Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Pian on tärkeän virstanpylvään aika. Rakenneultra tehdään aikaisintaan tällä viikolla.

18+0–18+6

Sikiö painaa nyt noin 200 grammaa, ison omenan verran, ja on koko pituudeltaan jo hulppeat 20 senttiä. Vauvan ihoa peittää valkea tahna, lapsenkina, joka suojaa ihoa vedessä.

Jos osallistut sikiöseulontoihin, aikaisintaan tällä viikolla on vuorossa rakenneultraäänitutkimus. Lue lisää seulonnoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenneultraäänitutkimus antaa paljon tietoa vauvasta. Tutkimuksessa selvitetään, onko sikiöllä jokin merkittävä rakennepoikkeama. Sitä varten tutkitaan keskushermosto, selkäranka, rintaontelo, sydän, vatsaontelo, virtsatiet, munuaiset, raajat ja niiden asennot sekä luusto. Sukupuolikin voi selvitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seulonnan tarkoitus on erityisesti raskauden seurannan ja synnytyksen suunnittelu. Tutkimuksessa katsotaan myös sikiön koko, istukan paikka ja lapsiveden määrä. Lue lisää: Mitä ultratutkimuksessa selviää? 6 kysymystä ultrista

Jos haluat käydä myös 4D-ultrassa yksityisellä, aika kannattaa varata pian. Paras näkyvyys 4D-ultrassa on vähän raskauden puolivälin jälkeen. Välttämätön käynti ei ole, mutta antaa lisätietoa vauvasta.

Millainen rooli puolisollasi on odotuksessa? Osa tulevista isistä on mukana jokaisella neuvola- ja ultrakäynnillä,  osa ei koe sitä luontevaksi. Puolisolla voi olla myös raskauteen liittyviä huolia tai stressiä tulevasta elämänmuutoksesta. Osa isistä potee jopa raskausmasennusta.

Voit auttaa puolisoa pääsemään mukaan odotukseen: jutelkaa siitä, miltä raskaus tuntuu ja millaista elämä vauvan kanssa tulee olemaan.

Vielä vähään aikaan vauvan liikkeitä ei tunnu ulospäin, mutta vauvasi voi tuntea sinun ja puolisosi kosketuksen. Sikiö alkaa aistia liikkeitä, kun vatsaasi töytäisee kevyesti.

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla