Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Hehkutko onnea vai etkö oikein tiedä, mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella? Sinussa tapahtuu nyt paljon. On normaalia, että mieliala vaihtelee.

12+0–12+6

Sikiö alkaa näyttää jo vauvalta, vaikka pää on vielä 4. raskauskuukauden alussa suhteettoman suuri ja vartalo pieni ja hintelä. Sikiö kuitenkin alkaa jo venytellä: heilutella käsiään ja jalkojaan, sitten päätä ja vartaloa. 

Ajatteletko jo, millainen tyyppi hänestä tulee? Ihan raskauden alussa vauvaa voi olla vaikea kuvitella, mutta raskauden eteneminen antaa haaveilulle enemmän tilaa. Haaveilun myötä tunteet vauvaa kohtaan alkavat syttyä. Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, hän tuntuu syntyessään tutulta. Vauvanvaatteiden hypistely tai vaikka pienten sukkien neulominen voi tuoda ajatuksen vauvasta lähemmäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alla oleva juttu on ensimmäinen osa psykologi Leea Mattilan verkkokurssista vauvan vanhemmille. Pistä linkki talteen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos taas olosi ei ole kovin hehkeä ja innostunut, sekin on ok. Sinussa tapahtuu nyt paljon, ja on normaalia, että mieliala vaihtelee. Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri, mutta aina odotusaika ei mene niin. Anna itsellesi aikaa sopeutua.

Joko maha alkaa näkyä? Kropan muutosten seuraaminen on jännää, ja yksilölliset erot ovat todella suuria. Joillakin on jo pieni raskausmaha, toisilla odotus ei näy vielä yhtään. Tutkimusten mukaan naiset ovat tyytyväisimpiä kehoonsa alkuraskaudessa, kun maha alkaa vähitellen näkyä. Tai ehkä haluat pitää salaisuuden vielä piilossa muilta?

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla