Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Sikiö painaa nyt jo 350–400 grammaa. Hän harjoittelee kohdussa hengitysliikkeitä.

 

21+0–21+6

Vauva sivelee ahkerasti kasvojaan ja imee peukaloaan. Hän saattaa myös paijailla napanuoraa ja tarttua siihen. Pienellä on sisäsyntyinen tarve saada tuntea kosketus ihollaan.

Sikiön pituus on jo noin 25 senttiä ja paino noin 350 grammaa. Vauva on tässä vaiheessa pitkä hoikkeliini, mutta hän ehtii kerätä rasvakudosta vielä hyvän aikaa ennen syntymää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kohdussa vauva tekee kuperkeikkoja, potkii ja nyrkkeilee. Sikiö harjoittelee myös hengittämistä vetämällä lapsivettä keuhkoihin ja pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sokerirasituskoe on yhä usemman odottajan terveysseurantaan kuuluva rutiinitoimenpide. Se tehdään, jos epäillään, että äidillä on riski raskausdiabetekseen. Sokerirasituksen ajankohta vaihtelee. Se voidaan tehdä lähiviikkoina tai vasta lähempänä 30. raskausviikkoa.

Raskausdiabetes, kansanomaisesti radi, on glukoosiaineenvaihdunnan häiriö, joka ilmenee ensimmäistä kertaa raskauden aikana. Suomessa siihen sairastuu jo noin joka kahdeksas odottaja.

Jos raskaudessa on riskejä esimerkiksi ennenaikaisesta synnytyksestä, vatsan kasvaminen ja sikiön liikkeiden tunteminen voi tuntua erityisen ihanalta, mutta myös vähän haikealta. Uskallanko kiintyä?

Oletko jo tykästynyt vauvanvaatekirppareihin? Tässä yksi syy lisää: hankkimalla vauvallesi käytettyjä vaatteita voit vähentää lapsen kemikaalikuormitusta. Huomaa myös, että vaikkapa Aasiasta tilatuissa tuotteissa voi olla mukana kemikaaleja, jotka ovat EU:n alueella kiellettyä.

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla