Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Herkin kehitysvaihe alkaa olla jo ohi. Alkiolla on nyt kaikki sisäelimet.

9+0–9+6

Alkiosta on tulossa sikiö! Nyt on edessä viimeinen alkionkehitysviikko, ja seuraavalla viikolla kohtuvauvaa kutsutaan ihan virallisestikin sikiöksi. Herkin kehitysvaihe on ohi kymmenen viikon jälkeen.

Alkio on venynyt pää-perämitaltaan jo miltei kolmen sentin mittaiseksi. Raajat ovat jo aika pitkät, ja ne ovat taipuneet koukkuun. Alkiolla on nyt kaikki sisäelimet, ja osa niistä toimii jo. Pienistä kasvoista on erotettavissa pikkiriikkisen ihmisen piirteet.

Jos vauvasi on poika, alkio alkaa nyt tuottaa mieshormoni testosteronia. Ultraäänellä sukupuolta ei kuitenkaan pysty vielä erottamaan.

Lue lisää: Pullaa vai pasteijoita? 8 merkkiä paljastaa, odotatko tyttöä vai poikaa

Tuntuuko, että olet vähän väsynyt koko ajan? Tai täysin veto veks? Alkuraskauden väsymys iskee joihinkin odottajiin niin, että päivistä selviää vain juuri ja juuri hereillä. Jos pystyt, ota päiväunia. Myös liikunta ja ulkoilu piristää.

Alkuraskauden pahoinvointi ja väsymys on kaksos- ja kolmosraskauksissa usein voimakkaampaa kuin yhtä vauvaa odottavilla. Raskausoireet voivat myös alkaa aikaisemmin, ja kohdun koko kasvaa heti alkuraskaudesta nopeammin kuin yksösraskaudessa.

Ihan yleisiä monikkoraskaudet eivät ole: Suomessa kaikista synnytyksistä monikkosynnytyksiä on noin 1,4 prosenttia. Vauvojen määrä varmistuu ensimmäisessä ultrassa, eli ihan pian.

Jos sinulla on jo lapsia, mietit ehkä, joko on hyvä aika kertoa tulevasta pikkusisaruksesta. Lasta kannattaa valmistaa tulevaan mullistukseen hyvissä ajoin, lapsen ikään sopivalla tavalla.

3. viikko,     4. viikko,     5. viikko,    6. viikko,     7. viikko,    
8. viikko,     9. viikko,     10. viikko11. viikko,   12. viikko
13. viikko,   14. viikko,   15. viikko16. viikko,   17. viikko,  
18. viikko,   19. viikko,   20. viikko21. viikko,   22. viikko
23. viikko,   24. viikko,   25. viikko26. viikko,   27. viikko,  
28. viikko,   29. viikko,   30. viikko31. viikko,   32. viikko
33. viikko,   34. viikko,   35. viikko36. viikko,   37. viikko,  
38. viikko,   39. viikko,   40. viikko

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tilaa raskausviikkosi mukaan kohdennettu viikkokirje

Vauvan ja Meidän Perheen viikkokirjeessä voit seurata raskauttasi ja vauvasi kehitystä viikko viikolta – saat tietoa ja vertaistukea oikeaan aikaan. Tilaajana osallistut myös upeisiin tuotearvontoihin. Tule mukaan, tilaa kirje tästä!

Haluatko keskustella ja vaihtaa kokemuksia muiden odottajien kanssa? Tule Vauva.fin Raskaus ja synnytys -keskustelualueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla