Nopeuttavatko seksi, sauna ja siivous synnytyksen käynnistymistä? Käynnistyvätkö synnytykset useimmiten yöllä? Erikoislääkäri Kati Ojala vastaa synnytykseen liittyviin väittämiin. 

 

1. Äidin ja sisaren synnytykset ennustavat oman synnytyksen kulkua.

Tarua. Äidille tehty keisarileikkaus ei tarkoita, että tytärkin synnyttää samalla tavalla. Synnytyksen
kulku on tilannekohtaista, ei perintötekijöiden määräämää.

2. Toinen synnytys on ensimmäistä helpompi ja nopeampi.

Se voi olla sujuvampi ja nopeampi, mutta ei välttämättä hauskempi. Myös toinen synnytys
sattuu, mutta usein kipu on lievempää ja helpommin siedettävää kuin ensimmäisessä synnytyksessä.

3. Saman naisen kaikki synnytykset ovat samanlaisia.

Tarua. Viisi lasta synnyttäneellä naisella voi olla viisi erilaista synnytystä.

4. 20 vuotta on ihanteellinen synnytysikä.

Tarua. Ihanteellinen hedelmällisyysikä ja oikea synnytysikä ovat eri asioita. Iällä ei ole suurta
merkitystä synnytyksen kannalta. Vaikka yli 40-vuotiasta ensisynnyttäjää seurataan muita
tarkemmin, nelikymppiset naiset synnyttävät yhtä hyvin kuin 20 vuotta nuoremmatkin.

5. Synnytykset käynnistyvät yöllä.

Tutkimuksen mukaan neljä synnytystä kymmenestä käynnistyy puolenyön ja aamuviiden välisenä aikana. Syy saattaa löytyä hormonien biorytmistä. Tiettyjä synnytyksen käynnistymiseen tarvittavia hormoneja saattaa erittyä erityisesti sydänyöllä.

6. Synnytys alkaa aina lapsiveden menolla.

Tarua. Vain 15 prosenttia synnytyksistä alkaa sikiökalvojen puhkeamisella ja lapsiveden menolla. Useimmin synnytys alkaa synnytyssupistuksilla.

7. Käynnistetyssä synnytyksessä supistukset ovat tavallista hurjempia.

Saattaa pitää paikkansa. Käynnistäminen voi avata kohdunsuuta niin nopeasti, että supistukset
ovat tavanomaista voimakkaampia ja hallitsemattomampia.

8. Seksi, sauna ja siivous nopeuttavat synnytyksen alkamista.

Tarua. Äiti ei voi saada synnytystä käyntiin millään keinolla, jos hetki on väärä. Yhdyntä saattaa nopeuttaa synnytyksen alkamista, mutta vain silloin, jos se tapahtuu otolliseen aikaan. Todennäköisesti synnytys käynnistyisi muutenkin milloin tahansa. Lähes puolet raskaana olevista naisista uskoo yhdynnän nopeuttavan synnytyksen alkamista, vaikka aktiivinenkaan seksielämä loppuraskauden aikana ei kypsytä kohdunsuuta. Saunominen ja siivous eivät vaikuta synnytyksen alkamiseen millään tavalla. Niistä äiti saa korkeintaan mielihyvää.

9. Gynekologinen tarkastus vauhdittaa synnytyksen alkamista.

Näin voi olla. Sisätutkimus saattaa nopeuttaa synnytyksen alkamista, jos lääkäri irrottelee kalvoja ja manipuloi kohdunsuuta. Tavallinen sisätutkimus ei käynnistymistä nopeuta.

10. Ripuli ennakoi synnytyksen lähenemistä.

Tässä on perää. Joskus odottavan äidin elimistö valmistautuu synnytykseen niin, että äidiltä menee ruokahalu, ja suoli tyhjenee. Tämä ei ole mikään sääntö: kaikki äidit eivät suinkaan ole ripulilla synnytyksen lähestyessä.

11. Peräruiske nopeuttaa synnytystä.

Tarua. Peräruiske ei nopeuta synnytystä, vaikka se voi aiheuttaa erittäin kivuliaita supistuksia. Toisaalta suolen tyhjentäminen peräruiskeen avulla tekee synnytyksestä äidille ehkä miellyttävämmän ja hygieenisemmän.

12. Sektiosynnyttäjä pääsee alatiesynnytystä helpommalla.

Tarua. Molemmissa synnytystavoissa löytyy sujuvaa ja vaikeaa.

13. Liikuntaa harrastavan synnytys on helpompi.

Usein totta. Synnytys etenee keskimääräistä paremmin, jos äidillä on hyvät vatsalihakset. Aerobic-ohjaajien synnytykset sujuvat yleensä hyvin. Mutta tämäkään ei ole sääntö, sillä hyväkuntoisenkin äidin synnytys voi olla pitkä ja tavallista vaivalloisempi.

14. Nopeassa synnytyksessä supistukset ovat kaikkein kovimmat.

Näin ehkä on. Usein nopeasti etenevän synnytyksen supistukset ovat rajuja, kun kohtu avautuu tehokkaasti.

15. Mitä pelokkaampi nainen, sitä kivuliaampi synnytys.

Totta sekä tarua. Pelokas äiti saattaa olla erityisen kipuherkkä, mutta reippaankin synnyttäjän
kivut voivat olla kovat.

16. Luonnonmukainen synnytys ilman kivunlievitystä on vauvan parhaaksi.

Tarua. Joskus asia on jopa päinvastoin, sillä äidin kovat kivut voivat hidastaa synnytystä.
Oikein ajoitettu kivunlievitys rentouttaa äidin kehon ja tasaa hengityksen, jolloin sikiö saa hyvin happea ja voi paremmin. Nykyiset kivunlievitykset eivät ole vaarallisia vauvalle.

17. Ilokaasusta ei ole iloa ensisynnyttäjälle.

Kieltämättä ilokaasu on melko mieto ja toisille tehoton kivunlievittäjä. Toisaalta osa synnyttäjistä kokee saavansa siitä apua, jos osaa hengittää oikein. Kaasun vaikutus voi olla myös psyykkinen: maskista hengittämiseen keskittynyt äiti ei ehkä välitä kivusta.

18. Epiduraali hidastaa synnytyksen etenemistä.

Osittain totta. Epiduraali tehoaasynnytyskipuihin, mutta liian aikaisin annettuna se voi hidastaa synnytyksen kulkua. Toisaalta tutkimusten mukaan ne äidit, joiden synnytys on alusta asti hitaampi ja vaivalloisempi, joutuvat turvautumaan epiduraaliin varhemmin kuin äidit, joiden synnytys sujuu nopeammin. Kätilöt osaavat arvioida oikean hetken epiduraalille.

19. Seksiä voi harrastaa vasta jälkitarkastuksen jälkeen.

Ei välttämättä. Seksin aika on silloin, kun äiti itse tuntee olevansa siihen valmis.

20. Ulostaminen voi aukaista välilihan haavan.

Se ei ole todennäköistä, vaikka ummetuksesta kärsivän äidin vessakäynnit voivat muuttua painajaisiksi synnytyksen jälkeen. Kovan ulosteen punnertaminen viiltää haavaa ja kipu pelottaa. Äidin on syytä yrittää pitää vatsansa kunnossa jo odotusaikana ja pyytää apua heti synnytyksen jälkeen, jos vatsa tuntuu kovalta.

21. Nuori synnyttäjä toipuu parhaiten.

Useimmiten totta. Nuori hyväkuntoinen nainen toipuu synnytyksestä yleensä nopeasti.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kati Ojala, Oys.
Lähteet: Duodecim 2006

Tämä jumppa vahvistaa tehokkaasti koko kehon lihaskuntoa. Voit tehdä liikkeet vaikka omassa olohuoneessasi. 

Jumppaa näin:

  • Tee jokaista liikettä 3 x 10 (tai oman jaksamisesi mukaan).
  • Pidä taukoja tarvittaessa. 
  • Muista tehdä toistot molemmille puolille.

Etukyykky kuminauhalla

Asettaudu leveään haaraan polvet ja varpaat samaan suuntaan. Laita kuminauha jalkapohjien alle. Käännä kuminauha olkapäille nostaen kyynärpäät ylös ja hae hyvä ryhti keskivartalosta.

Kyykkää painopiste kantapäillä ja säilytä keskivartalon tuki.

Askelkyykky kuminauhalla

Ota askel eteen kuminauha jalkapohjan alla. Nosta kuminauha olkapäille niin, että kyynärpäät nousevat ylös. Jännitä keskivartaloa.

