkisen puolen tsemppaamisella pääsee pitkälle mikäli niin haluaa. Sanoohan sen jo järkikin ettei synnytys voi olla kivutonta missään muodossa. En ole huutanu enkä ärjyny ihan hiljaa olin vaan. Ärähdin vaan kätilöille et olkaa hiljaa jotta pystyin keskittymää. Kumpikin on tullu alle 20 min pihalle. Kehtaan väittää että osa syy on se että en ole ollu turta...

Viimeinen lauseesi kertoo sen että et tiedä mitään ikokaasusta. Se ei hidasta millään tapaa synnytyksen kulkua kuten esim. Epiduraali saattaa tehdä.
Ilokaasu ei vaikuta siihen kauanko ponnistusvaihe kestää..

Ja tuo huutaminen/räyhääminen/itkeminen/nauraminen/kiljuminen on ihan yksilöllistä. Ei se tee parempaa synnyttäjää vaikkabois ihan hipihiljaa. :)

Vierailija
42: Hyviä kokemuksia Kätilöopistolta reilu viikko sitten! Kaikki runsaan vuorokauden kestäneen synntyksen aikana kohtaamani kätilöt osastoilla 3 ja 5 olivat huipputyyppejä. Sain monenlaista kivunlievitystä joka auttoi! Epiduraali toimi kuin unelma ja lääkäri tuli heti kun tarvittiin ja oli mukava. Ponnistusvaihe oli rankka ja kivulias, eppari leikattiin, mutta puudutettiin hyvin ja on ihan siisti. Uskomatonta miten hyvin Kättäri toimii, vaikka on niin suuri synnytyssairaala. Ihanaa palvelua ja hoitoa ja maailman ihanin vauva!

 

45: mua varoitettiin jälkisuppareista ja sain niihinkin hyvää kipulääkettä. Kerrottiin myös että tokalla kerralla ovat todennäköisesti kovemmat kuin ekalla.

Juu, viidennen lapsen jälkeen sanoin hoitajalle että eikö sitä ilokaasua vois saada ny kun nää jälkisupistukset on jotain ihan kauheeta. Mulla vielä niin "tehokaa" kohtu joka supistuu omaan kokoonsa aina niin nopeasti, sekin vaikuttaa että kivut on ihan valtavat. Osittain pahemmat kuin itse synnytyksessä. :/

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla