Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Jo kilon painoinen! Vauva alkaa nyt kerätä painoa entistä nopeammin.

26+0–26+6

Vauvan ihon alla oleva rasvakerros paksuuntuu entisestään ja pienen paino alkaa kivuta yhteen kiloon. Vauvalla on nyt jopa pienet kynnet jo sormissaan.

Myös odottajan paino nousee nyt aiempaa enemmän. Yleensä äidin paino nousee 10–12 kiloa koko raskauden aikana. Painonnousu on kuitenkin yksilöllistä. Parikymmentä kiloakin voi olla normaalia, jos se johtuu hormonaalisista tekijöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää: Miksi odottajan kiloja pitää vahtia?

Yhä muhkeammaksi muotoutuva vauvamaha voi tuntua ihanalta tai vähän vieraalta. Sitä tekee mieli myös paijailla ja suojella. Turvallisuus voi huolettaa, jos kolhaisee vatsan vahingossa tai tuleva isosisarus kaatuu syliin. Vauva on vatsassa hyvässä suojassa, mutta kovin raju isku voi olla vaaraksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva voi selvitä jo mahan ulkopuolella keskoshoidossa. Jos synnytyksen ennenaikaisesta käynnistymisestä on merkkejä, synnytystä yritetään kuitenkin vielä estää. Se voi merkitä sairauslomaa, tai jopa pitkää vuodelepoa. Tavallisesti voivilla odottajilla ei ole syytä huoleen: esimerkiksi liikunta tai seksi ei ole vaaraksi.

Oletko tutustunut vauvan kantamiseen kantoliinassa tai -repussa? Jo vastasyntynyttä voi kantaa liinassa. Voit testata liikeratoja ja liinan sitomista etukäteen. Lue lisää: Kantaminen on lohtua ja läheisyyttä – 8 kysymystä kantoliinoista ja repuista

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla