Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Näin pitkä jo: alkiolla alkaa olla mittaa pari senttiä. Kasvoihin kehittyvät silmäluomet.

8+0–8+6

Yhdeksäs raskausviikko on alkion seitsemäs kehitysviikko. Pituutta pienellä on jopa pari senttiä ja painoa runsas kolme grammaa.

Räpylämäisesti toisissaan kiinni olevat sormet ja varpaat alkavat erottua paremmin. Nilkat, kyynärpäät ja ranteet muodostuvat. Kasvoissa kehittyvät muun muassa silmäluomet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sanotaan, että kohdussa kasvava sikiö ottaa kehittymiseensä äidiltä kaiken tarvitsemansa. Ja niin se onkin: monipuolista sekaruokavaliota noudattavan äidin vauva saa tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet melko varmasti. Raskaana oleville suositellaan myös ravintolisiä, vähintäänkin foolihappoa ja D-vitamiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa 15 prosenttia raskaana olevista äideistä tupakoi, ja melkein joka kymmenes savuttaa läpi raskauden. Jos kuulut heihin, jotka vielä tupakoivat, tiedät mitä tehdä.

Vaikka ei heti alussa pysty olemaan ilman tupakkaa, ei ole syytä heittää hanskoja tiskiin: Jos äiti lopettaa tupakanpolton raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, vauvalla ei ole suurentunutta riskiä saada sydämen, sormien ja varpaiden epämuodostumia. Suurin osa muistakin riskeistä laskee tupakoimattomien tasolle.

Jos osallistut sikiön poikkeavuuksien seulontatutkimuksiin, pian on edessä varhaisraskauden yhdistelmäseula: sinulta otetaan verinäyte raskausviikoilla 9+0–11+6, ja yleinen ultraäänitutkimus sekä sikiön niskaturvotuksen mittaus ajoitetaan raskausviikoille 11+0–13+6.

Tietoa seulontatutkimuksista THL:n sivuilla

Oletko jo kuvannut vatsaasi? Ensimmäisten mahakuvien aika voi olla jo nyt, vaikka maha ei vielä näkyisikään. Kuvasarjasta jää kiva muisto, kun siihen saa tallennettua muutoksen alusta asti.

Katso lisää: Kaksosia odottava äiti kuvasi mahaansa koko raskauden – näin keho muuttuu

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule vauva.fin Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla