Alkoholi imeytyy istukan kautta sikiöön, eikä sikiön maksa pysty polttamaan alkoholin kaltaista myrkyllistä ainetta. Jo pienikin määrä voi aiheuttaa lapselle alkoholivaurion. Kuva: iStockphoto
Alkoholi imeytyy istukan kautta sikiöön, eikä sikiön maksa pysty polttamaan alkoholin kaltaista myrkyllistä ainetta. Jo pienikin määrä voi aiheuttaa lapselle alkoholivaurion. Kuva: iStockphoto

Joka vuosi Suomessa syntyy 600–3000 lasta, joilla on jonkinasteinen alkoholivaurio.

Alkoholin juominen raskausaikana on merkittävin yksittäinen riski sikiön kehitykselle, kertoo Kehitysvammaliiton FASD-koordinaattori Sari Somer. Joka vuosi Suomessa syntyy arviolta tuhansia lapsia, joiden kehitykseen äidin raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on vaikuttanut.

Alkoholivaurioita nimitetään yhteisesti sanayhdisteellä FASD (fetal alcohol spectrum disorders). Lyhenne pitää sisällään neljä erilaista alkoholivaurioiden alalajia. Vaikein alalajeista kulkee lyhenteellä FAS. FAS-diagnoosin saaneilla lapsilla esiintyy pienipäisyyttä, poikkeavia kasvonpiireitä sekä pienikokoisuutta.

Alkoholin aiheuttamat sikiövauriot vaihtelevat lievistä hyvin vakaviin. Tyypillisiä vaurioita ovat muun muassa kasvuhäiriöt, älyllisen ja kielellisen kehityksen viivästymät, keskushermoston toimintahäiriöt, elinten epämuodostumat, kehitysvammat sekä psyykkiset oireet.

Useimmiten alkoholin aiheuttamat vauriot eivät kuitenkaan näy lapsesta ulkoisesti, jolloin myös diagnoosin ja sitä kautta tuen saaminen on vaikeampaa. 

Sari Somer huomauttaa, että raskaudenaikainen juominen ei ole pelkästään syrjäytyneiden äitien ongelma, vaan sitä esiintyy kaikissa yhteiskuntaluokissa.

Yksi syy tähän on Somerin mukaan se, että Suomeen on viime vuosina rantautunut eteläeurooppalainen juomakulttuuri, jossa lasillinen viiniä on osa sosiaalista kanssakäymistä. 

Äidit vähättelevät alkoholinkäyttöään

Äitiysneuvolassa keskustellaan paljon alkoholin vaaroista sikiölle, mutta se ei aina auta. THL:n tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että 7 prosenttia synnyttäneistä äideistä oli käyttänyt alkoholia raskausaikana vielä sen jälkeen, kun raskaus oli varmistunut.

Somer kertoo, että äidit saattavat kaunistella omaa juomistaan neuvolan kyselyissä. Juominen ei läheskään aina näy päälle päin, ja omasta alkoholinkäytöstä voi olla vaikea puhua terveydenhoitajalle. 

Tuleva äiti saattaa myös sanoa, että pieni lasillinen viiniä ei haittaa, ja perustella omaa juomistaan sillä.

– On tutkittu, että sikiön maksa ei kykene polttamaan alkoholia, ja raskauden aikana nautittu alkoholi kulkeutuu istukan kautta sikiön kaikkiin kudoksiin. 

Lapsiveden alkoholipitoisuus voi olla jopa sikiön veripitoisuuksia korkeampi.

Alkoholipitoisuudet nousevat sikiöllä erityisen korkeiksi suuren vesipitoisuuden omaavissa elimissä, kuten aivoissa. Alkoholi kulkeutuu myös sikiön virtsan kautta lapsiveteen, jota sikiö juo. Lapsiveden alkoholipitoisuus voi olla jopa sikiön veripitoisuuksia korkeampi. 

Ja vaikka sikiön elimet kehittyvät sykäyksinä, aivot kypsyvät ja kehittyvät koko yhdeksän kuukauden ajan. Siispä pienikin märää alkoholin kaltaista myrkyllistä ainetta voi olla kehitykselle haitallista.

Sekin on hyvä muistaa, että alkoholi voi vaurioittaa sikiötä jo silloin, kun tuleva äiti ei tiedä vielä raskauden alkaneen. Siksi raskautta yritettäessä alkoholin käyttö kannattaa jättää kokonaan pois.

FASD vaikuttaa teinin kaverisuhteisiin

Suomessa FASD-diagnoosia eivät saa läheskään kaikki alkoholivauriosta kärsivät lapset. Somerin mukaan yksi syy on se, että alkoholivaurio voi olla lääkärille vaikea diagnosoida, sillä vaurio yleensä leimaa sekä äidin että lapsen. 

Alkoholivaurioiden oireet ovat moninaisia. Lapsen keskittymiskyky voi olla huono, ja lapsi voi olla tavallista huonompi syömään.

Ennen kouluikää lapsi saattaa olla tavallista impulsiivisempi eikä pysty hillitsemään itseään. 

Nuorella FASD näkyy sosiaalisissa suhteissa. Alkoholivaurioista kärsivä nuori kehittyy ikäisiään hitaammin, ja syy-seuraussuhteen tajuaminen voi olla haastavaa. FASD voi vaikuttaa myös muistiin ja hahmotuskykyyn.

Ja vaikka alkoholi ei ole vain syrjäytyneiden äitien ongelma, diagnoosiin liittyy usein myös haastavia perhetilanteita. Tutkimusten mukaan parhaimmat ennusteet selviämiseen on niillä FASD-lapsilla, joilla on pitkäaikainen ja turvallinen suhde johonkin luotettavaan aikuiseen, esimerkiksi adoptio- tai sijaisvanhempaan.

Aikuisetkin hakevat itselleen FASD-diagnoosia.

Diagnoosin saaneen lapsen elämä voi olla tuen avulla täysipainoista ja hyvää, ja itsenäinen elämä voi onnistua – ainakin jossain vaiheessa.

Somer kertoo, että hän tuntee myös aikuisia, jotka ovat hakeneet itselleen FASD-diagnoosia. Kehitysvammaliitto onkin perustanut FASD-Suomi -verkoston, joka on kaikille avoin.

– Ihmiselle on oman itsensä ja lähipiirinsä vuoksi tärkeää ymmärtää, mistä tietyt vaikeudet elämässä johtuvat. 

Kehitysvammaliitto järjestää myös vertaistukea FASD-nuorille, ja se on osoittautunut todella tärkeäksi. 

– Tavatessaan muita nuoria he huomaavat, etteivät ole yksin asian kanssa. He näkevät myös, että muutkin ovat selvinneet, vaikeuksista huolimatta.

Sunnuntaina 9.9. vietetään kansainvälistä FASD-päivää. Päivää juhlistetaan alkoholittomien piknikien muodossa ympäri Suomen. Voit osallistua tapahtumaan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #99piknik. 

Lisää tietoa FASD:ista löydät Kehitysvammaliiton sivuilta.

Vierailija

Sikiön aivot kehittyvät koko raskauden ajan – ”Ei ole olemassa turvallista tapaa käyttää alkoholia raskausaikana”, asiantuntija muistuttaa.....

Vierailija kirjoitti: Viimeksi kun tutkimustuloksia katsoin, niin yhdessäkään ei oltu pystytty osoittamaan 1-2 viikkoannoksen haitallisuutta vaikka alkoholin sikiövaikutuksista alkaa olla jo todella paljon tutkimustietoa. Mutta kun kyseessä on alkoholi, niin hysteria on taattu. Kyllä siinä pienen kerta-annoksen, esim. puolikas kuoharilasi hääjuhlassa paheksumisessa on kyse enemmän holhoamisesta kuin todellisista haitoista. Ehkä se yksi annos ei teekkkään sitä vauriota, mutta ei se tarkoita sitä...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yliaikaisuutta esiintyy eniten ensisynnyttäjillä, yli 30-vuotiailla, aiemmin yliaikaisena synnyttäneillä sekä ylipainoisilla odottajilla, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.  

Lasketun ajan ylittäminen ei tarkoita yliaikaisuutta

Raskausviikot lasketaan hedelmöitystä edeltävien kuukautisten alkamispäivästä lukien. Laskettu aika on se päivämäärä, jolloin alkamispäivästä on kulunut tasan 40 viikkoa. Normaali raskaus kestää 37–42 raskausviikkoa. Ennen viikkoa 37+0 syntyneitä vauvoja sanotaan ennenaikaisesti syntyneiksi. Niin kutsuttuja yliaikaisia vauvoja ovat vasta raskausviikon 42+0 jälkeen syntyneet. Lasketun ajan ylittäminen ei siis tarkoita yliaikaisuutta.

On vaikea sanoa yksilöllisesti, miksi yksi vauva syntyy ennen laskettua aikaa ja toinen lasketun ajan jälkeen. Yliaikaisuutta esiintyy eniten ylipainoisilla odottajilla, ensisynnyttäjillä, yli 30-vuotiailla ja aiemmin yliaikaisena synnyttäneillä odottajilla.

Yleensä vauva lähtee lähtee syntymään, kun hän on kehittynyt riittävästi selvitäkseen kohdun ulkopuolella äidin ja isän hoivissa. Synnytyksen käynnistymisestä tiedetään, mitkä aivojen osat antavat käskyn synnytyshormonien eritykseen ja kohdun supisteluun. Se, mikä prosessin sysää liikkeelle, on yhä arvoitus.

Vauvan vointia seurataan kontrollissa

Raskauden etenemistä sekä äidin ja vauvan vointia seurataan neuvolassa yleensä raskausviikolle 41+3 asti, jos kaikki menee hyvin. Jos synnytys ei siihen mennessä ole käynnistynyt, äiti lähetetään äitiyspoliklinikalle yliaikaiskontrolliin.

Kontrollissa tutkitaan äidin ja vauvan vointi. Vauvan sydämen sykettä seurataan ja liikkumista ja kasvua sekä lapsiveden määrää tutkitaan ultraäänellä. Samalla varmistetaan, että istukka toimii kunnolla. Jos kaiken todetaan olevan hyvin, voidaan synnytyksen alkamista jäädä vielä odottamaan. Liian aikainen synnytyksen käynnistäminen lisää sektion todennäköisyyttä.

Yliaikainen vauva voi näyttää erilaiselta

Yli 42 viikkoa kestänyt raskaus vaatii seurantaa synnytyssairaalassa. Tavallisesti synnytys tällöin myös käynnistetään. Koska yliaikaisuuteen liittyy riskejä, muun muassa sikiön hapenpuutetta ja ongelmia istukan toiminnassa, asian kanssa ei ole järkevää vitkastella.

Synnytyksen käynnistämiseen käytetään tavallisimmin kohdunsuulle annosteltavaa prostaglandiinia, joka pehmentää kohdunkaulaa ja aiheuttaa kohdun supistumista. Nykyään käytetään myös ballonkia, joka asetetaan kohdunkaulan sisään pehmentämään ja avaamaan sitä. Myöhemmin synnytystä voidaan vielä vauhdittaa sikiökalvojen puhkaisulla ja oksito­siinitiputuksella.

Yliaikaisena syntynyt vauva voi näyttää hieman erilaiselta kuin normaalin raskauden keston aikana syntynyt. Yliaikaisilla vauvoilla ihoa kohdussa suojaava lapsenkina on usein kulunut pois, ja iho voi hilseillä. Sormet ja varpaat ovat syntymän jälkeen tavallista ryppyisemmät, ja rasvakudosta on enemmän.

Kysy Mialta!

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Laulaja Carrie Underwood paljasti hiljattain kokeneensa kolme keskenmenoa vuoden sisällä. Hän ei ole ainoa monta keskenmenoa kokenut.

Carrie Underwood: ”Tulin keskenmenoista vihaiseksi”

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

My baby loves me just the way that I am...

Henkilön Carrie Underwood (@carrieunderwood) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @carrieunderwood

Yhdysvaltalainen laulaja kertoi vastikään CBS News -uutiskanavan haastattelussa kokeneensa kolme keskenmenoa vuoden sisällä. Underwoodin ja hänen miehensä Mike Fisherin toiveissa oli saada pikkusisarus kolmevuotiaalle Isaiahille jo vuoden 2017 aikana, mutta se ei ollutkaan niin helppoa. 

– Sen oli tarkoitus olla se vuosi, kun odotan vauvaa ja kirjoitan samalla uutta levyäni. Se ei mennytkään niin.

Underwood kertoo, että ensimmäinen keskenmeno tapahtui vuoden 2017 alussa, ja seuraava saman vuoden keväällä. Kolmas keskenmeno oli erityisen raskas, ja tapahtui vuoden 2018 alussa. 

– En ole aiemmin uskaltanut olla vihainen, sillä elämäni on todella siunattua: minulla on mies, ihana lapsi ja menestyvä ura. Nyt kuitenkin olin todella, todella vihainen.

Pian Underwood tuli uudestaan raskaaksi. Hän ehti jo ajatella tämänkin raskauden menneen kesken, mutta toisin kävi. Underwoodin lääkäri kertoi, että kaikki on kunnossa. Laulaja julkisti raskausuutisen Instagramissa elokuussa.

