Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Alkio on venähtänyt pituutta viikossa miltei kaksinkertaiseksi.

6+0–6+6

Alkio kasvaa ja kehittyy nyt nopeasti: pää-perämitta hipoo jo kahdeksaa millimetriä. Pieni ihmisen alku on kuitenkin taipunut tiukasti sykkyrälle.

Raajojen alut ovat kehittyneet ja muistuttavat nyt kalan eviä. Myös kasvoissa on tapahtunut muutosta: nenäkuoppa ja silmien aiheet sekä suun reikä alkavat näkyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisälläsi tapahtuu ihmeitä, mutta silti mieliala voi olla kaikkea muuta kuin iloinen. Sekin kuuluu asiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäiset raskausviikot nyrjäyttävät maailman uuteen asentoon. Ihanaa – ja apua. Miksi halusinkaan tätä niin kovin? Mihin olen ryhtymässä? Olenko varma tästä? Mistään?

Jos kärsit lisäksi raskauspahoinvoinnista, ei ole mikään ihme, jos mieliala on välillä matala. Pahaa oloa voi lievittää se, että yrittää syödä mahdollisimman usein ja vähän kerrallaan.

Ajatus vauvasta muuttuu todellisemmaksi vähitellen. Osa odottajista haluaa raskaudesta varmistuakseen mennä yksityiselle ultratutkimukseen jo ennen ensimmäistä seulontaultraa, joka on noin raskausviikolla 12. Jos kuukautiset ovat säännölliset, syke ja elävä sikiö voidaan yleensä nähdä seitsemännellä tai kahdeksannella raskausviikolla. Lääketieteellistä syytä tällaiseen varhaisultraan ei ole, ellei odottajalla ole vatsakipuja tai veristä vuotoa.

Lue lisää: Mitä ultratutkimuksessa selviää? 6 kysymystä ultrista

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule Vauva.fin Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla