Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Pienet sormet ja varpaat alkavat hahmottua.

7+0–7+6

Alkio alkaa muistuttaa jo pientä ihmistä, se suoristuu ja on viikon lopussa jo jopa 13 milliä pitkä.

Sormet ja varpaat alkavat hahmottua melamaisiin raajoihin. Kasvojen kehittyminen jatkuu, ja korvan ulko-osat muodostuvat. Pikkuinen sydän hakkaa jopa kaksinkertaisella nopeudella aikuiseen verrattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkio liikkuu jo hieman: säpsähtelee ja availee suutaan. Aivot kehittyvät, kun osa aivosoluista yhtyy alkeellisiksi hermoradoiksi, joita syntyy sata tuhatta minuutissa. Lapsen syntymään mennessä niitä on noin sata miljardia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuntuuko siltä, että oma on hattaraa? Mikään asia ei pysy päässä – ihan kuin raskaus olisi tehnyt aivoille jotakin peruuttamatonta? Tunne on oikea, mutta sille on lohdullinen syy. Odottajan aivot ovat myllerryksessä, joka valmistaa tulevaan.

Keskenmenon pelko on yleinen huoli alkuraskaudessa. Tiputteluvuoto säikäyttää, mutta se voi olla myös harmitonta. Monilla on raskauden aikana pientä verenvuotoa, ja sikiö voi silti hyvin.

Ensimmäinen neuvolakäynti osuu usein tälle viikolle. Jos mahdollista, ota kumppanisi neuvolaan mukaan. Se auttaa häntä pääsemään mukaan odotukseen.

Lue lisää: Isyys voi olla miehelle melkoinen tunnemyrsky  näin siitä selviää

Oletko tulossa vanhemmaksi yksin? Se ei tarkoita, että raskaudesta pitäisi iloita vain yksin. Juttele omalle äidillesi tai hyvälle ystävälle vauvasta. Jaa heidän kanssaan se, minkä jakaisit puolison kanssa.

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule Vauva.fin Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla