Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Oho, jo puoliväli! Sikiö painaa nyt noin 300 grammaa.

20+0–20+6

Onneksi olkoon! Raskaus on nyt edennyt puoliväliin, ja sikiö on 18 viikon ikäinen. Pienen ruuansulatusjärjestelmä on jo niin kehittynyt, että vauva pystyy hyödyntämään nieleskelemänsä lapsiveden.

Kun vauvan liikkeet voimistuvat, opit vähitellen tuntemaan jopa vuorokausirytmin: milloin vauva on virkeimmillään ja milloin on levon aika. Useimmat vauvat ovat raskauden aikana iltavirkkuja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä vaiheessa raskautta moni havahtuu siihen, miten nopeasti viikot yhtäkkiä kuluvat. Aika liitää, ja töihin tai opiskeluun liittyvä stressi voi tuntua syöksyvän päälle ennen äitiysvapaan alkua. Odottavan äidin stressi heijastuu sikiöön asti. Jos pystyt, ota vähän iisimmin – mutta älä nyt ainakaan stressaa siitä, oletko liian stressaantunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko parisuhteesi hyvä? Hienoa! Kun haluat, että se jatkuu sellaisena, ensimmäinen ohje on: panosta itseesi. Kun huolehdit siitä, että voit hyvin ja arki on sinulle mielekästä, jaksat olla myös parempi puoliso ja aidosti läsnä kumppanillesi.

Niinkin voi käydä, että suhde päättyy eroon raskaus- tai vauva-aikana. Siitäkin selviää. Lue lisää: Miten selvitä odotus- ja vauva-ajasta, kun jääkin yksin?

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla