Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Raskaana ollessakin tekee mieli olla nätti ja siisti. Mutta uskaltaako kosmetiikkaa käyttää?

Voiko itseruskettavia voiteita käyttää odotusaikana? Uskaltaako purskuttaa alkoholia sisältävällä suuvedellä?

Kosmetiikan ja hygieniatuotteiden käyttö raskauden ja imetyksen aikana mietityttää monia. Kaikkien kemiallisten aineiden turvallisuudesta kun ei ole riittävästi tietoa.

Raskauden aikana ihon pintaverenkierto usein lisääntyy, ja iholta imeytyy aineita verenkiertoon. Jos käsittelet laajoja ihoalueita, imeytymistä tapahtuu enemmän. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Usein huoli on kuitenkin turha. Hus:n Teratologisen tietopalvelun mukaan kosmetiikkaa voi odottaessakin käyttää kohtuudella. Muutamia ohjeita kannattaa pitää mielessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiusvärit

Tukkaa tekee mieli värjätä raskaanakin, ja odottajia huolestuttavat erityisesti hiusvärit. Kohtuukäytön ei kuitenkaan tiedetä olevan haitallista sikiölle. Lääkärit suosittelevat kuitenkinodottamaan yli ensimmäisen raskauskolmanneksen.

Jos laitat hiusväriä koko päähän, ainetta saattaa imeytyä jonkin verran päänahan iholta verenkiertoon. Tällaista käyttöä kannattaa välttää tai värjätä koko pää vain satunnaisesti. Koska kuitenkaan ei tiedetä missä määrin nämä aineet vaikuttavat sikiöön,

Raitoja otettaessa väri ei ole juuri kosketuksessa ihoon, jolloin altistuminen jää vähäisemmäksi. Raitojen ottaminen hiuksiin onkin raskauden aikana kokovärjäystä suositeltavampaa.

Hennavärien syöpää aiheuttavista ominaisuuksista on ollut epäilyjä, ja siksi niiden toistuvaa käyttöä odotusaikana on hyvä välttää.

Aurinkovoiteet

Aurinkovoiteita voi käyttää raskauden aikana. Valitse tuotteista mieluiten ihon pinnalle jääviä, fysikaalisen suojan antavia voiteita, kuten titaanidioksidia sisältäviä tuotteita. Siis niitä samoja, joita käytetään lapsille.

Fysikaalisen suojan sisältävät aurinkovoiteet testataan luultavasti paremmin ja niissä on kemiallisia suoja-aineita vähemmän kuin tavanomaisissa aurinkovoiteissa. Muista, että vaatteilla, varsinkin UV-suojatuilla, on helppoa ja turvallista suojautua auringolta.

Itseruskettavat voiteet ovat suosiossa, ja niitä voi halutessaan käyttää raskaanakin pienille alueille kuten kasvoille. Laajojen alueiden toistuvaa käsittelyä on turvallisinta välttää.

Deodorantit, hammastahnat ja suuvedet

Deodoranttia voit sipaista kainaloon normaalisti odotusaikanakin. Turvallisin vaihtoehto on vähiten kemikaaleja sisältävät vaihtoehdot. Kainalon ihoalue on niin pieni, että imeytyminen on vähäistä.

Myös hammastahnat ovat turvallisia. Käyttökelpoisia ovat niinikään ruokakaupoissa myytävät, hampaita valkaisevat tuotteet.

Suuvedelläkin uskaltaa purskuttaa. Vaikka käyttämäsi suuvesi sisältäisi alkoholia, se ei ole ongelma normaalissa käytössä. Suuvettä ei nielaista ja purskuttelu on lyhytaikaista.

Sen sijaan jodipitoisia suuvesiä, esimerkiksi Betadinea, ei raskauden aikana suositella.

Lähde: Hus:n Teratologinen tietopalvelu

No huh hah hei, kyllä mä jättäisin teinä tuollaiset myrkyt väliin ihan jo oman terveyden takia, ellei lapsen terveys jaksa kiinnostaa.

 

 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla