Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Sikiön iho on vielä ohut ja läpikuultava. Se paksuuntuu vähitellen.

22+0–22+6

Pieni kirii kohti 30 sentin pituutta. Sikiön iho paksuuntuu pikkuhiljaa, mutta luut ja sisäelimet kuultavat vielä vauvan ihon läpi. Pään alueen karvat ja hiukset alkavat olla kehittyneet, ja esimerkiksi kulmakarvat ja hiukset tulevat selvemmin esiin.

Tämäkin on yksi täyttynyt virstanpylväs: Kun raskaus on kestänyt 154 päivää eli 22 viikkoa on täynnä, voit hakea Kelalta äitiysavustusta. Saat seuraavalla käynnillä neuvolasta raskaustodistuksen, jonka tarvitset hakemuksen liitteeksi. Äitiysavustuksena voit valita äitiyspakkauksen tai sitä vastaavan summan rahana. Vuonna 2017 summa on 140 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusi äitiyspakkaus julkistetaan jokaisen vuoden alkupuoliskolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äitiysavustusta ja äitiysrahaa, on haettava viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa. Myös vanhempainrahahakemuksen voi lähettää samalla. Lue lisää äitiysrahan hakemisesta Kelan sivuilta.

Jos vielä ette ole päättäneet, miten vanhempainvapaa jaetaan vanhempien kesken, ratkaisun ehtii tehdä lapsen syntymän jälkeenkin. Hakemus on toimitettava viimeistään kuukautta ennen vanhempainrahakauden alkamista. Isyysrahaa voi hakea heti kun on tiedossa, milloin isyysvapaa alkaa, yleensä heti lapsen syntymän jälkeen.

Perhevapaiden jakamiseen pätee sama neuvo kuin moneen muuhunkin asiaan: yhtä kaikille toimivaa ratkaisua ei ole. Parisuhteiden onnellisuuteen perehtyneen asiantuntijan mukaan tehtävänjakoa tärkeämpää on kokemus siitä, että parin kumpikin osapuoli ottaa vastuuta ja luottaa myös toisen kykyihin vanhempana. Toimivissa perheissä työnjako on usein sellainen, että isäkään ei joudu sivuraiteille vauvan hoitamisesta.

Joko olet saanut ensimmäiset tiikeriraidat? Raskausarpia tulee loppuraskaudesta melkein kaikille, noin yhdeksälle kymmenestä odottajasta. Ihon kosteustasapainosta huolehtiminen voiteilla tai öljyillä ei välttämättä estä arpia, mutta ei siitä haittaakaan ole. Paras lääke arpiin on aika, usein ne vaalenevat yllättävänkin nopeasti. Raskaudesta jää kehoon jälki – siihen voi suhtautua rakkaudella.

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla