Kotikonsteja raskauspahoinvointia helpottamaan.

Odottajan yleisin vaiva on pahoinvointi. Se alkaa yleensä raskausviikoilla 5–7, on pahimmillaan viikoilla 9–11 ja loppuu useimmilla lähes kokonaan 16. raskausviikkoon mennessä. Joskus oksettava olo kestää raskauden loppuun asti.

Raskauspahoinvoinnin syytä ei tiedetä, mutta arvellaan, että siihen vaikuttaa aivoissa olevan oksennuskeskuksen ärtyminen istukan tuottamien suurten hormonimäärien takia. Pahoinvointi saattaa viestiä äidille raskaudesta, jotta äiti voi suojella itseään ja sikiötä. Lohduttava tieto on, että oksentelu ei vahingoita vauvaa.

Kotikonstit pahoinvointiin:

  • lepo
  • ärsyttävien hajujen ja makujen välttäminen
  • tiuhat välipalat
  • ennen ylösnousua aamulla korppu tai voileipäkeksi
  • viileät juomat, kohmeiset pakastemarjat tai mehujää
  • muuta ajateltavaa, kuten elokuvaan tai kirjaan syventyminen
  • keskustelut ystävien, kumppanin ja neuvolan terveydenhoitajan kanssa.

Vaikeassa tilanteessa kannattaa mennä lääkäriin ja tarvittaessa sairaalahoitoon.

Vauva 9/06, päivitetty 8/09

Liity kesävauvaa odottavien suljettuun keskusteluryhmään ja ota ilo irti vertaistuesta! <3

Plussasitko? Onnea! Kirjaudu sivustolle ja tule mukaan ryhmään. Voit vaihtaa muiden odottajien kanssa ajatuksia raskaudesta anonyymisti.

Ryhmät ovat pienempiä yhteisöjä vauva.fin sisällä. Vain ryhmän jäsenet voivat lukea ryhmän viestejä ja osallistua keskusteluun ryhmässä. Avoimiin ryhmiin voivat liittyä kaikki rekisteröityneet käyttäjät, ja suljettuun ryhmään liittyminen vaatii ryhmän ylläpitäjän hyväksynnän.

Tule mukaan ryhmiin tästä!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Amanda Aho

Synnytystarinaklubissa naiset pääsevät kertomaan kokemuksistaan yleisölle.

Synnytyksessä ei ole kyse vain siitä hetkestä, kun lapsi tulee maailmaan. Se on merkittävä tapahtuma, joka voi vaikuttaa synnyttäjän elämään ja seksuaalisuuteen pitkään.

–  Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään, doula, seksuaalikasvattaja ja kahden lapsen äiti Anna-Riitta Kässi kuvailee.

Kässi on järjestämässä Suomen ensimmäistä synnytystarinaklubia, jossa naiset nousevat lavalle kertomaan kokemuksistaan. Tapahtuma on jatkumoa lavarunoustapahtumille, joissa jokainen voi päästä esittämään runojaan.

– Tarvitaan tilaisuuksia, joissa synnytyksestään saa kertoa ilman, että joku keskeyttää ja arvottaa sitä. Toivon, että klubi on kuin iso olohuone, jossa voi olla kuin kotonaan ja kuitenkin halutessaan hävitä massaan. Tavata ystäviä, itkeä ja nauraa, tuntea kuuluvansa joukkoon.

Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään.

Kässi toivoo, että paikalle uskaltautuvat myös odottajat sekä lapsenhankintaa vasta pohtivat.

– Kun tieto ei enää kulje sukupolvelta toiselle eivätkä kylän naiset ole mukana, tarvitaan tällaisia uudenlaisia yhteisöjä.

Sis.klubi järjestetään ensimmäisen kerran Helsingissä Lavaklubilla 11.11.2017.

”Tykkään niin paljon siitä, mitä saan tehdä työkseni, että olen omalla ajallanikin aikamoinen työmyyrä – etenkin nyt, kun olen vielä myös kotiäiti ja teen töitä esimerkiksi päiväuniaikaan. Vesijuoksu ja muu liikkuminen sekä lukeminen maittavat aina, kun maltan irrottautua somesta.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.