Kyykkää niin, että etummainen jalka jää 90 asteen kulmaan. Pidä selkä ja lantio suorana, rintakehä ryhdikkäänä.

Tee askelkyykyt vuorojaloin.

Superman

Asetu konttausasentoon, pidä vartalo suorana ja lapatuki yläselässä. Nosta vastakkainen käsi ja jalka ylös hallitusti. Tarkista, ettei alaselkä notkistu.

Käänteinen lankku

Istu lattialle ja aseta kämmenet olkapäiden alle. Aktivoi keskivartalon lihakset ja nosta keho irti lattiasta. Pidä kroppa tiukkana pakettina ylhäällä ja hengittäen 10 kertaa sisään ja ulos. Muista pitää rintakehä auki ja hartiat rentona.

Liike voidaan tehdä myös polvet koukussa.

Lantionnosto rullan päällä

Käy selinmakuulle ja aseta rulla jalkojen alle. Nosta lantio rauhallisesti ylös ja aktivoi samalla takareidet, pakara- ja selkälihakset. Pidä ylhäällä noin kolme sekuntia ja laskeudu rauhallisesti alas.

Liikkeen voi tehdä myös ilman rullaa.

Kylkilankku kierrolla

Käy kylkimakuulle tukikäsi maassa. Nosta lantio irti lattiasta vartalo suorana. Kierrä vapaana oleva käsi ylhäältä kyljen alle ja takaisin ylös kohti kattoa avaten rintakehää. Varmista, ettei lantio pääse notkahtamaan ja keskivartalossa pysyy tuki.

Liikkeen voi myös tehdä polvi tuettuna maassa.

Ohjelman on suunnitellut liikunnan ja hyvinvoinnin ammattilainen Heidi Hallila. 

Kuvat: Mikko Hannula

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Päätitkö lapsesi nimen sen perusteella, miltä hän näytti syntyessään? Et ole yksin, sillä ihmiset todella yhdistävät jotkin kasvonpiirteet tiettyihin nimiin.

Millaiseksi kuvittelet Pepin, Liisan, Antin tai Sepon? Ihmisillä on vahva käsitys siitä, miltä tietyn nimisen ihmisen tulisi näyttää. Tämä on todistettu myös tieteellisesti yhdysvaltalaisen psykologien järjestön julkaisemassa tutkimuksessa

Tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin tuntemattomien ihmisten kasvokuvia, ja jokaisen kuvan alla oli viisi eri nimivaihtoehtoa. Koehenkilöiden tehtävä oli arvata kuvan henkilölle sopiva nimi. Kaikista vastaajista 38 prosenttia arvasi oikein, mikä oli yli kymmenen prosenttia enemmän, kuin mitä tutkijat osasivat odottaa. Se siis tarkoittaa, että vastaajilla oli oletuksia tietynnimisten henkilöiden ulkonäöstä ja lisäksi nämä oletukset pitivät vielä hämmästyttävän usein paikkansa. 

Yksi suurimmista tekijöistä nimen ja kasvojen yhdistämiselle oli hiustyyli. Eli asia, johon ihminen voi itse vaikuttaa. Tutkijat arvelevat syyn johtuvan siitä, että ihminen saattaa alitajuisesti muokata ulkonäköään näyttääkseen enemmän siltä, miltä hänen mielestään hänen nimellään varustetun ihmisen pitäisi näyttää.

Monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin.

Merkittävä rooli nimien tunnistamisessa oli myös silmien ja suun ympärillä olevilla lihaksilla. Juuri ne kasvojen alueet vastaavat erilaisten ilmeiden synnystä. 

Lisäksi havaittiin, että monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin. Esimerkiksi Bob-nimiselle henkilölle miellettiin helpommin pyöreät ja pehmeät kasvonpiirteet kuin vaikka Davidille. 

Jo aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että jos nimi sopii kantajalleen, se voi vaikuttaa jopa henkilön työllistymiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin. Ja saattaapa nimi vaikuttaa myös ammattiin tai asuinpaikkaan

Nimen valinta lapselle ei siis ole mikään helppo juttu. Sen lisäksi, että nimen pitäisi sopia kantajalleen, se voi määrittää kantajansa tulevaisuutta. Jos nimen valinta tuntuu haastavalta voit kurkata tästä jutusta, millaisia eri tapoja lukijamme ovat käyttäneet lapsen nimen valinnassa!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.