Underwood kertoo, että on tuonut uuden levyn teksteihin paljon ajatuksia keskenmenojen herättämistä tunteista. Myös levyn nimi Cry Pretty kertoo siitä, millaisia mylleryksiä näennäisesti rauhallisen kuoren alla voikaan olla.

James Van Der Beek: ”Anna itsellesi lupa surra”

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wanted to say a thing or two about miscarriages... of which we’ve had three over the years (including right before this little beauty). First off - we need a new word for it. “Mis-carriage”, in an insidious way, suggests fault for the mother - as if she dropped something, or failed to “carry.” From what I’ve learned, in all but the most obvious, extreme cases, it has nothing to do with anything the mother did or didn’t do. So let’s wipe all blame off the table before we even start. Second... it will tear you open like nothing else. It’s painful and it’s heartbreaking on levels deeper than you may have ever experienced. So don’t judge your grief, or try to rationalize your way around it. Let it flow in the waves in which it comes, and allow it it’s rightful space. And then... once you’re able... try to recognize the beauty in how you put yourself back together differently than you were before. Some changes we make proactively, some we make because the universe has smashed us, but either way, those changes can be gifts. Many couples become closer than ever before. Many parents realize a deeper desire for a child than ever before. And many, many, many couples go on to have happy, healthy, beautiful babies afterwards (and often very quickly afterwards - you’ve been warned 😍). I’ve heard some amazing metaphysical explanations for them, mostly centering around the idea that these little souls volunteer for this short journey for the benefit of the parents... but please share whatever may have given you peace or hope along the way... Along with a new word for this experience. #miscarriage #WeNeedANewName #MoreCommonThanYouHearAbout @vanderkimberly

Henkilön James Van Der Beek (@vanderjames) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @vanderjames

Dawson's Creek -televisiosarjasta tutuksi tullut Van Der Beek kertoi perheensä kokemista keskenmenoista Instagram-postauksella. Näyttelijällä on vaimonsa Kimberlyn kanssa viisi lasta, joista nuorin syntyi perheen kotona tämän vuoden kesällä. 

– Ihan ensimmäiseksi tarvitsemme uuden sanan keskenmenolle, Van Der Beek aloittaa pitkän tekstin.

Tällä hän viittaa englanninkielessä keskenmenoa tarkoittavaan sanaan miscarriage. Van Der Beekin mielestä sana antaa sellaisen kuvan, että nainen on tehnyt jotain väärin kun hän ei ole ”kyennyt kantamaan” lasta koko raskautta. Näyttelijä painottaa, että keskenmeno ei johdu mistään, mitä nainen tekee tai jättää tekemättä. 

Van Der Beek kertoo, että pari on kokenut useita keskenmenoja. Viimeisin niistä tapahtui ennen perheen kuopuksen odotusta.

– Keskenmeno repii sinut auki ja särkee sydämesi pahemmin, kuin mikään muu aiempi asia. Anna itsellesi lupa surra.

Van Der Beekin mielestä keskenmeno saattaa joskus lujittaa vanhempien suhdetta. Myös rakkaus ja kiitollisuus omista lapsista voi kasvaa. Tähti huomauttaa myös, että keskenmeno ei estä paria saamaan jatkossa terveitä lapsia.

– Ja joskus se voi käydä hyvinkin nopeasti, näyttelijä sanoo viitaten kuopukseensa.

Myös suomalaiset julkkikset ovat kertoneet surustaan

Happoradio-yhtyeen laulaja Aki Tykki kertoi Meidän Perhe -lehdessä, että hän ja hänen vaimonsa kokivat kaksi perättäistä keskenmenoa. Kun keskenmenojen jälkeen raskaustesti näytti jälleen positiivista, keskenmenon mahdollisuus jyskytti tulevien vanhempien takaraivossa. 

– Vasta toisella kolmanneksella huokaisimme helpotuksesta, mutta kielsimme silti sukulaisilta sukkien kutomisen, Tykki kertoo.

Tykin ja hänen vaimonsa esikoinen Leevi on nyt kaksivuotias.

Putouksesta tunnettu näyttelijä Timo Lavikainen tuli toistamiseen isäksi joulukuussa 2017. Lapsi on Lavikaisen ja tämän puolison Maikin ensimmäinen yhteinen.  

Matka kahden lapsen isäksi ei kuitenkaan ollut helppo.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa, ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja, Lavikainen sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.