Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Överiksi meni, mutta kannatti, Sanna Stellan kirjoittaa valmistautumisesta synnytykseen.

Makaan sidottuna sairaalan vuoteeseen. Kirkas valo häikäisee, mutta näen miten veri roiskuu kaakelille. Lääkärien joukko häärii ympärilläni. Huudan tuskasta, kehoni pingottuu kaarelle. Kipu on niin valtava, että luulen kuolevani. Lääkärit pumppaavat minuun lääkkeitä. Menetän tajuntani.

Tällaiseksi kuvittelin synnytyksen. Kunnes menin tapaamaan ystäväni parin päivän ikäistä vauvaa. Olin pöyristynyt: ystäväni hehkui elinvoimaisena, eikä traumaattisesta synnytyksestä näkynyt merkkiäkään – koska sellaista ei ollut.

Ystäväni oli synnyttänyt ilman kivunlievitystä, ja se oli ollut ihanaa. ”Kroppa tietää miten toimia”, hän sanoi lempeän hymyn takaa.

Mitäh? Eihän ystäväni ole istukkateetä hörppivä hippi, vaan tavallinen ihminen. Eikä tämä ole se synnytystarina, mitä kerrotaan! Mitä se sekoilee?

Olin milloin aava merenselkä,
milloin aukeava ovi.

Muutama vuosi myöhemmin aloin odottaa esikoistani. Muistin ystäväni hyvinvoivan hehkun ja halusin saman. Luin kaiken synnytyksistä. Valmistauduin koitokseen kuin urheilusuoritukseen. Teippasin seinille voimalauseita, kuuntelin synnytysmeditaatioita, tein mielikuvaharjoitteita. Olin milloin aava merenselkä, milloin aukeava ovi.

Överiksi meni, mutta kolme helppoa synnytystä myöhemmin voin sanoa, että kannatti. Kun lyllersin synnytyssairaalan ovista sisään, olin varma, että kehoni tietäisi mitä tehdä.

Synnytyksessä ei koskaan voi tietää mitä tapahtuu. Kävelin kohti koitosta ja toivoin, että kaikki menisi hyvin. Ja meni. Ystäväni tavoin kuvailisin synnytyksiä ihaniksi.

En kerro tätä siksi, että keräisin kehuja. Kerron tämän siksi, että kauhutarina on aina parempi tarina. Siksi kuulemme niitä useammin. Mutta toisenlaiselle tarinalle on tilaa. Olen kiitollinen ystävälle, joka jakoi hyvän kokemuksensa ja näin avasi silmäni. Nyt haluan välittää viestiä eteenpäin. Siskot, meissä on alkuvoimaa!

En kärvistellyt ihan vain siksi, että tienaisin mitalin urheudestani. Enkä ole kipua tuntematon kovanaama. Purskahdan itkuun kun lyön varpaan tuolin jalkaan. Silti luomusynnytyksestä tuli järjettömän voimakas fiilis. Jos luonnon omaa endorfiinia saisi tuopissa terassilla, en muuta tilaisikaan.

Vauva 8/16

Sanna Stellan on kolmen lapsen äiti, joka nojaa kasvatusperiaatteissaan vankasti kaaosteoriaan, mutta ei tingi nukkumaanmenoajoista tai ripsiväristään.

Vatsallaan nukkuminen, graavilohi, seksi tietyissä asennoissa... ainakin näitä ehtii kaivata odotusaikana.

Tätä kaipasin eniten 

Kunnon selkähierontaa, jossa selkä myös naksautetaan.

Vatsallaan nukkumista!

Sanoin kälylleni, että synnärille ei ole asiaa, ellei tuo mukanaan sushia.

Homejuustoja, raakamakkaroita ja graavilohta, joita tilasin mieheltäni synnytysosastolle.

Juoksemista ja kunnon hikiliikuntaa sekä paremmin jaksamista töissä ja vapaalla.

Sanoin kälylleni, että synnärille ei ole asiaa, ellei tuo mukanaan sushia.

Molemmat raskauteni osuivat joulun ajalle, ja graavilohet, mädit ja homejuustot houkuttelivat. Isäni joutui tekemään joulupöytään uunilohta, koska sain kunnon hormoni-itkut.

Seksiä. Vatsani oli loppuvaiheessa niin jumalattoman iso, ettei mihinkään asentoon enää sopinut/kyennyt/viitsinyt.

Näin jopa unia skumpasta, ja herätessä oli hirveä morkkis.

Korkkareita, juhlamekkoon pukeutumista ja meikkaamista. Toteutui ristiäisissä.

Tuijotin kaupassa haikeana maksalaatikkoa ja ajattelin, miten epäreilua on, etten voi syödä sitä. En edes pidä maksalaatikosta.

Ensimmäiseksi synnytyksen jälkeen...

Join lasin sampanjaa. Olin odottanut sitä, mutta loppujen lopuksi se ei ollut mitään verrattuna pieneen ihmeeseen, joka tuhisi vieressä.

Lakkasin varpaankynteni itse.

Halasin miestäni. Kun sai taas olla oikeasti lähellä, tuntui kuin se olisi ollut ensimmäinen kerta.

Olisin halunnut pulahtaa uima-altaaseen, joka on täynnä juustoja, tai haukata juustoa suoraan paketista. Olo oli kuin maanisella hiirellä.

Yritin nukkua vatsallani. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska maidon täyttämät tissit olivat niin kipeät.

Söin sushiravintolassa lautasellisen pelkkiä lohinigirejä.

Lämmin maksalaatikko odotti kotona, kun palasin laitokselta vauvan kanssa.

Suuntasimme mieheni kanssa läheiseen sushiravintolaan, jossa söin ensimmäisen lautasellisen pelkkiä lohinigirejä. Parhaat treffit ikinä!

Sheivasin alapääni. Oli kevyt olo sen jälkeen.

Tämän voimalla jaksoin

Mies teki TJ-kalenterin, jonka loppuun piirsi herkkuja.

Suunnittelin viettäväni toisen joulun helmikuussa ja syöväni graavilohta punaviinin kanssa.

Katselin jo etukäteen sushibuffetien nettisivuja.

Suunnittelin puolimaratonille osallistumista.

Suunnittelin viettäväni toisen joulun ja syöväni graavilohta punaviinin kanssa.

Pakkasin lempikarkkejani sairaalakassiin ja suunnittelin salmiakki- ja lakuövereitä.

Haaveilin juoksukärryjen ostamisesta ja lapsen kanssa lenkkeilystä.

Lähde: vauva.fin kysely

Eva Longoria ja hänen aviomiehensä José Bastón huhtikuussa Hollywoodissa, jossa Longoria sai tähden kuuluisalle Walk of Famelle. Kuva: MVPhotos
Eva Longoria ja hänen aviomiehensä José Bastón huhtikuussa Hollywoodissa, jossa Longoria sai tähden kuuluisalle Walk of Famelle. Kuva: MVPhotos

Täydelliset Naiset -sarjan tähti sädehtii perheonnea Instagramissa.

43-vuotias Longoria synnytti esikoispoikansa Santiago Enriquen tiistaina Los Angelesissa. Lapsi painoi syntyessään 2,8 kiloa. Longoria kertoi lapsen syntymästä ensimmäisenä Hola!USA-lehdelle, ja lehti julkaisi Instagram-sivuillaan yksinoikeudella kuvan suloisesta pienokaisesta ja tuoreesta äidistä.

Kuva: Instagram / @usahola

Lapsi on Longorian ja tämän aviomiehen José Bastónin, 50, ensimmäinen yhteinen lapsi. Bastónilla on edellisestä avioliitostaan kolme lasta. Pariskunta tapasi vuonna 2013 ja meni naimisiin vuonna 2016 Mexicossa. 

Longoria on sanonut, että ei halunnut omia lapsia ennen kuin hänestä tuli äitipuoli. Tähti on myös avoimesti kertonut raskauden viimeisten viikkojen olleen erittäin epämukavia. Näyttelijä muun muassa käveli joka päivä, jotta lapsi syntyisi nopeammin. 

- Onneksi tästä koettelemuksesta on palkintona ihan oikea ihminen, Longoria sanoi vielä raskaana ollessaan.