Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Kupruileeko vatsassa? Alat tuntea vauvasi liikkeitä.

19+0–19+6

Vauva on kerännyt painoa viikossa jopa viisikymmentä grammaa ja voi painaa nyt yli 250 grammaa. Nyt on vuorossa aistien kehitys: lapsen tunto, kuulo, maku, haju ja näkö jalostuvat.

Jos et ole aiemmin tuntenut vauvan liikkeitä, pian voi olla niiden aika. 20. viikon tuntumassa koetut kupruilut vatsassa, kuin perhosen siiven hipaisut, ovat juuri niitä. Raskauden edetessä liikkeet voimistuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki eivät tunne liikkeitä vielä. Siihen vaikuttaa esimerkiksi istukan sijainti ja se, onko äiti synnyttänyt aiemmin. Vatsan ulkopuolelta liikkeitä ei yleensä vielä tunne. Malttia isät, pian on senkin aika!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun vauvamaha kasvaa, venyy myös navanseudun iho. Se voi aiheuttaa sen, että napakoru ei asetu paikkaansa enää kauniisti. Myös ultrassa saatetaan pyytää ottamaan koru pois. Jos taas haaveilet uudesta lävistyksestä tai tatuoinnista, malta raskauden yli. Raskausaikana tulehdusriski on tavallista suurempi.

Lue lisää: Onko tatuointi este epiduraalille?

Onko teidän perheessä sinun ja minun vai meidän rahat? Mietityttääkö, miten rahat saa riittämään, kun on vauvan kanssa kotona? Sitä kannattaa miettiä ja laskeskella etukäteen.

Parisuhteessa hyvä periaate on, että yhteistä elämää myös rahoitetaan yhdessä. Lue lisää: Joudutko pyytämään puolisolta taskurahaa? ”Ei pitäisi”, sanoo tutkija

Katso, miten muut perheet ovat raha-asiat ratkaisseet:

Lisämenoja tulee jo raskausaikana. Vauvan hankinnoista voi selvitä hyvinkin edullisesti, kun ostaa käytettyä ja hankkii vai tarpeellisimman. Tai satsaa siihen, minkä kokee tärkeimmäksi, ja säästää muista. Vinkkejä hankintoihin löydät tästä juttukokonaisuudesta.

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla