Kuvat
Panu Pälviä

Mikä puoli sinusta tulee esiin tiukoissa paikoissa? Pohdi sitä ennen synnytystä.

Lapseni rakastavat kuulla kertomuksia syntymästään ja katsella vauvakuviaan. He haluavat tietää yhä uudelleen, mihin kellonaikaan ovat syntyneet, millaisia vauvoja olivat ja missä nukkuivat ihan pieninä.

Muutaman vuoden ikäisenä kuopukseni tapasi kertoilla, kuinka ”syntyi äidin kaula-aukosta”. Ja totta, siltähän se näyttää ensimmäisissä hänestä otetuissa kuvissa: aivan kun hän olisi juuri tupsahtanut maailmaan sairaalavaatteeni kaula-aukosta, josta hänen päänsä pilkistää. Moneen kertaan katsottu kuva herkistää meidät molemmat.

Olen onnekas, sillä kerron synnytyksistäni mielelläni. Niistä on jäänyt hyvä mieli.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Doula ja synnytysvalmentaja Hanna-Mari Nieminen sanoo synnytykseen valmistautumista käsittelevässä jutussamme, että synnytyskokemus vaikuttaa paljon siihen, miten yhteiselo vauvan kanssa lähtee käyntiin ja miten äiti toipuu. Siksi synnytykseen kannattaa valmistautua. Yllätyksiä tulee, mutta niiden virtaan on helpompi heittäytyä, kun on tutustunut synnyttämiseen etukäteen ja jopa harjoitellut tiettyjä vaiheita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nieminen kehottaa myös miettimään ennen synnytystä, mikä on oma supervoima. Moni kuulemma häkeltyy kysymyksestä – minullako supervoimia? Jos itse ei keksi, vastauksen saattaa tietää puoliso tai läheinen ystävä. Supervoima näyttäytyy tiukoissa paikoissa.

En itse osannut ajatella näin viisaasti ennen synnytyksiäni, mutta kun katson taaksepäin, näen, että oma supervoimani oli mitä vahvimmin mukana molemmissa.

Kirjoitus on lokakuun Vauvan pääkirjoitus.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla