Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Raskaana ollessakin tekee mieli olla nätti ja siisti. Mutta uskaltaako kosmetiikkaa käyttää?

Voiko itseruskettavia voiteita käyttää odotusaikana? Uskaltaako purskuttaa alkoholia sisältävällä suuvedellä?

Kosmetiikan ja hygieniatuotteiden käyttö raskauden ja imetyksen aikana mietityttää monia. Kaikkien kemiallisten aineiden turvallisuudesta kun ei ole riittävästi tietoa.

Raskauden aikana ihon pintaverenkierto usein lisääntyy, ja iholta imeytyy aineita verenkiertoon. Jos käsittelet laajoja ihoalueita, imeytymistä tapahtuu enemmän. 

Usein huoli on kuitenkin turha. Hus:n Teratologisen tietopalvelun mukaan kosmetiikkaa voi odottaessakin käyttää kohtuudella. Muutamia ohjeita kannattaa pitää mielessä.

Hiusvärit

Tukkaa tekee mieli värjätä raskaanakin, ja odottajia huolestuttavat erityisesti hiusvärit. Kohtuukäytön ei kuitenkaan tiedetä olevan haitallista sikiölle. Lääkärit suosittelevat kuitenkinodottamaan yli ensimmäisen raskauskolmanneksen.

Jos laitat hiusväriä koko päähän, ainetta saattaa imeytyä jonkin verran päänahan iholta verenkiertoon. Tällaista käyttöä kannattaa välttää tai värjätä koko pää vain satunnaisesti. Koska kuitenkaan ei tiedetä missä määrin nämä aineet vaikuttavat sikiöön,

Raitoja otettaessa väri ei ole juuri kosketuksessa ihoon, jolloin altistuminen jää vähäisemmäksi. Raitojen ottaminen hiuksiin onkin raskauden aikana kokovärjäystä suositeltavampaa.

Hennavärien syöpää aiheuttavista ominaisuuksista on ollut epäilyjä, ja siksi niiden toistuvaa käyttöä odotusaikana on hyvä välttää.

Aurinkovoiteet

Aurinkovoiteita voi käyttää raskauden aikana. Valitse tuotteista mieluiten ihon pinnalle jääviä, fysikaalisen suojan antavia voiteita, kuten titaanidioksidia sisältäviä tuotteita. Siis niitä samoja, joita käytetään lapsille.

Fysikaalisen suojan sisältävät aurinkovoiteet testataan luultavasti paremmin ja niissä on kemiallisia suoja-aineita vähemmän kuin tavanomaisissa aurinkovoiteissa. Muista, että vaatteilla, varsinkin UV-suojatuilla, on helppoa ja turvallista suojautua auringolta.

Itseruskettavat voiteet ovat suosiossa, ja niitä voi halutessaan käyttää raskaanakin pienille alueille kuten kasvoille. Laajojen alueiden toistuvaa käsittelyä on turvallisinta välttää.

Deodorantit, hammastahnat ja suuvedet

Deodoranttia voit sipaista kainaloon normaalisti odotusaikanakin. Turvallisin vaihtoehto on vähiten kemikaaleja sisältävät vaihtoehdot. Kainalon ihoalue on niin pieni, että imeytyminen on vähäistä.

Myös hammastahnat ovat turvallisia. Käyttökelpoisia ovat niinikään ruokakaupoissa myytävät, hampaita valkaisevat tuotteet.

Suuvedelläkin uskaltaa purskuttaa. Vaikka käyttämäsi suuvesi sisältäisi alkoholia, se ei ole ongelma normaalissa käytössä. Suuvettä ei nielaista ja purskuttelu on lyhytaikaista.

Sen sijaan jodipitoisia suuvesiä, esimerkiksi Betadinea, ei raskauden aikana suositella.

Lähde: Hus:n Teratologinen tietopalvelu

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Liity kesävauvaa odottavien suljettuun keskusteluryhmään ja ota ilo irti vertaistuesta! <3

Plussasitko? Onnea! Kirjaudu sivustolle ja tule mukaan ryhmään. Voit vaihtaa muiden odottajien kanssa ajatuksia raskaudesta anonyymisti.

Ryhmät ovat pienempiä yhteisöjä vauva.fin sisällä. Vain ryhmän jäsenet voivat lukea ryhmän viestejä ja osallistua keskusteluun ryhmässä. Avoimiin ryhmiin voivat liittyä kaikki rekisteröityneet käyttäjät, ja suljettuun ryhmään liittyminen vaatii ryhmän ylläpitäjän hyväksynnän.

Tule mukaan ryhmiin tästä!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Amanda Aho

Synnytystarinaklubissa naiset pääsevät kertomaan kokemuksistaan yleisölle.

Synnytyksessä ei ole kyse vain siitä hetkestä, kun lapsi tulee maailmaan. Se on merkittävä tapahtuma, joka voi vaikuttaa synnyttäjän elämään ja seksuaalisuuteen pitkään.

–  Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään, doula, seksuaalikasvattaja ja kahden lapsen äiti Anna-Riitta Kässi kuvailee.

Kässi on järjestämässä Suomen ensimmäistä synnytystarinaklubia, jossa naiset nousevat lavalle kertomaan kokemuksistaan. Tapahtuma on jatkumoa lavarunoustapahtumille, joissa jokainen voi päästä esittämään runojaan.

– Tarvitaan tilaisuuksia, joissa synnytyksestään saa kertoa ilman, että joku keskeyttää ja arvottaa sitä. Toivon, että klubi on kuin iso olohuone, jossa voi olla kuin kotonaan ja kuitenkin halutessaan hävitä massaan. Tavata ystäviä, itkeä ja nauraa, tuntea kuuluvansa joukkoon.

Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään.

Kässi toivoo, että paikalle uskaltautuvat myös odottajat sekä lapsenhankintaa vasta pohtivat.

– Kun tieto ei enää kulje sukupolvelta toiselle eivätkä kylän naiset ole mukana, tarvitaan tällaisia uudenlaisia yhteisöjä.

Sis.klubi järjestetään ensimmäisen kerran Helsingissä Lavaklubilla 11.11.2017.

”Tykkään niin paljon siitä, mitä saan tehdä työkseni, että olen omalla ajallanikin aikamoinen työmyyrä – etenkin nyt, kun olen vielä myös kotiäiti ja teen töitä esimerkiksi päiväuniaikaan. Vesijuoksu ja muu liikkuminen sekä lukeminen maittavat aina, kun maltan irrottautua somesta.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.