Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Sikiö kääntyy yleensä pää alaspäin 36. raskausviikkoon mennessä.

35+0–35+6

Nyt aletaan olla jo loppumetreillä! Tässä vaiheessa raskautta vauva selviää usein jo ilman erityishoitoa, vaikka synnytys käynnistyisi ennenaikaisesti.

Sisälläsi on vauvan lisäksi melkoinen pätkä nyöriä: napanuora on noin puolisen metriä pitkä. Vaikka se menisi solmuun, sikiö usein kärsii solmusta vain hetkellisesti synnytyksen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sikiö kääntyy yleensä pää alaspäin 36. raskausviikkoon mennessä. Vauvan kiinnittyminen pää alaspäin helpottaa yleensä äidin oloa. Ensisynnyttäjillä on korkeampi riski vauvan perätilaan, sillä napakat vatsalihakset voivat vaikuttaa kääntymiseen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos sikiö on yhä perätilassa, lääkäri voi yrittää kääntää vauvan pää alaspäin painelemalla odottajan vatsaa. Perätilasynnytys on riskisynnytys, mutta se on turvallinen alakautta, jos riski­tekijät suljetaan pois ja synnytys hoidetaan sairaalassa, jossa siitä on kokemusta.

Joko pakkaat sairaalakassia? Osalle odottajista se on tärkeä rituaali ja osa valmistautumista. Ihan yhtä hyvin pärjäät, vaikka nappaisit mukaan h-hetkellä vain ne tärkeimmät. Katso tästä, mitä ainakin kannattaa ottaa mukaan:

Synnytyksen lisäksi myös imetykseen voi vähän valmistautua. On hyvä varautua henkisesti siihen, että ihan alkuun hommaa joutuvat harjoittelemaan sekä äiti että vauva, sehän on uutta molemmille. Alkuun imetys voi myös sattua.

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla