Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Tätä et vielä tunne: sikiö ottaa kohdussasi jopa askelia.

13+0–13+6

Vauvasi on nyt koko pituudeltaan 8–11 senttiä pitkä ja painaa nelisenkymmentä grammaa. Sukupuolihormonien vaikutus näkyy tällä viikolla: poikavauvan eturauhanen kehittyy ja tyttövauvalla munasarjat siirtyvät lantion tienoille.

Sikiö heiluttelee käsiään, potkiskelee ja ottaa kohdussasi jopa askelia. Sikiön syke kuulostaa laukkaavalta hevoselta. Sydänääniä kuunnellaan nyt jokaisella neuvolakäynnillä. 13.–18. raskausviikoille ajoittuvaan laajaan terveystarkastukseen kuuluu myös neuvolalääkärin vastaanotto. Jos osallistut varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen, sen pitäisi olla viimeistään tällä viikolla. Lisää seulonnoista sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla.

Tässä vaiheessa raskautta moni huokaisee jo vähän helpotuksesta. Ensimmäisen ultran jälkeen keskenmenon riski on enää erittäin pieni. Myös alun pahoinvointi alkaa usein olla takana.

Toivottavasti et kuulu niihin epäonnisiin, joilla pahoinvointi vielä jatkuu! Jos kuulut, saat vertaistukea tästä jutusta:

Joko maha alkaa näkyä? Kropan muutosten seuraaminen on jännää, ja yksilölliset erot ovat todella suuria. Joillakin on jo pieni raskausmaha, toisilla odotus ei näy vielä yhtään. Tutkimusten mukaan naiset ovat tyytyväisimpiä kehoonsa alkuraskaudessa, kun maha alkaa vähitellen näkyä. Tai ehkä haluat pitää salaisuuden vielä piilossa muilta?

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.