Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Raskaana ollessakin tekee mieli olla nätti ja siisti. Mutta uskaltaako kosmetiikkaa käyttää?

Voiko itseruskettavia voiteita käyttää odotusaikana? Uskaltaako purskuttaa alkoholia sisältävällä suuvedellä?

Kosmetiikan ja hygieniatuotteiden käyttö raskauden ja imetyksen aikana mietityttää monia. Kaikkien kemiallisten aineiden turvallisuudesta kun ei ole riittävästi tietoa.

Raskauden aikana ihon pintaverenkierto usein lisääntyy, ja iholta imeytyy aineita verenkiertoon. Jos käsittelet laajoja ihoalueita, imeytymistä tapahtuu enemmän. 

Usein huoli on kuitenkin turha. Hus:n Teratologisen tietopalvelun mukaan kosmetiikkaa voi odottaessakin käyttää kohtuudella. Muutamia ohjeita kannattaa pitää mielessä.

Hiusvärit

Tukkaa tekee mieli värjätä raskaanakin, ja odottajia huolestuttavat erityisesti hiusvärit. Kohtuukäytön ei kuitenkaan tiedetä olevan haitallista sikiölle. Lääkärit suosittelevat kuitenkinodottamaan yli ensimmäisen raskauskolmanneksen.

Jos laitat hiusväriä koko päähän, ainetta saattaa imeytyä jonkin verran päänahan iholta verenkiertoon. Tällaista käyttöä kannattaa välttää tai värjätä koko pää vain satunnaisesti. Koska kuitenkaan ei tiedetä missä määrin nämä aineet vaikuttavat sikiöön,

Raitoja otettaessa väri ei ole juuri kosketuksessa ihoon, jolloin altistuminen jää vähäisemmäksi. Raitojen ottaminen hiuksiin onkin raskauden aikana kokovärjäystä suositeltavampaa.

Hennavärien syöpää aiheuttavista ominaisuuksista on ollut epäilyjä, ja siksi niiden toistuvaa käyttöä odotusaikana on hyvä välttää.

Aurinkovoiteet

Aurinkovoiteita voi käyttää raskauden aikana. Valitse tuotteista mieluiten ihon pinnalle jääviä, fysikaalisen suojan antavia voiteita, kuten titaanidioksidia sisältäviä tuotteita. Siis niitä samoja, joita käytetään lapsille.

Fysikaalisen suojan sisältävät aurinkovoiteet testataan luultavasti paremmin ja niissä on kemiallisia suoja-aineita vähemmän kuin tavanomaisissa aurinkovoiteissa. Muista, että vaatteilla, varsinkin UV-suojatuilla, on helppoa ja turvallista suojautua auringolta.

Itseruskettavat voiteet ovat suosiossa, ja niitä voi halutessaan käyttää raskaanakin pienille alueille kuten kasvoille. Laajojen alueiden toistuvaa käsittelyä on turvallisinta välttää.

Deodorantit, hammastahnat ja suuvedet

Deodoranttia voit sipaista kainaloon normaalisti odotusaikanakin. Turvallisin vaihtoehto on vähiten kemikaaleja sisältävät vaihtoehdot. Kainalon ihoalue on niin pieni, että imeytyminen on vähäistä.

Myös hammastahnat ovat turvallisia. Käyttökelpoisia ovat niinikään ruokakaupoissa myytävät, hampaita valkaisevat tuotteet.

Suuvedelläkin uskaltaa purskuttaa. Vaikka käyttämäsi suuvesi sisältäisi alkoholia, se ei ole ongelma normaalissa käytössä. Suuvettä ei nielaista ja purskuttelu on lyhytaikaista.

Sen sijaan jodipitoisia suuvesiä, esimerkiksi Betadinea, ei raskauden aikana suositella.

Lähde: Hus:n Teratologinen tietopalvelu

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.