Nopeuttavatko seksi, sauna ja siivous synnytyksen käynnistymistä? Käynnistyvätkö synnytykset useimmiten yöllä? Erikoislääkäri Kati Ojala vastaa synnytykseen liittyviin väittämiin. 

 

1. Äidin ja sisaren synnytykset ennustavat oman synnytyksen kulkua.

Tarua. Äidille tehty keisarileikkaus ei tarkoita, että tytärkin synnyttää samalla tavalla. Synnytyksen
kulku on tilannekohtaista, ei perintötekijöiden määräämää.

2. Toinen synnytys on ensimmäistä helpompi ja nopeampi.

Se voi olla sujuvampi ja nopeampi, mutta ei välttämättä hauskempi. Myös toinen synnytys
sattuu, mutta usein kipu on lievempää ja helpommin siedettävää kuin ensimmäisessä synnytyksessä.

3. Saman naisen kaikki synnytykset ovat samanlaisia.

Tarua. Viisi lasta synnyttäneellä naisella voi olla viisi erilaista synnytystä.

4. 20 vuotta on ihanteellinen synnytysikä.

Tarua. Ihanteellinen hedelmällisyysikä ja oikea synnytysikä ovat eri asioita. Iällä ei ole suurta
merkitystä synnytyksen kannalta. Vaikka yli 40-vuotiasta ensisynnyttäjää seurataan muita
tarkemmin, nelikymppiset naiset synnyttävät yhtä hyvin kuin 20 vuotta nuoremmatkin.

5. Synnytykset käynnistyvät yöllä.

Tutkimuksen mukaan neljä synnytystä kymmenestä käynnistyy puolenyön ja aamuviiden välisenä aikana. Syy saattaa löytyä hormonien biorytmistä. Tiettyjä synnytyksen käynnistymiseen tarvittavia hormoneja saattaa erittyä erityisesti sydänyöllä.

6. Synnytys alkaa aina lapsiveden menolla.

Tarua. Vain 15 prosenttia synnytyksistä alkaa sikiökalvojen puhkeamisella ja lapsiveden menolla. Useimmin synnytys alkaa synnytyssupistuksilla.

7. Käynnistetyssä synnytyksessä supistukset ovat tavallista hurjempia.

Saattaa pitää paikkansa. Käynnistäminen voi avata kohdunsuuta niin nopeasti, että supistukset
ovat tavanomaista voimakkaampia ja hallitsemattomampia.

8. Seksi, sauna ja siivous nopeuttavat synnytyksen alkamista.

Tarua. Äiti ei voi saada synnytystä käyntiin millään keinolla, jos hetki on väärä. Yhdyntä saattaa nopeuttaa synnytyksen alkamista, mutta vain silloin, jos se tapahtuu otolliseen aikaan. Todennäköisesti synnytys käynnistyisi muutenkin milloin tahansa. Lähes puolet raskaana olevista naisista uskoo yhdynnän nopeuttavan synnytyksen alkamista, vaikka aktiivinenkaan seksielämä loppuraskauden aikana ei kypsytä kohdunsuuta. Saunominen ja siivous eivät vaikuta synnytyksen alkamiseen millään tavalla. Niistä äiti saa korkeintaan mielihyvää.

9. Gynekologinen tarkastus vauhdittaa synnytyksen alkamista.

Näin voi olla. Sisätutkimus saattaa nopeuttaa synnytyksen alkamista, jos lääkäri irrottelee kalvoja ja manipuloi kohdunsuuta. Tavallinen sisätutkimus ei käynnistymistä nopeuta.

10. Ripuli ennakoi synnytyksen lähenemistä.

Tässä on perää. Joskus odottavan äidin elimistö valmistautuu synnytykseen niin, että äidiltä menee ruokahalu, ja suoli tyhjenee. Tämä ei ole mikään sääntö: kaikki äidit eivät suinkaan ole ripulilla synnytyksen lähestyessä.

11. Peräruiske nopeuttaa synnytystä.

Tarua. Peräruiske ei nopeuta synnytystä, vaikka se voi aiheuttaa erittäin kivuliaita supistuksia. Toisaalta suolen tyhjentäminen peräruiskeen avulla tekee synnytyksestä äidille ehkä miellyttävämmän ja hygieenisemmän.

12. Sektiosynnyttäjä pääsee alatiesynnytystä helpommalla.

Tarua. Molemmissa synnytystavoissa löytyy sujuvaa ja vaikeaa.

13. Liikuntaa harrastavan synnytys on helpompi.

Usein totta. Synnytys etenee keskimääräistä paremmin, jos äidillä on hyvät vatsalihakset. Aerobic-ohjaajien synnytykset sujuvat yleensä hyvin. Mutta tämäkään ei ole sääntö, sillä hyväkuntoisenkin äidin synnytys voi olla pitkä ja tavallista vaivalloisempi.

14. Nopeassa synnytyksessä supistukset ovat kaikkein kovimmat.

Näin ehkä on. Usein nopeasti etenevän synnytyksen supistukset ovat rajuja, kun kohtu avautuu tehokkaasti.

15. Mitä pelokkaampi nainen, sitä kivuliaampi synnytys.

Totta sekä tarua. Pelokas äiti saattaa olla erityisen kipuherkkä, mutta reippaankin synnyttäjän
kivut voivat olla kovat.

16. Luonnonmukainen synnytys ilman kivunlievitystä on vauvan parhaaksi.

Tarua. Joskus asia on jopa päinvastoin, sillä äidin kovat kivut voivat hidastaa synnytystä.
Oikein ajoitettu kivunlievitys rentouttaa äidin kehon ja tasaa hengityksen, jolloin sikiö saa hyvin happea ja voi paremmin. Nykyiset kivunlievitykset eivät ole vaarallisia vauvalle.

17. Ilokaasusta ei ole iloa ensisynnyttäjälle.

Kieltämättä ilokaasu on melko mieto ja toisille tehoton kivunlievittäjä. Toisaalta osa synnyttäjistä kokee saavansa siitä apua, jos osaa hengittää oikein. Kaasun vaikutus voi olla myös psyykkinen: maskista hengittämiseen keskittynyt äiti ei ehkä välitä kivusta.

18. Epiduraali hidastaa synnytyksen etenemistä.

Osittain totta. Epiduraali tehoaasynnytyskipuihin, mutta liian aikaisin annettuna se voi hidastaa synnytyksen kulkua. Toisaalta tutkimusten mukaan ne äidit, joiden synnytys on alusta asti hitaampi ja vaivalloisempi, joutuvat turvautumaan epiduraaliin varhemmin kuin äidit, joiden synnytys sujuu nopeammin. Kätilöt osaavat arvioida oikean hetken epiduraalille.

19. Seksiä voi harrastaa vasta jälkitarkastuksen jälkeen.

Ei välttämättä. Seksin aika on silloin, kun äiti itse tuntee olevansa siihen valmis.

20. Ulostaminen voi aukaista välilihan haavan.

Se ei ole todennäköistä, vaikka ummetuksesta kärsivän äidin vessakäynnit voivat muuttua painajaisiksi synnytyksen jälkeen. Kovan ulosteen punnertaminen viiltää haavaa ja kipu pelottaa. Äidin on syytä yrittää pitää vatsansa kunnossa jo odotusaikana ja pyytää apua heti synnytyksen jälkeen, jos vatsa tuntuu kovalta.

21. Nuori synnyttäjä toipuu parhaiten.

Useimmiten totta. Nuori hyväkuntoinen nainen toipuu synnytyksestä yleensä nopeasti.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kati Ojala, Oys.
Lähteet: Duodecim 2006

Kaikille odottajille raskausoireita ei tule lainkaan, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.

Pahoinvointi on oireista yleisin

Kaikilla odottajilla ei ole raskausoireita. Ne voivat olla myös niin lieviä, että jäävät käytännössä huomaamatta. Suurin osa naisista oireilee kuitenkin jollakin tavalla. On erittäin harvinaista, että raskaus etenee synnytykseen asti ilman minkäänlaisia muutoksen tuntemuksia omassa kehossa.

Aamupahoinvointi on ehkä klassisin merkki vauvan odotuksesta. Joillakuilla se ilmenee pelkästään aamuisin heti herättyä ja väistyy päivän mittaan. Pahoinvointi voi kuitenkin olla myös jatkuvaa tai esiintyä yksilöllisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa. Pahoinvointi johtuu istukkahormonista, ja verensokerin lasku tekee olon vain huonommaksi.

Toisella kolmanneksella helpottaa – useimmiten

Keskenmenon yhteydessä istukkahormonin määrä veressä laskee. Tämä helpottaa pahoinvointia. Myös tuulimunaraskauden yhteydessä huono olo jää joillakin naisilla hyvin lieväksi. Pelkkä pahoinvoinnin loppuminen tai se, ettei sitä ole, ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita huonoja uutisia.

Pahoinvointi yleensä helpottaa ja loppuu kokonaan raskauden edetessä toiselle kolmannekselle. Huonovointisuus voi siis loppua kuin seinään ilman, että mikään on vialla.

Raskaudet voivat olla erilaisia

Alkuraskauteen kuuluu yleisesti väsymys, jonka arvellaan johtuvan keltarauhashormonitason noususta. Väsymys yleensä helpottaa samaan aikaan kun pahoinvointikin, mutta tulee usein takaisin loppuraskaudessa. Odottaja voi kuitenkin olla hyvin virkeä, eikä unentarve välttämättä lisäänny. Jokainen on yksilö ja raskauden oireet kullakin erilaiset.

Rinnat ja nännit ovat monilla naisilla arat juuri ennen kuukautisia. Näin käy usein myös alkuraskaudessa. Raskautta toivova nainen voi tuntea pettymystä ajatellessaan, että sieltä ne kuukautiset taas tulevat. Kun arkuus ei helpotakaan, varsinkin uudelleensynnyttäjä voi tunnistaa sen raskauden ensioireeksi.

Myös saman naisen raskauksien välillä voi olla suuriakin eroja. Siksi omien oireiden ja tuntemusten vertaaminen toisiin tai edes aiempiin omiin kokemuksiin voi aiheuttaa turhaa huolta. Jos sinulla on huoli raskauden etenemisestä tai vauvan voinnista, ole yhteydessä neuvolaan.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhe-suunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Luonnonmukaisuuden tavoittelu kääntyy turvattomuudeksi, jos vanhemmat kieltäytyvät tarpeellisista toimenpiteistä. Uusi ilmiö on toive siitä, että sikiön sykettä ei seurattaisi.

Suomessa on vammautunut vastasyntyneitä siitä syystä, että äiti on synnytyksessä kieltänyt sikiön sydänkäyrän rekisteröimisen. Asiasta kertoivat keskiviikkona Aamulehti ja Kaleva.

Tapauksista on tehty muutamia valituksia potilasturvallisuutta valvoviin Valviraan tai aluehallintovirastoihin. Kanteluiden tekijöinä ovat olleet vammautuneiden vauvojen vanhemmat, jotka ovat havahtuneet seuraamuksiin. 

– Sikiön sykkeen seurannasta kieltäytyminen liittyy joidenkin synnyttäjien vahvaan ideologiaan, jonka mukaan synnytykseen halutaan mahdollisimman vähän ulkopuolista puuttumista, kertoo Tampereen yliopistollisessa sairaalassa naistentautien ja synnytysten osastonylilääkärinä toimiva Jukka Uotila.

Sydänäänten seuranta ei ole millään tavalla haitallista tai vaaraksi syntyvälle vauvalle tai äidille, Uotila korostaa. Toimenpiteellä turvataan se, että sikiön uhkaava hapenpuute huomataan riittävän ajoissa.

”Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä.”

– Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä. Suosituksen mukaan sykekäyriä tulisi ottaa jokaisessa synnytyksessä ainakin synnytyksen aluksi, muutaman kerran synnytyksen aikana ja ponnistusvaiheessa.

Sikiön uhkaava hapenpuute on yleinen syy siihen, miksi synnytystä joudutaan vauhdittamaan tai turvaudutaan esimerkiksi imukupin käyttämiseen ponnistusvaiheessa.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä ja voi pahimmillaan johtaa eriasteiseen vammautumiseen tai menehtymiseen. Vauva voi syntyä huonokuntoisena, reagoimattomana ja velttona eikä ryhdy hengittämään itse. Vastasyntynyt tarvitsee silloin tehohoitoa.

Uotila on myös Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys valmistelee asiasta kannanottoa yhdessä Suomen Perinatologisen seuran kanssa. Kannanotossa annetaan hoitohenkilökunnalle toimintaohjeita siltä varalta, että äiti kieltää sykkeen seurannan.

Turvallisuuden voi sovittaa luomusynnytykseen

Jukka Uotilan mukaan valtaosa luonnonmukaista synnytystä toimivista äideistä onneksi hyväksyy välttämättömät toimenpiteet.

– Äärimmäiset vastakkainasettelut ovat kuitenkin vaikeita tilanteita. Taustalla saattaa olla epäluottamusta lääketiedettä kohtaan.

”Emme koe, että toimisimme liukuhihnalla.” 

Luonnonmukaisuuteen pyrkivät äidit saattavat ajatella, että sairaalassa synnytys yritetään pakottaa tiettyyn muottiin. Uotilan mukaan näin ei ole.

– Varsin paljon meillä on valmiutta yksilölliseen hoitoon, emme koe että toimisimme liukuhihnalla. Mutta turvallisuusnäkökulmat ovat tärkeitä, ja ne täytyy sovittaa mukaan.

Äärimmäiseen luomuiluun pyrkiminen synnytyksessä ei ole ainoa trendi, jossa toive luonnonmukaisuudesta voi kääntyä turvallisuusriskiksi. Pohjanmaalla ja Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla on lisääntynyt rokotekriittisyys, jonka takia monissa kunnissa rokotuskattavuus ei enää ole laumasuojan kannalta riittävä.

Suomessa on myös vanhempia, jotka kieltäytyvät antibioottikuureista ja käyttävät hopeavettä, jota juottavat sekä itselleen että lapsilleen. Heillä on uskomus hopeaveden puhdistavasta vaikutuksesta, kertoo Yle. Tutkijoiden mukaan hopeavesi on myrkyllistä ja voi juotuna aiheuttaa sisäelinvaurioita. 

Vierailija

Osa synnyttäjistä kieltäytyy sikiön sydänäänten seurannasta – vauvoille on tullut vakavia seuraamuksia

"Epäluottamusta lääketiedettä kohtaan"? Suomessa on maailman turvallisinta olla raskaana ja synnyttää. Meillä kuolee vähiten äitejä synnytykseen. Ja ilmeisesti koska näin on, niin osa vanhemmista on alkanut kuvitella, että kaikki tämä turva ja turvallisuus tulee luonnostaan eivätkä he ymmärrä, mihin hyvä tilanne perustuu. Nyt sitten halutaan synnyttää samalla tavalla kuin kehitysmaissa (tai Suomessa 100 vuotta sitten): kotona, ilman lääkäriä, ilman koneita, ilman lääkitystä jne. Ihmisten...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.