Anneka kärsi hyperemeesistä, eli voimakkkaasta raskauspahoinvoinnista, odottaessaan toukokuussa synytynyttä esikoistaan. Hyperemeesiin sairastuu noin prosentti odottajista.
Anneka kärsi hyperemeesistä, eli voimakkkaasta raskauspahoinvoinnista, odottaessaan toukokuussa synytynyttä esikoistaan. Hyperemeesiin sairastuu noin prosentti odottajista.

Anneka, 26, voi pahoin koko raskausajan. Hän oli hyperemeesin takia myös sairaalahoidossa.

Pane viinirypäleitä pakastimeen ja imeskele niitä jäisinä. Murra hapankorpuista pieniä palasia ja syö ne voin kanssa. Näillä nikseillä olo voisi kuulemma helpottaa.

Anneka pakasti rypäleet ja mursi korput. Puoliso kantoi kaupasta erimakuisia mehujäitä.

Mikään kikka ei tepsinyt. Riutunut keho oireili korkealla sykkeellä ja jatkuvalla päänsäryllä. Vesikään ei pysynyt sisällä.

Ylös tulivat myös pahoinvointilääkkeet, pyöreät valkoiset tabletit, joilla Annekan vointia hoidettiin pitkin raskautta sairaalassa. Lääkkeet olivat samoja, joilla helpotetaan syöpäpotilaiden oloa rankkojen hoitojen jälkeen.

Riutunut keho oireili korkealla sykkeellä ja jatkuvalla päänsäryllä. Vesikään ei pysynyt sisällä.

Annekalle lääkkeet piti tiputtaa suoraan suoneen. Kun olo kotona kävi sietämättömäksi, Anneka lähti käymään sairaalassa tiputuksessa. Lääkkeet ja nesteytys eivät vieneet kuvotusta kokonaan mutta helpottivat jonkin verran. Letkuissa makaaminen oli henkisesti raskasta.

– Sairaalassa tuntui aina siltä, etten jaksa yhtään enempää. Toivoin vain, että olo loppuisi, senkin uhalla, ettei vauva enää kasvaisi sisälläni, Anneka sanoo hiljaisella äänellä.

Etova olo ja vellova fiilis. Varmasti jokainen raskautta suunnitteleva nainen on varautunut lievään kuvotukseen.

Vaikea, sairaalahoitoa vaativa pahoinvointi sen sijaan tulee usein täytenä yllätyksenä. Annekakaan ei ollut kuullut hyperemeesistä, ennen kuin lääkäri kirjoitti termin hänen papereihinsa.

Hyperemeesistä on kyse silloin, kun pahoinvointi saa odottajan kehon kuivumaan ja painon laskemaan tietyn verran. Hyperemeesistä kärsii tiettävästi noin prosentti odottajista, Suomessa siis satoja äitejä joka vuosi. 

Pahoinvoinnin syytä ei tiedetä. Pahimmillaan elämä on jatkuvaa yökkäilyä läpi raskauden kuten Annekalla.

Lue koko juttu kesä-heinäkuun Vauva-lehdestä tai tähtiartikkelina tästä: "Tiputuksessa maatessa tuntui, etten jaksa yhtään enempää"

 

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen.