Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Pienet sormet ja varpaat alkavat hahmottua.

7+0–7+6

Alkio alkaa muistuttaa jo pientä ihmistä, se suoristuu ja on viikon lopussa jo jopa 13 milliä pitkä.

Sormet ja varpaat alkavat hahmottua melamaisiin raajoihin. Kasvojen kehittyminen jatkuu, ja korvan ulko-osat muodostuvat. Pikkuinen sydän hakkaa jopa kaksinkertaisella nopeudella aikuiseen verrattuna.

Alkio liikkuu jo hieman: säpsähtelee ja availee suutaan. Aivot kehittyvät, kun osa aivosoluista yhtyy alkeellisiksi hermoradoiksi, joita syntyy sata tuhatta minuutissa. Lapsen syntymään mennessä niitä on noin sata miljardia.

Keskenmenon pelko on yleinen huoli alkuraskaudessa. Tiputteluvuoto säikäyttää, mutta se voi olla myös harmitonta. Monilla on raskauden aikana pientä verenvuotoa, ja sikiö voi silti hyvin.

Ensimmäinen neuvolakäynti osuu usein tälle viikolle. Jos mahdollista, ota kumppanisi neuvolaan mukaan. Se auttaa häntä pääsemään mukaan odotukseen.

Lue lisää: Isyys voi olla miehelle melkoinen tunnemyrsky  näin siitä selviää

Oletko tulossa vanhemmaksi yksin? Se ei tarkoita, että raskaudesta pitäisi iloita vain yksin. Juttele omalle äidillesi tai hyvälle ystävälle vauvasta. Jaa heidän kanssaan se, minkä jakaisit puolison kanssa.

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa Odottajan uutiskirje – saat tietoa, vertaistukea ja näytelehden!

Kun tilaat Odottajan uutiskirjeen, saat meiltä sähköpostia kerran viikossa. Kirje antaa tietoa, vinkkejä ja vertaistukea odotusaikaan. Uutiskirjeen tilaajana saat myös Vauvan maksuttoman näytelehden. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule vauva.fin Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.