Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Hehkutko onnea vai etkö oikein tiedä, mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella? Sinussa tapahtuu nyt paljon. On normaalia, että mieliala vaihtelee.

12+0–12+6

Sikiö alkaa näyttää jo vauvalta, vaikka pää on vielä 4. raskauskuukauden alussa suhteettoman suuri ja vartalo pieni ja hintelä. Sikiö kuitenkin alkaa jo venytellä: heilutella käsiään ja jalkojaan, sitten päätä ja vartaloa. 

Ajatteletko jo, millainen tyyppi hänestä tulee? Ihan raskauden alussa vauvaa voi olla vaikea kuvitella, mutta raskauden eteneminen antaa haaveilulle enemmän tilaa. Haaveilun myötä tunteet vauvaa kohtaan alkavat syttyä. Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, hän tuntuu syntyessään tutulta. Vauvanvaatteiden hypistely tai vaikka pienten sukkien neulominen voi tuoda ajatuksen vauvasta lähemmäksi.

Alla oleva juttu on ensimmäinen osa psykologi Leea Mattilan verkkokurssista vauvan vanhemmille. Pistä linkki talteen!

Jos taas olosi ei ole kovin hehkeä ja innostunut, sekin on ok. Sinussa tapahtuu nyt paljon, ja on normaalia, että mieliala vaihtelee. Sosiaalinen paine nauttia raskaudesta on suuri, mutta aina odotusaika ei mene niin. Anna itsellesi aikaa sopeutua.

Raskaus vaikuttaa molempiin vanhempiin. Yleen­sä se on ihana asia, joka liimaa parin yhteen ja voi lisätä myös seksihaluja. Raskaus voi myös aiheuttaa huolta, jos esimerkiksi talous on tiukalla. Kaikki se voi vaikuttaa haluun. Turvallisuuden takia seksiä ei tarvitse pelätä.

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.