Anneka kärsi hyperemeesistä, eli voimakkkaasta raskauspahoinvoinnista, odottaessaan toukokuussa synytynyttä esikoistaan. Hyperemeesiin sairastuu noin prosentti odottajista.
Anneka kärsi hyperemeesistä, eli voimakkkaasta raskauspahoinvoinnista, odottaessaan toukokuussa synytynyttä esikoistaan. Hyperemeesiin sairastuu noin prosentti odottajista.

Anneka, 26, voi pahoin koko raskausajan. Hän oli hyperemeesin takia myös sairaalahoidossa.

Pane viinirypäleitä pakastimeen ja imeskele niitä jäisinä. Murra hapankorpuista pieniä palasia ja syö ne voin kanssa. Näillä nikseillä olo voisi kuulemma helpottaa.

Anneka pakasti rypäleet ja mursi korput. Puoliso kantoi kaupasta erimakuisia mehujäitä.

Mikään kikka ei tepsinyt. Riutunut keho oireili korkealla sykkeellä ja jatkuvalla päänsäryllä. Vesikään ei pysynyt sisällä.

Ylös tulivat myös pahoinvointilääkkeet, pyöreät valkoiset tabletit, joilla Annekan vointia hoidettiin pitkin raskautta sairaalassa. Lääkkeet olivat samoja, joilla helpotetaan syöpäpotilaiden oloa rankkojen hoitojen jälkeen.

Riutunut keho oireili korkealla sykkeellä ja jatkuvalla päänsäryllä. Vesikään ei pysynyt sisällä.

Annekalle lääkkeet piti tiputtaa suoraan suoneen. Kun olo kotona kävi sietämättömäksi, Anneka lähti käymään sairaalassa tiputuksessa. Lääkkeet ja nesteytys eivät vieneet kuvotusta kokonaan mutta helpottivat jonkin verran. Letkuissa makaaminen oli henkisesti raskasta.

– Sairaalassa tuntui aina siltä, etten jaksa yhtään enempää. Toivoin vain, että olo loppuisi, senkin uhalla, ettei vauva enää kasvaisi sisälläni, Anneka sanoo hiljaisella äänellä.

Etova olo ja vellova fiilis. Varmasti jokainen raskautta suunnitteleva nainen on varautunut lievään kuvotukseen.

Vaikea, sairaalahoitoa vaativa pahoinvointi sen sijaan tulee usein täytenä yllätyksenä. Annekakaan ei ollut kuullut hyperemeesistä, ennen kuin lääkäri kirjoitti termin hänen papereihinsa.

Hyperemeesistä on kyse silloin, kun pahoinvointi saa odottajan kehon kuivumaan ja painon laskemaan tietyn verran. Hyperemeesistä kärsii tiettävästi noin prosentti odottajista, Suomessa siis satoja äitejä joka vuosi. 

Pahoinvoinnin syytä ei tiedetä. Pahimmillaan elämä on jatkuvaa yökkäilyä läpi raskauden kuten Annekalla.

Lue koko juttu kesä-heinäkuun Vauva-lehdestä tai tähtiartikkelina tästä: "Tiputuksessa maatessa tuntui, etten jaksa yhtään enempää"

 

Tämä jumppa vahvistaa tehokkaasti koko kehon lihaskuntoa. Voit tehdä liikkeet vaikka omassa olohuoneessasi. 

Jumppaa näin:

  • Tee jokaista liikettä 3 x 10 (tai oman jaksamisesi mukaan).
  • Pidä taukoja tarvittaessa. 
  • Muista tehdä toistot molemmille puolille.

Etukyykky kuminauhalla

Asettaudu leveään haaraan polvet ja varpaat samaan suuntaan. Laita kuminauha jalkapohjien alle. Käännä kuminauha olkapäille nostaen kyynärpäät ylös ja hae hyvä ryhti keskivartalosta.

Kyykkää painopiste kantapäillä ja säilytä keskivartalon tuki.

Askelkyykky kuminauhalla

Ota askel eteen kuminauha jalkapohjan alla. Nosta kuminauha olkapäille niin, että kyynärpäät nousevat ylös. Jännitä keskivartaloa.

Kyykkää niin, että etummainen jalka jää 90 asteen kulmaan. Pidä selkä ja lantio suorana, rintakehä ryhdikkäänä.

Tee askelkyykyt vuorojaloin.

Superman

Asetu konttausasentoon, pidä vartalo suorana ja lapatuki yläselässä. Nosta vastakkainen käsi ja jalka ylös hallitusti. Tarkista, ettei alaselkä notkistu.

Käänteinen lankku

Istu lattialle ja aseta kämmenet olkapäiden alle. Aktivoi keskivartalon lihakset ja nosta keho irti lattiasta. Pidä kroppa tiukkana pakettina ylhäällä ja hengittäen 10 kertaa sisään ja ulos. Muista pitää rintakehä auki ja hartiat rentona.

Liike voidaan tehdä myös polvet koukussa.

Lantionnosto rullan päällä

Käy selinmakuulle ja aseta rulla jalkojen alle. Nosta lantio rauhallisesti ylös ja aktivoi samalla takareidet, pakara- ja selkälihakset. Pidä ylhäällä noin kolme sekuntia ja laskeudu rauhallisesti alas.

Liikkeen voi tehdä myös ilman rullaa.

Kylkilankku kierrolla

Käy kylkimakuulle tukikäsi maassa. Nosta lantio irti lattiasta vartalo suorana. Kierrä vapaana oleva käsi ylhäältä kyljen alle ja takaisin ylös kohti kattoa avaten rintakehää. Varmista, ettei lantio pääse notkahtamaan ja keskivartalossa pysyy tuki.

Liikkeen voi myös tehdä polvi tuettuna maassa.

Ohjelman on suunnitellut liikunnan ja hyvinvoinnin ammattilainen Heidi Hallila. 

Kuvat: Mikko Hannula

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Päätitkö lapsesi nimen sen perusteella, miltä hän näytti syntyessään? Et ole yksin, sillä ihmiset todella yhdistävät jotkin kasvonpiirteet tiettyihin nimiin.

Millaiseksi kuvittelet Pepin, Liisan, Antin tai Sepon? Ihmisillä on vahva käsitys siitä, miltä tietyn nimisen ihmisen tulisi näyttää. Tämä on todistettu myös tieteellisesti yhdysvaltalaisen psykologien järjestön julkaisemassa tutkimuksessa

Tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin tuntemattomien ihmisten kasvokuvia, ja jokaisen kuvan alla oli viisi eri nimivaihtoehtoa. Koehenkilöiden tehtävä oli arvata kuvan henkilölle sopiva nimi. Kaikista vastaajista 38 prosenttia arvasi oikein, mikä oli yli kymmenen prosenttia enemmän, kuin mitä tutkijat osasivat odottaa. Se siis tarkoittaa, että vastaajilla oli oletuksia tietynnimisten henkilöiden ulkonäöstä ja lisäksi nämä oletukset pitivät vielä hämmästyttävän usein paikkansa. 

Yksi suurimmista tekijöistä nimen ja kasvojen yhdistämiselle oli hiustyyli. Eli asia, johon ihminen voi itse vaikuttaa. Tutkijat arvelevat syyn johtuvan siitä, että ihminen saattaa alitajuisesti muokata ulkonäköään näyttääkseen enemmän siltä, miltä hänen mielestään hänen nimellään varustetun ihmisen pitäisi näyttää.

Monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin.

Merkittävä rooli nimien tunnistamisessa oli myös silmien ja suun ympärillä olevilla lihaksilla. Juuri ne kasvojen alueet vastaavat erilaisten ilmeiden synnystä. 

Lisäksi havaittiin, että monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin. Esimerkiksi Bob-nimiselle henkilölle miellettiin helpommin pyöreät ja pehmeät kasvonpiirteet kuin vaikka Davidille. 

Jo aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että jos nimi sopii kantajalleen, se voi vaikuttaa jopa henkilön työllistymiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin. Ja saattaapa nimi vaikuttaa myös ammattiin tai asuinpaikkaan

Nimen valinta lapselle ei siis ole mikään helppo juttu. Sen lisäksi, että nimen pitäisi sopia kantajalleen, se voi määrittää kantajansa tulevaisuutta. Jos nimen valinta tuntuu haastavalta voit kurkata tästä jutusta, millaisia eri tapoja lukijamme ovat käyttäneet lapsen nimen valinnassa!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.