iStockphoto
iStockphoto

Jodin puute etenkin raskauden alkupuolella voi haitata syntyvän lapsen älyllistä kehitystä.

Raskaana olevien naisten kannattaa huolehtia riittävästä jodin saannista, sillä jodin puute raskauden aikana ja etenkin raskauden alkupuolella voi haitata syntyvän lapsen älyllistä kehitystä.

Taannoisen brittitutkimuksen mukaan odottajien elimistön matala jodipitoisuus oli yhteydessä lasten älykkyysosamäärään ja heikompiin lukuvalmiuksiin alakoululaisena.

Jodia tarvitaan erityisesti keskushermoston kehitykseen, kasvuun ja perusaineenvaihduntaan, ja se säätelee myös kehon lämpötilaa, hermo- ja lihassolujen toimintaa. 

Odottajan ja imettäjän jodin saantisuositukset

Jodin riittävyyteen on syytä kiinnittää huomiota, sillä Finravinto-tutkimuksen mukaan suomalaisten jodin saanti on kääntynyt laskuun viimeisten kymmenen vuoden aikana – suurella osalla on lievä jodin puute.

Riskiryhmiin kuuluvat lapset, nuoret ja vegaanit, sekä raskaana olevat ja imettävät äidit, joilla jodin tarve luonnostaan kasvaa.

Jodin saantisuositus ennen uusia ravitsemussuosituksia on aikuisille ja yli 10-vuotiaille lapsille 150 mikrogrammaa vuorokaudessa, raskaana oleville 175 ja imettäville naisille 200 mikrogrammaa ja alle 10-vuotiaille 50–120 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Jodioimatonta suolaa käytetään vähän

Suomen maaperässä on jodia niukasti, mutta ruokatrenditkin vaikuttavat vähäiseen jodin saantiin. Jodioidun suolan sijasta suositaan nykyisin muun muassa merisuolaa, sormisuolaa ja muita erikoisssuoloja.

Niinikään valmisruokien ja ravintolaruokien valmistuksessa käytetään pääosin jodioimatonta suolaa, kertoo ravitsemusasiantuntija Marika Laaksonen Valiolta.

Ravitsemusneuvottelukunnan työryhmä pohtiikin suosituksia jodin saannin turvaamiseksi muun muassa elintavikkeiden joditäydennyksellä tai suolan jodimäärän nostamisella. 

Jodia saa kätevästi maidosta

Ravinnosta jodia saa etenkin maitovalmisteista, kalasta, kananmunasta, viljavalmisteista ja jodioidusta suolasta.

Lasillisesta eli noin kahdesta desilitrasta rasvatonta maitoa saa 21 prosenttia jodin päivittäisestä saantisuosituksesta. Viidestä desilitrasta maitoa tai piimää saa jo yli puolet päivän saantisuosituksesta. Lähes samaan yltää kolme, neljä emmentaljuustoviipaletta tai sata grammaa kalaa.

Jodin lisäksi maito sisältää myös fosforia, sinkkiä, seleeniä ja kaliumia.

Maidosta ja maitotuotteista löytyy niinikään muita odotusaikana tärkeitä ravintoaineita kuten hyvälaatuista proteiinia, kalsiumia, D-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja.

Jodin puutoksen oireet

Jodin puutoksen yleisiä oireita ovat yleinen väsymys, hitaus ja painnonnousu. Pitkäaikainen niukka jodin saanti aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa ja laajentumista.

Jos epäilet, että kärsit kilpirauhasen vajaatoiminnasta, käänny lääkärin puoleen ja mittauta kilpirauhasarvosi. Suolan käyttöä ei pidä lisätä.

Jodia ei pidä nauttia myöskään liikaa. Jatkuva yli 600 mikrogramman saanti on haitallista ja häiritsee kilpirauhashormonien muodostumista.

Liikasaannin vaara voi liittyä esimerkiksi jodia runsaasti sisältäevien merilevävalmisteiden käyttöön. 

Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran 27.9.2013.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.