Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Sikiö alkaa availla silmiään kohdussa.

25+0–25+5

Näköaisti kehittyy kohdussa aisteista viimeisenä. Silmät ovat nyt täysin muodostuneet, ja sikiö alkaa vähitellen availla silmiään. Äidin vatsanpeitteiden läpi kuultavan valon ansiosta vauva huomaa erot ympäristön valaistuksessa ja reagoi niihin.

Vastasyntynyt näkee aluksi tarkasti vain lähelle ja erottaa voimakkaat kontrastit. Näköaisti kehittyy kokemuksen kautta vasta syntymän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sikiö alkaa pyöristyä ja muistuttaa yhä enemmän vastasyntynyttä. Painoa on nyt kertynyt lähemmäs 900 grammaa ja pituutta noin 30 senttiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä vaiheessa moni odottaja havahtuu siihen, että vauvan syntymään ei ole itse asiassa kovinkaan paljon aikaa. Tuleva synnytys alkaa olla mielessä entistä useammin. Jos pelottaa, synnytyspelkoon kannattaa hakea apua.

Jo joka kymmenes nainen kärsii synnytykseen liittyvistä kovista peloista. Synnytyspelon ei kannata antaa lamauttaa, sillä sen hoidolla on erittäin hyvä ennuste.

Jos vauvamaha välillä kiristelee, pingottuu ja kovettuu, kyse voi olla harjoitussupistuksista. Epäsäännölliset ja lähes kivuttomat supistukset kuuluvat normaaliin raskauteen. Niitä on lähes jokaisella, sitä useammalla, mitä pidemmillä raskausviikoilla ollaan.

Ennakoivista supistuksista ei tarvitse olla huolissaan, mutta joskus ne voivat olla merkki liiasta rasituksesta.

Millainen vauvamuoti miellyttää sinua eniten? Haalitko pienellesi pirteää ja retroa vai pehmeää pastellia? Vauva.fin kyselystä ja asiantuntijoilta selviää, että maku vauvanvaatteissa on muuttunut unisexistä ja retrosta hempeämpään. Mutta muitakin mieltymyksiä on –mihin porukkaan sinä kuulut?

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla