Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Joko teet liikelaskentaa? Sikiön liikkeitä on nyt hyvä seurata päivittäin.

32+0–32+6

Vauvasi sormien ja varpaiden kynnet ovat nyt valmiit. Päälaelle on ilmaantunut tuuhea tukka (tai ensimmäiset pienet haivenet), ja se kasvaa pituutta. Vauva nukkuu suurimman osan ajastaan. Silmät avautuvat, kun lapsi on hereillä ja sulkeutuvat pienen nukkuessa.

Seuraa vauvan liikkeitä päivittäin. Normaalisti vauva liikkuu 3–50 kertaa tunnissa, jotkut satakin kertaa tunnin aikana. Vauvat ovat vilkkaudessaan erilaisia jo ennen syntymää, mutta liikkuvaisimmillaan vauva on usein yöaikaan. Loppuraskaudessa liikkeitä on hyvä laskea päivittäin ainakin silloin, jos vauva tuntuu liikkuvan vähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miltä kroppasi nyt tuntuu? Ihasteletko muotoja vai saako muutos sinut epävarmaksi? Tutkimusten mukaan raskaus tekee usein hyvää naisten itsetunnolle. Loppuraskaudessa mieli voi kuitenkin muuttua. Äidit pelkäävät raskauskilojen jämähtämistä, rintojen lässähtämistä ja raskausarpia. Väestöliiton psykologi Suvi Laru vertaa äidiksi tulemista murrosikään:

Jos jäät varhennetulle äitiysvapaalle, se voi alkaa aikaintaan nyt, kun täysiä raskausviikkoja on kasassa 32. Äitiysvapaa alkaa viimeistään viisi viikkoa ennen laskettua aikaa. Kela puhuu 30 arkipäivästä, ja arkipäiviin lasketaan tässä myös lauantait.

Nyt voi olla hyvä hetki miettiä, mitä kaikkea haluat vielä hankkia vauvalle ennen syntymää.

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla