Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Vauvasi kuulee jo puheen ja musiikin, ja hänelle jää niistä myös muistijälkiä.

23+0–23+6

Kasvuvauhti kohdussa on nopea: lapsi painaa jo noin puoli kiloa, voipaketin verran. Nyt muodostuvat pienet sormenjäljet. Sikiön kaikki elimet ovat jo hyvin kehittyneet lukuun ottamatta keuhkoja.

Sikiön sisäkorva on jo niin valmis, että lapsella voi olla käsitys siitä miten päin hän kohdussa lepää. Hän myös kuulee, ja reagoi ympäristöstä kuuluviin ääniin esimerkiksi säpsähtämällä tai kääntyilemällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos et jo ole puhunut vauvallesi, aloita se nyt, vaikka mahalle höpöttely tuntuisikin oudolta. Vauva oppii jo tunnistamaan äänesi ja läheistesi äänet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusten mukaan vauva muistaa synnyttyään esimerkiksi musiikin, jota hänelle on soitettu raskausaikana. Sillä ei ole väliä, soittaako  Metallicaa vai Lapin äidin kehtolaulua. Periaatteessa kaikki musiikki käy, kunhan se ei ole niin kovalla, että pelästyttää sikiön ja häiritsee sen uni-valve-rytmiä, asiantuntija neuvoo.

Kun vauva kehittyy, äiti taantuu – siltä se raskauden aikana ainakin usein tuntuu. Mieli on hajamielinen, keskittyminen herpaantuu, ja omassa kropassa tapahtuu outouksia, joiden ei osannut ajatellakaan liittyvän raskauteen. Näkökyvyn muuttuminen on niistä yksi.

Hormonit sekä verensokerin ja verenpaineen muutokset voivat saada näön heittelemään. Tarkentaminen hidastuu, ja miinuslaseja käyttävällä miinusta voi tulla lisää.

Jos teillä on lapsia ennestään, tuleva sisarus on ehkä jo innolla mukana vauvan odotuksessa. Jos tuleva sisaruskin on vielä pieni, oma jaksaminen voi arveluttaa. Muut äidit kertovat, miten he ovat selvinneet monen pienen hoitamisesta:

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla