Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Alkio on venähtänyt pituutta viikossa miltei kaksinkertaiseksi.

6+0–6+6

Alkio kasvaa ja kehittyy nyt nopeasti: pää-perämitta hipoo jo kahdeksaa millimetriä. Pieni ihmisen alku on kuitenkin taipunut tiukasti sykkyrälle.

Raajojen alut ovat kehittyneet ja muistuttavat nyt kalan eviä. Myös kasvoissa on tapahtunut muutosta: nenäkuoppa ja silmien aiheet sekä suun reikä alkavat näkyä.

Sisälläsi tapahtuu ihmeitä, mutta silti mieliala voi olla kaikkea muuta kuin iloinen. Sekin kuuluu asiaan.

Ensimmäiset raskausviikot nyrjäyttävät maailman uuteen asentoon. Ihanaa – ja apua. Miksi halusinkaan tätä niin kovin? Mihin olen ryhtymässä? Olenko varma tästä? Mistään?

Jos kärsit lisäksi raskauspahoinvoinnista, ei ole mikään ihme, jos mieliala on välillä matala. Pahaa oloa voi lievittää se, että yrittää syödä mahdollisimman usein ja vähän kerrallaan.

Ajatus vauvasta muuttuu todellisemmaksi vähitellen. Osa odottajista haluaa raskaudesta varmistuakseen mennä yksityiselle ultratutkimukseen jo ennen ensimmäistä seulontaultraa, joka on noin raskausviikolla 12. Jos kuukautiset ovat säännölliset, syke ja elävä sikiö voidaan yleensä nähdä seitsemännellä tai kahdeksannella raskausviikolla. Lääketieteellistä syytä tällaiseen varhaisultraan ei ole, ellei odottajalla ole vatsakipuja tai veristä vuotoa.

Lue lisää: Mitä ultratutkimuksessa selviää? 6 kysymystä ultrista

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa Odottajan uutiskirje – saat tietoa, vertaistukea ja näytelehden!

Kun tilaat Odottajan uutiskirjeen, saat meiltä sähköpostia kerran viikossa. Kirje antaa tietoa, vinkkejä ja vertaistukea odotusaikaan. Uutiskirjeen tilaajana saat myös Vauvan maksuttoman näytelehden. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule vauva.fin Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.