Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Sikiön kasvonpiirteet tulevat yhä selvemmin esiin.

16+0–16+6

Sikiö on pian parikymmentä senttiä pitkä. Korvat ja silmät ovat asettuneet oikeille paikoilleen, ja kasvonpiirteet tulevat selvemmin esiin. Hän alkaa näyttää yhä enemmän vauvalta! Lapsiveden määrä lisääntyy kohdussa päivä päivältä, ja vauva voi liikkua entistä vapaammin.

Suurimmalla osalla odottajista vatsakumpu alkaa nyt vähitellen erottua. Toisaalta sen piilottaminen löysiin vaatteisiin voi olla vielä hyvinkin helppoa, jos et ole valmis kertomaan raskaudesta kaikille. Lue lisää: 8 keinoa salata raskaus

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pahoinvoinnin tilalle on ehkä astunut loputtomalta tuntuva ruokahalu. Joillakin odottajilla on myös vahvoja mieihaluja – joku herkuttelee suolakurkuilla, toinen himoitsee kylmiä nakkeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äidin painossa voi tapahtua näinä viikkoina jokusen kilon hyppäys ylöspäin. Jos kilot ahdistavat, muista, että niitä kuuluu tulla. Kehosi muuttumiseen on nyt hyvä syy.

Tavallisesti äidin paino nousee koko raskauden aikana 10–12 kiloa. Joillekin kiloja tulee yli 20, mutta ihan tavallista se ei ole. Kovin nopea painonnousu ei ole hyväksi, koska se voi altistaa raskausajan diabetekselle ja vaikuttaa terveyteen myös raskauden jälkeen.

Lue lisää: Miksi odottajan kiloja pitää vahtia?

Voi tuntua siltä, että synnytykseen on vielä ikuisuus. Silti siihen voi jo valmistautua. Hyvin valmentautunut äiti on usein tyytyväisempi synnytyskokemukseensa.

Tulevan vauvan sukupuoli on luultavasti vielä arvoitus. Jos haluat, tee testi ja katso, mitä vanhat uskomukset sinulle sukupuolesta ennustavat. Osuukohan oikeaan?

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla