Raskausmyrkytyksen oireet huomataan Suomessa hyvissä ajoin.

Raskausmyrkytys on loppuraskauden vaiva, johon liittyy verenpaineen nousua ja voimakasta turvotusta ja joka puhkeaa yleisimmin raskausviikoilla 32­–36. Lievempi raskausmyrkytys on nimeltään pre-eklampsia ja vakavampi eklampsia, joka tarkoittaa äidin kouristuskohtausta. Pre-eklampsia on tavallisin raskausmyrkytyksen tyyppi Suomessa.

Nimi raskausmyrkytys juontuu vanhasta uskomuksesta, jonka mukaan sikiö myrkyttää odottavan äidin ja aiheuttaa myrkytykselle tyypilliset oireet, kasvojen turvotuksen ja pahimmillaan kouristelun. Kyse ei kuitenkaan ole myrkytyksestä. Sairauden perimmäistä syytä ei tunneta, mutta epäillään, että se saa alkunsa jo alkuraskaudessa istukan verisuoniston rakentuessa.

Alttius raskausmyrkytyksen puhkeamiseen on perinnöllinen. Myös odottajan krooniset sairaudet kuten verenpainetauti ja diabetes sekä myös monisikiöinen raskaus altistavat sen kehittymiselle. Riskitekijöitä ovat myös huomattava ylipaino ja tupakointi.

Raskausmyrkytys on yleisempi ensimmäisessä kuin myöhemmissä raskauksissa ja tavallisempi sekä alle 18-vuotiailla että yli 40-vuotiailla synnyttäjillä. Kaiken kaikkiaan raskausmyrkytyksiä esiintyy 5–10 prosentissa kaikista raskauksista.

Raskausmyrkytyksen oireet huomataan Suomessa hyvissä ajoin ­–  verenpaine mitataan jokaisella neuvolakäynnillä, eikä sairaus yleensä ole riski äidille ja lapselle. Raskausmyrkytykseen sairastuneilla on kuitenkin kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin. Maailmanlaajuisesti sairaus on vakavimmassa muodossaan yleisin äitikuolleisuuden syy.

Oireet:

Ensimmäinen raskausmyrkytyksen oire on tavallisesti turvotus ja siitä johtuva painonnousu yli 500 g viikossa. Turvotus varsinkin iltaisin ja alaraajoissa on tavallista loppuraskaudessa muutenkin, mutta raskausmyrkytyksessä turvotus on kokopäiväistä ja se näkyy yleensä myös kasvoissa. Oireena on myös verenpaineen kohoaminen aiemmin terveellä naisella yli 140/90 -lukeman 20. raskausviikon jälkeen.

Valkuaisen erittyminen virtsaan loppuraskaudessa on niin ikään merkki raskausmyrkytyksen kehittymisestä. Valkuaista erittyy myös raskauden aikana tavallisessa virtsatietulehduksessa, josta syytä virtsan bakteeritutkimus on tarpeen. Muita mahdollisia oireita ovat päänsärky, huonovointisuus, ylävatsakipu ja näköhäiriöt. Taudin vaikein mutta onneksi hyvin harvinainen oire on kouristuskohtaus, joka aiheuttaa hapenpuutetta äidille ja vauvalle.

Tärkein hoito on lepo

Raskausmyrkytyksen tärkein hoito on lepo. Lievien oireiden takia odottajaa ei yleensä passiteta sairaalaan vaan äidin vointia seurataan neuvolassa. Aikaisessa vaiheessa hoidetun sairauden vaarat äidille ja lapselle ovat vähäiset.

Pysyvästi korkea verenpaine voi huonontaa istukan toimintaa ja olla riski sikiön kasvulle. Kun on tarpeen, neuvola lähettää äidin tehostettuun seurantaan äitiyspoliklinikalle. Korkeaa verenpainetta hoidetaan verenpainelääkkeillä tai niin sanotulla miniaspiriinihoidolla. Tehoseurantaa tarvitsevat odottajat jäävät sairaalahoitoon.

Joskus synnytys joudutaan käynnistämään ennen laskettua aikaa, sillä synnytys on raskausmyrkytyksen tehokkain hoito. Jälkitarkastukseen mennessä verenpaine on yleensä palautunut normaaliksi eikä virtsassa ole enää valkuaista.

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.