Mikä on ballonki ja miten se toimii? Kuva: iStockphoto.
Mikä on ballonki ja miten se toimii? Kuva: iStockphoto.

Mekaaninen menetelmä mahdollistaa synnytyksen saamisen käyntiin ilman lääkkeitä.

Synnytyksen käynnistäminen voidaan nykyään hoitaa mekaanisella menetelmällä lääkkeiden sijaan. Uusi menetelmä on rantautunut Suomeen Ruotsista ja Norjasta.

Lääkäri voi tehdä päätöksen käynnistämisestä, jos lasketusta ajasta on pari viikkoa ja synnytys ei ole käynnistynyt. Joskus siihen päädytään jo aikaisemmin äidin tai sikiön voinnin takia.

Balonki stimuloi kohdunkaulakanavaa paikallisesti.

Jos kohdunsuu on kypsynyt ja avautunut, sikiökalvojen puhkaisu voi riittää käynnistämään supistukset. Kiinni olevaa kohdunsuuta on perinteisesti kypsytelty prostaglandiinitableteilla. Lääkkeen sijaan on kuitenkin alettu suosia mekaanista käynnistystä.

Mekaanisessa käynnistyksessä ohut virtsakatetriputki viedään kohdunkaulakanavan sisäpuolelle, ja putken päässä oleva silikoninen balonki täytetään noin puolella desilitralla nestettä. Balonki stimuloi kohdunkaulakanavaa paikallisesti, mikä saa aikaan supistukset tai ainakin avaa kohdunsuuta sen verran, että kalvot voidaan puhkaista.

Pehmeä mutta tehokas käynnistys

Kätilöopiston sairaalassa menetelmä on käytännössä korvannut prostaglandiinin. Va. osastonylilääkäri Veli-Matti Ulander kertoo, että prostaglandiini saattaa aiheuttaa joillekin äideille hyvin rajuja supistuksia.

– Lääkkeelliseen käynnistykseen verrattuna mekaaninen menetelmä on pehmeämpi, mutta yhtä tehokas, Ulander sanoo.

Mekaanisia käynnistyksiä on tehty Kätilöopistolla useita satoja. Uudesta menetelmästä huolimatta käynnistykseen ei ryhdytä ilman painavaa syytä.

 

Vierailija

Synnytyksen käynnistys ilman lääkkeitä

Vierailija kirjoitti: Vaimo ei käynnistystä tarvinnut. Yliaikainen raskaus, supistuksia oli jo ollut ja kivut yltyivät. Sairaalasta lähetettiin kotiin. Sanoivat, että vaimo on vaan "hysteerinen" ja "ei se vauva synny vielä pariin päivään". Noh, vaimo suuttui kusipäisille hoitajille ja kotiin tullessaan meni suoraan autotalliin tekemään lihaskuntotreenin. Vähän aikaa kun polki kuntopyörällä ja treenasi ylävartalon lihaksia levytangolla niin kyllä alkoi tapahtua. Supistukset yltyivät ja lapsivesi...
Lue kommentti

Synnytyksen käynnistys ilman lääkkeitä

Vaimo ei käynnistystä tarvinnut. Yliaikainen raskaus, supistuksia oli jo ollut ja kivut yltyivät. Sairaalasta lähetettiin kotiin. Sanoivat, että vaimo on vaan "hysteerinen" ja "ei se vauva synny vielä pariin päivään". Noh, vaimo suuttui kusipäisille hoitajille ja kotiin tullessaan meni suoraan autotalliin tekemään lihaskuntotreenin. Vähän aikaa kun polki kuntopyörällä ja treenasi ylävartalon lihaksia levytangolla niin kyllä alkoi tapahtua. Supistukset yltyivät ja lapsivesi meni. Soitimme...
Lue kommentti