Jos selkä väsyy ihan tavallisissakin askareissa eikä keskivartalosta löyty tukea, kyse voi olla vatsalihasten erkaumasta. Kuva: iStockphoto
Jos selkä väsyy ihan tavallisissakin askareissa eikä keskivartalosta löyty tukea, kyse voi olla vatsalihasten erkaumasta. Kuva: iStockphoto

Kaikilla vatsalihakset eivät palaudu itsestään raskauden jälkeen. Vatsapömppö ja virtsankarkailu voivat olla merkkejä erkaumasta. 

1. Mitä vatsalihasten erkauma tarkoittaa?

Kun kohtu kasvaa raskauden aikana, sitä ympäröivät kudokset ja tukirakenteet joustavat ja venyvät. Myös suorien vatsalihasten välissä oleva valkoinen jännesauma, linea alba, venyy, ja vatsalihakset loittonevat toisistaan, jotta vauvalle tulee tilaa.

Jos jännesauma ei palaudu synnytyksen jälkeen, vatsalihasten väliin jää normaalia suurempi rako, ja puhutaan erkaumasta. Tällöin koko keskivartalolta puuttuu jännesauman normaalisti tuottama jännite ja tuki.

Jännesauma palautuu parhaimmillaan parissa kuukaudessa synnytyksen jälkeen, mutta kaikilla ei vuodessakaan.

2. Mistä tiedän, onko minulla erkauma?

Tunnustele, miten kehosi toimii: kun nostat vauvan sängystä tai kannat häntä, saatko tavanomaisen tuen keskivartalostasi? Jos selkä väsyy helposti, liikkeet tuntuvat kivuliailta tai vatsassa tai lantionpohjassa tuntuu painetta, keskivartalo ei ole vielä palautunut.

Erkauman merkki on myös vatsan pullotus, ja vatsa saattaakin näyttää jopa siltä, että olisit yhä raskaana. Vatsa on suorien vatsalihasten välistä pehmeä, ja sormet voivat upota sinne tunnustellessa. Myös niska-hartiavaivat, päänsärky ja lantio- sekä selkäkivut saattavat kertoa erkaumasta. Normaalia ei ole sekään, että virtsan pidättäminen on vaikeaa.

Vatsa saattaa näyttää jopa siltä, että olisit yhä raskaana.

Kaikille erkaumaa ei jää, mutta jos oireita on vielä kuukausia synnytyksen jälkeen, palautuminen kannattaa käydä tarkistuttamassa äitiysfysioterapeutilla. Raskauden jälkeen ei tarvitse kärvistellä kipujen ja voimattoman keskivartalon kanssa, sillä ne voi hoitaa kuntoon.

3. Kenelle erkauma tulee?

Sen todennäköisyyttä kasvattavat monikkoraskaus, sektio, lapsiveden runsas määrä, iso raskausvatsa ja suurikokoinen vauva sekä yli 34 vuoden ikä. Myös äidin kudostyyppi vaikuttaa. Monta raskautta lyhyessä ajassa ja liian kova treenaaminen raskausaikana tai liian pian synnytyksen jälkeen laittavat niin ikään jännesauman koville.

Liikkua joka tapauksessa kannattaa, sillä myös liikkumattomuus voi altistaa erkaumalle.

4. Miten erkauma kuntoutetaan?

Fysioterapeutti antaa aina yksilölliset ohjeet. Vaikka ongelma näyttäytyy vatsalla, kuntoutuksessa huomioidaan koko keho. Suoria vatsalihaksia saatellaan lähemmäs toisiaan vahvistamalla keskivartalon ja lantionpohjan lihaksia ja venynyttä jännesaumaa.

Harjoitteet ovat varsinkin alussa pieniä liikkeitä, sillä voimakkaat kierrot ja rutistukset saattavat pahentaa erkaumaa.

Palautumisaika riippuu muun muassa siitä, onko ongelmana enemmän kudosten venyminen ja haurastuminen vai se, että tuntuma keskivartalon lihasten käyttämiseen on kadonnut.

Suoria vatsalihaksia saatellaan lähemmäs toisiaan vahvistamalla keskivartalon ja lantionpohjan lihaksia ja venynyttä jännesaumaa.

Sidekudokset uusiutuvat hitaasti, joten niiden vahvistaminen vaatii tunnollista työtä usein kuukausien ajan. Uurastus onneksi myös palkitaan, sillä useiden senttienkin erkauman voi saada kuntoon.

5. Miksi keskivartalon palautuminen on tärkeää?

Keskivartaloa tarvitaan kaikessa, mitä teemme. Keskivartalo luo lantion ja ylävartalon välisen yhteyden ja välittää voimaa kaikissa liikkeissämme. Erkauma heikentää kehon toimintaa niin seistessä, istuessa kuin liikkuessa, mikä voi aiheuttaa muun muassa selän ja lantion sekä niska-hartiaseudun kipuja.

Ongelmaksi voi tulla myös kohdun, emättimen, virtsarakon tai peräsuolen laskeuma sekä virtsankarkailua.

Tärkeä tavoite erkauman kuntouttamisessa onkin, että synnyttänyt äiti pystyy tekemään tavallisia asioita, joita ennen raskauttakin, ja keho toimii niin kuin sen pitääkin. Mukava lisä on sekin, että koko vatsan seutu jämäköityy ja ryhti kohenee.

6. Miten liikunta on turvallista aloittaa synnytyksen jälkeen?

Varminta on palata itselle tuttuihin lajeihin pikkuhiljaa ja kevyesti. Esimerkiksi juoksua ja hyppyjä kannattaa välttää puolen vuoden ajan synnytyksen jälkeen. Liian raju liikunta voi suurentaa erkaumaa entisestään.

Tarkkaile siis, löydätkö kehoosi saman tuntuman kuin ennen raskautta ja tuntuuko liikunta hyvältä, vai takkuaako keskivartalon käyttäminen.

Lantionpohjan tunnistus- ja hengitysharjoitukset ovat paikallaan pian synnytyksen jälkeen. Vaunulenkit, sauvakävely ja keppijumppa ovat myös turvallista liikuntaa.

Sopivan lempeä liikunta auttaa löytämään yhteyden muuttuneeseen kehoon uudelleen.

Lantionpohjan tunnistus- ja hengitysharjoitukset ovat paikallaan pian synnytyksen jälkeen.

7. Voiko erkaumaa ehkäistä?

Ei kokonaan, sillä vatsalihasten välisen jännesauman venyminen on aivan normaalia raskausaikana.

Jännesaumaan kohdistuvaa painetta ei kuitenkaan kannata ehdoin tahdoin lisätä esimerkiksi treenaamalla liian kovaa, sillä tällöin erkaumasta voi tulla suurempi. Liikkua saa, mutta juoksu, hypyt, sali­treeni isoilla painoilla sekä raskaat ponnistukset, joissa tarvitaan keskivartalon tukea, ovat liikaa raskausaikana. Siksi ryhmäliikunta- ja joogatunnit kannattaa vaihtaa odottajille suunnattuihin.

Liikunnalla ja esimerkiksi lantionpohjan lihasten harjoitteilla on hyvä tavoitella ennen kaikkea kehotietoisuuden lisääntymistä ja kehon joustavuutta sekä rentoutta. Ne vaikuttavat myös synnytyksen sujuvuuteen sekä synnytyksestä palautumiseen.

Asiantuntijana äitiysfysioterapeutti Sini Nupponen, Fysios Lahti

Lue myös Inarin tarina: "Erkauman kuntouttaminen muutti koko elämäni"

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.