Kokosimme tärkeät vinkit lomamatkalle lähtevälle odottajalle.

Odottajakin voi reissata, kunhan muistaa muutaman ohjeen.

Mitä kannattaa huomioida, kun suunnittelee matkaa?

Parasta aikaa matkustamiselle on usein keskiraskaus viikoilla 18–24. Alkuraskaudessa keskenmenoriski on suurin, ja silloin on usein myös pahoinvointia. Loppuraskauteen taas liittyy ennenaikaisen synnytyksen vaara. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin harkita, minne matka suuntautuu. Euroopassa ja Välimeren alueen maissa voi reissata sairaanhoidon tason puolesta melko turvallisesti. Sen sijaan esimerkiksi Afrikan maissa, Intiassa ja Egyptissä riskit ovat suuremmat.

Mitä rokotuksia kaukomaille lähtevä odottaja voi ottaa?

Rokotusten tulisi olla kunnossa jo ennen raskautta. Jos kuitenkin on välttämätöntä, perusrokotuksia voi ottaa. Näitä ovat esimerkiksi polio-, jäykkäkouristus-, influenssa- ja hepatiittirokotukset. Sen sijaan eläviä viruksia sisältäviä rokotuksia, kuten keltakuume-, MPR- ja vesirokkorokotuksia, ei raskaana olevalle anneta.

Voiko raskaana oleva ottaa malarialääkitystä?

Periaatteessa voi, mutta ei mielellään. Malaria-alueille ei kannattaisi mennä odotusaikana ollenkaan. Malaria on raskaana olevalle tavallista vakavampi, ja tauti myös tarttuu silloin helpommin. Lämmin vatsa vetää tartuttavia hyönteisiä puoleensa.

Onko lentäminen odotusaikana vaaraksi äidille tai vauvalle?

Lentäminen sinänsä ei ole normaalissa raskaudessa haitallista. Pitkät lennot voivat olla odottajalle raskaita, ja paikallaan istumiseen liittyy myös veritulppariski. Riskiä voi pienentää, kun nousee jaloittelemaan tunnin välein ja käyttää tukisukkia. On tärkeää juoda riittävästi ja varustautua koneeseen litran vesipullon kanssa. Samat varotoimet koskevat pitkiä automatkoja.

Minkälaisia sääntöjä lentoyhtiöillä on raskaana oleville?

Finnair sallii matkustamisen 36. raskausviikon loppuun asti, joten viimeisen raskauskuukauden aikana ei saa lentää. Lyhyillä kotimaan- ja Skandinavian-lennoilla saa kuitenkin matkustaa siihen asti kun 38 raskausviikkoa on täynnä, mutta vain, jos raskaus on edennyt normaalisti. Raskauden normaalista kulusta vaaditaan lääkärintodistus jo viikolta 28 lähtien. Säännöt vaihtelevat eri lentoyhtiöissä jonkin verran.

Entä jos odottaa kaksosia?

Kaksosraskaudessa lentokiellot alkavat pari viikkoa aiemmin, eli normaalisti sujuneessa monikkoraskaudessa saa lentää viikolle 34 saakka. Mikäli odotettavissa on raskauteen liittyviä ongelmia, lentokielto alkaa aiemmin.

Onko laivassa matkustaville vastaavia sääntöjä?

Laivayhtiöt suosittelevat, ettei raskaana oleva matkusta lasketun ajan lähestyessä, mutta varsinaisia sääntöjä ei ole. Mahdollinen synnytyksen käynnistyminen on riski, jonka ottamista kannattaa harkita tarkkaan. Avun saaminen laivalle voi kestää, ja esimerkiksi kuljetuksen järjestyminen laivalta pois riippuu myös sääolosuhteista.

Tuleeko ylimääräisiä kuluja, jos synnyttää Suomessa muualla kuin oman alueen sairaalassa?

Ei. Synnytys on maksaa saman verran koko maassa.

Voiko matkan perua raskauden takia? Korvaako vakuutus?

Raskaus ei ole sairaus, joten se ei ole riittävä syy matkan perumiseen ja rahojen saamiseen takaisin. Jos  raskauteen liittyy terveydellinen, diagnosoitava riski, kuten uhkaava keskenmeno, voi korvauksen saada lääkärin todistuksella. Oman matkavakuutuksen ehdot kannattaa tarkistaa.

Kattavatko vakuutukset synnytyksestä aiheutuvat kulut ulkomailla?

Yleissääntöisesti eivät kata. Ulkomailla synnyttämisestä voi tulla kallis paukku. 

Miten odottaja voi välttää ruokamyrkytykset?

Huonon hygienian maihin odottajan ei kannattaisi edes matkustaa. Jos on matkustettava, kannattaa katsoa, mitä syö ja juo. Juomavesi on hyvä keittää, ja kaikkea kylmää ja kypsentämätöntä ruokaa on syytä välttää. Kannattaa myös varmistua maitotuotteiden pastöroinnista.

Mitä vielä pitäisi muistaa?

Matkalle kannattaa ottaa mukaan lääkärintodistus raskaudesta, neuvolakortti, vakuutusyhtiön yhteystiedot ja veriryhmäkortti. Ennen pidempää matkaa on hyvä tarkistuttaa lääkärillä, että kaikki on kunnossa, eikä esimerkiksi kohdunulkoisen raskauden mahdollisuutta ole. Kissoja ja koiria kannattaa vältellä maissa, joissa on rabiesta. Muuten matkalla pärjää maalaisjärjellä.

Kaikille odottajille raskausoireita ei tule lainkaan, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.

Pahoinvointi on oireista yleisin

Kaikilla odottajilla ei ole raskausoireita. Ne voivat olla myös niin lieviä, että jäävät käytännössä huomaamatta. Suurin osa naisista oireilee kuitenkin jollakin tavalla. On erittäin harvinaista, että raskaus etenee synnytykseen asti ilman minkäänlaisia muutoksen tuntemuksia omassa kehossa.

Aamupahoinvointi on ehkä klassisin merkki vauvan odotuksesta. Joillakuilla se ilmenee pelkästään aamuisin heti herättyä ja väistyy päivän mittaan. Pahoinvointi voi kuitenkin olla myös jatkuvaa tai esiintyä yksilöllisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa. Pahoinvointi johtuu istukkahormonista, ja verensokerin lasku tekee olon vain huonommaksi.

Toisella kolmanneksella helpottaa – useimmiten

Keskenmenon yhteydessä istukkahormonin määrä veressä laskee. Tämä helpottaa pahoinvointia. Myös tuulimunaraskauden yhteydessä huono olo jää joillakin naisilla hyvin lieväksi. Pelkkä pahoinvoinnin loppuminen tai se, ettei sitä ole, ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita huonoja uutisia.

Pahoinvointi yleensä helpottaa ja loppuu kokonaan raskauden edetessä toiselle kolmannekselle. Huonovointisuus voi siis loppua kuin seinään ilman, että mikään on vialla.

Raskaudet voivat olla erilaisia

Alkuraskauteen kuuluu yleisesti väsymys, jonka arvellaan johtuvan keltarauhashormonitason noususta. Väsymys yleensä helpottaa samaan aikaan kun pahoinvointikin, mutta tulee usein takaisin loppuraskaudessa. Odottaja voi kuitenkin olla hyvin virkeä, eikä unentarve välttämättä lisäänny. Jokainen on yksilö ja raskauden oireet kullakin erilaiset.

Rinnat ja nännit ovat monilla naisilla arat juuri ennen kuukautisia. Näin käy usein myös alkuraskaudessa. Raskautta toivova nainen voi tuntea pettymystä ajatellessaan, että sieltä ne kuukautiset taas tulevat. Kun arkuus ei helpotakaan, varsinkin uudelleensynnyttäjä voi tunnistaa sen raskauden ensioireeksi.

Myös saman naisen raskauksien välillä voi olla suuriakin eroja. Siksi omien oireiden ja tuntemusten vertaaminen toisiin tai edes aiempiin omiin kokemuksiin voi aiheuttaa turhaa huolta. Jos sinulla on huoli raskauden etenemisestä tai vauvan voinnista, ole yhteydessä neuvolaan.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhe-suunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Luonnonmukaisuuden tavoittelu kääntyy turvattomuudeksi, jos vanhemmat kieltäytyvät tarpeellisista toimenpiteistä. Uusi ilmiö on toive siitä, että sikiön sykettä ei seurattaisi.

Suomessa on vammautunut vastasyntyneitä siitä syystä, että äiti on synnytyksessä kieltänyt sikiön sydänkäyrän rekisteröimisen. Asiasta kertoivat keskiviikkona Aamulehti ja Kaleva.

Tapauksista on tehty muutamia valituksia potilasturvallisuutta valvoviin Valviraan tai aluehallintovirastoihin. Kanteluiden tekijöinä ovat olleet vammautuneiden vauvojen vanhemmat, jotka ovat havahtuneet seuraamuksiin. 

– Sikiön sykkeen seurannasta kieltäytyminen liittyy joidenkin synnyttäjien vahvaan ideologiaan, jonka mukaan synnytykseen halutaan mahdollisimman vähän ulkopuolista puuttumista, kertoo Tampereen yliopistollisessa sairaalassa naistentautien ja synnytysten osastonylilääkärinä toimiva Jukka Uotila.

Sydänäänten seuranta ei ole millään tavalla haitallista tai vaaraksi syntyvälle vauvalle tai äidille, Uotila korostaa. Toimenpiteellä turvataan se, että sikiön uhkaava hapenpuute huomataan riittävän ajoissa.

”Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä.”

– Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä. Suosituksen mukaan sykekäyriä tulisi ottaa jokaisessa synnytyksessä ainakin synnytyksen aluksi, muutaman kerran synnytyksen aikana ja ponnistusvaiheessa.

Sikiön uhkaava hapenpuute on yleinen syy siihen, miksi synnytystä joudutaan vauhdittamaan tai turvaudutaan esimerkiksi imukupin käyttämiseen ponnistusvaiheessa.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä ja voi pahimmillaan johtaa eriasteiseen vammautumiseen tai menehtymiseen. Vauva voi syntyä huonokuntoisena, reagoimattomana ja velttona eikä ryhdy hengittämään itse. Vastasyntynyt tarvitsee silloin tehohoitoa.

Uotila on myös Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys valmistelee asiasta kannanottoa yhdessä Suomen Perinatologisen seuran kanssa. Kannanotossa annetaan hoitohenkilökunnalle toimintaohjeita siltä varalta, että äiti kieltää sykkeen seurannan.

Turvallisuuden voi sovittaa luomusynnytykseen

Jukka Uotilan mukaan valtaosa luonnonmukaista synnytystä toimivista äideistä onneksi hyväksyy välttämättömät toimenpiteet.

– Äärimmäiset vastakkainasettelut ovat kuitenkin vaikeita tilanteita. Taustalla saattaa olla epäluottamusta lääketiedettä kohtaan.

”Emme koe, että toimisimme liukuhihnalla.” 

Luonnonmukaisuuteen pyrkivät äidit saattavat ajatella, että sairaalassa synnytys yritetään pakottaa tiettyyn muottiin. Uotilan mukaan näin ei ole.

– Varsin paljon meillä on valmiutta yksilölliseen hoitoon, emme koe että toimisimme liukuhihnalla. Mutta turvallisuusnäkökulmat ovat tärkeitä, ja ne täytyy sovittaa mukaan.

Äärimmäiseen luomuiluun pyrkiminen synnytyksessä ei ole ainoa trendi, jossa toive luonnonmukaisuudesta voi kääntyä turvallisuusriskiksi. Pohjanmaalla ja Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla on lisääntynyt rokotekriittisyys, jonka takia monissa kunnissa rokotuskattavuus ei enää ole laumasuojan kannalta riittävä.

Suomessa on myös vanhempia, jotka kieltäytyvät antibioottikuureista ja käyttävät hopeavettä, jota juottavat sekä itselleen että lapsilleen. Heillä on uskomus hopeaveden puhdistavasta vaikutuksesta, kertoo Yle. Tutkijoiden mukaan hopeavesi on myrkyllistä ja voi juotuna aiheuttaa sisäelinvaurioita. 

Vierailija

Osa synnyttäjistä kieltäytyy sikiön sydänäänten seurannasta – vauvoille on tullut vakavia seuraamuksia

"Epäluottamusta lääketiedettä kohtaan"? Suomessa on maailman turvallisinta olla raskaana ja synnyttää. Meillä kuolee vähiten äitejä synnytykseen. Ja ilmeisesti koska näin on, niin osa vanhemmista on alkanut kuvitella, että kaikki tämä turva ja turvallisuus tulee luonnostaan eivätkä he ymmärrä, mihin hyvä tilanne perustuu. Nyt sitten halutaan synnyttää samalla tavalla kuin kehitysmaissa (tai Suomessa 100 vuotta sitten): kotona, ilman lääkäriä, ilman koneita, ilman lääkitystä jne. Ihmisten...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.