Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Kohtu alkaa käydä ahtaaksi. Odottajalle voi tulla tässä vaiheessa tunne, että vauva saisikin jo syntyä.

38+0–38+6

Vauva on valmis syntymään. Tässä vaiheessa odottajalle tulee usein tukala olo: syntyisipä jo! Kohtu käy ahtaaksi, ja vauvan liikkuminen vaikeutuu.

Seuraa päivittäin vauvan liikkeitä. Jos ne vähenevät selvästi, kysy neuvoa neuvolasta tai synnytyssairaalan päivystyksestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalainen vauva painaa syntyessään keskimäärin 3,5 kiloa ja on 50 senttiä pitkä. Normaalin syntymäpainon vaihteluväli on kuitenkin laaja: 2 700 grammasta 4 500 grammaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskauden aikana vauvan kokoa ja painoa on arvioitu ultratutkimuksissa vauvan mittojen perusteella. Lisäksi terveydenhoitaja tai kätilö arvioi painoa vatsan päältä tunnustelemalla. Aina painoarvio ei kuitenkaan osu kohdilleen. On myös hyvä tietää, että isokaan painoarvio ei automaattisesti tarkoita vaikeaa synnytystä.

Synnytys voi käynnistyä lapsiveden menolla tai supistuksilla. Ennen synnytystä saattaa tulla hieman verensekaista ja limaista vuotoa. Limatulpan irtoaminen ennakoi yleensä synnytyksen käynnistymistä viimeistään muutaman päivän kuluessa.

Ja mitä sitten onkaan edessä? Olet valmentautunut ja suunnitellut, mutta tulevaa synnytystä ei voi käsikirjoittaa. Synnytykseen valmistautuminen kannattaa, mutta lopulta synnytyssalissa on aika heittäytyä, kirjoittaa kätilö Laura Kosonen.

Näin muut äidit kertovat ensipäivistä synnyttäneiden osastolla:

Jos lapsi syntyy suunnitellulla sektiolla, se ajoitetaan usein lähelle laskettua aikaa. Sektiopäätös voidaan joutua tekemään myös kesken synnytyksen.

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla