Raskausmyrkytyksen oireet huomataan Suomessa hyvissä ajoin.

Raskausmyrkytys on loppuraskauden vaiva, johon liittyy verenpaineen nousua ja voimakasta turvotusta ja joka puhkeaa yleisimmin raskausviikoilla 32­–36. Lievempi raskausmyrkytys on nimeltään pre-eklampsia ja vakavampi eklampsia, joka tarkoittaa äidin kouristuskohtausta. Pre-eklampsia on tavallisin raskausmyrkytyksen tyyppi Suomessa.

Nimi raskausmyrkytys juontuu vanhasta uskomuksesta, jonka mukaan sikiö myrkyttää odottavan äidin ja aiheuttaa myrkytykselle tyypilliset oireet, kasvojen turvotuksen ja pahimmillaan kouristelun. Kyse ei kuitenkaan ole myrkytyksestä. Sairauden perimmäistä syytä ei tunneta, mutta epäillään, että se saa alkunsa jo alkuraskaudessa istukan verisuoniston rakentuessa.

Alttius raskausmyrkytyksen puhkeamiseen on perinnöllinen. Myös odottajan krooniset sairaudet kuten verenpainetauti ja diabetes sekä myös monisikiöinen raskaus altistavat sen kehittymiselle. Riskitekijöitä ovat myös huomattava ylipaino ja tupakointi.

Raskausmyrkytys on yleisempi ensimmäisessä kuin myöhemmissä raskauksissa ja tavallisempi sekä alle 18-vuotiailla että yli 40-vuotiailla synnyttäjillä. Kaiken kaikkiaan raskausmyrkytyksiä esiintyy 5–10 prosentissa kaikista raskauksista.

Raskausmyrkytyksen oireet huomataan Suomessa hyvissä ajoin ­–  verenpaine mitataan jokaisella neuvolakäynnillä, eikä sairaus yleensä ole riski äidille ja lapselle. Raskausmyrkytykseen sairastuneilla on kuitenkin kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin. Maailmanlaajuisesti sairaus on vakavimmassa muodossaan yleisin äitikuolleisuuden syy.

Oireet:

Ensimmäinen raskausmyrkytyksen oire on tavallisesti turvotus ja siitä johtuva painonnousu yli 500 g viikossa. Turvotus varsinkin iltaisin ja alaraajoissa on tavallista loppuraskaudessa muutenkin, mutta raskausmyrkytyksessä turvotus on kokopäiväistä ja se näkyy yleensä myös kasvoissa. Oireena on myös verenpaineen kohoaminen aiemmin terveellä naisella yli 140/90 -lukeman 20. raskausviikon jälkeen.

Valkuaisen erittyminen virtsaan loppuraskaudessa on niin ikään merkki raskausmyrkytyksen kehittymisestä. Valkuaista erittyy myös raskauden aikana tavallisessa virtsatietulehduksessa, josta syytä virtsan bakteeritutkimus on tarpeen. Muita mahdollisia oireita ovat päänsärky, huonovointisuus, ylävatsakipu ja näköhäiriöt. Taudin vaikein mutta onneksi hyvin harvinainen oire on kouristuskohtaus, joka aiheuttaa hapenpuutetta äidille ja vauvalle.

Tärkein hoito on lepo

Raskausmyrkytyksen tärkein hoito on lepo. Lievien oireiden takia odottajaa ei yleensä passiteta sairaalaan vaan äidin vointia seurataan neuvolassa. Aikaisessa vaiheessa hoidetun sairauden vaarat äidille ja lapselle ovat vähäiset.

Pysyvästi korkea verenpaine voi huonontaa istukan toimintaa ja olla riski sikiön kasvulle. Kun on tarpeen, neuvola lähettää äidin tehostettuun seurantaan äitiyspoliklinikalle. Korkeaa verenpainetta hoidetaan verenpainelääkkeillä tai niin sanotulla miniaspiriinihoidolla. Tehoseurantaa tarvitsevat odottajat jäävät sairaalahoitoon.

Joskus synnytys joudutaan käynnistämään ennen laskettua aikaa, sillä synnytys on raskausmyrkytyksen tehokkain hoito. Jälkitarkastukseen mennessä verenpaine on yleensä palautunut normaaliksi eikä virtsassa ole enää valkuaista.

Kipinä säilyy, kun hyvät huomenet ja halaukset ovat tapa jo ennen vauvan syntymää.

Varsinkin ensimmäisen lapsen saaminen mullistaa elämän, myös parisuhteen. Parisuhdevalmentaja Paula Immon, 38, mielestä sen ei tarvitse olla huono juttu, mutta valmistautua kannattaa.

Puhetta, tunnetta ja seksiä – niistä rakentuu vahva suhde, Immo toteaa. Vauvan tulo ja kahdenkeskisen ajan väheneminen heilauttaa ainakin hetkellisesti näitä kaikkia, kun ykkösenä ovat pienen tarpeet.

Siksi yhteiseen arkeen kannattaa jo ennen vauvan syntymää ujuttaa tapoja, joilla huomioi toista.

– Kysykää päivittäin toisiltanne, miten päivä meni. Istahtakaa alas ja kuunnelkaa toisianne, neuvomatta ja arvostelematta.

Kun juttelu, hyvät huomenet ja halaaminen ovat tapoja, ne eivät herkästi huku vauvavuodenkaan pyörteisiin. Toista muistaa katsoa muutenkin kuin äitinä tai isänä.

Istahtakaa alas ja kuunnelkaa toisianne, neuvomatta ja arvostelematta.

– Vaikka romanttisiin illallisiin ei olisi mahdollisuutta eikä seksielämä heti palaisi ennalleen, hellä katse tai sohvalla sylikkäin istuminenkin vaalii läheisyyttä.

Myös esimerkiksi rakkaudentäyteinen valokuva voi muistuttaa kipinästä, joka uhkaa jäädä vaippavuoren alle. Siksi Immo ja valokuvaaja Janica Karasti päättivät yhdistää valmennuksen ja valokuvan voiman. Kuviin tallennetaan se tärkein: kivaa, että olet siinä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tilaajille
Perätila voi johtua monesta syystä, sillä vauva asettuu kohdussa parhaaseen mahdolliseen asentoon, jonka hän saa. Kuva: iStockphoto
Perätila voi johtua monesta syystä, sillä vauva asettuu kohdussa parhaaseen mahdolliseen asentoon, jonka hän saa. Kuva: iStockphoto

Synnytys alakautta voi onnistua hyvin, vaikka vauva olisi perätilassa. Riskitapaukset ohjataan suoraan sektioon.

Miksi vauva on perätilassa?

Syitä on monia. Ensisynnyttäjillä on korkeampi riski vauvan perätilaan, sillä napakat vatsalihakset voivat vaikuttaa kääntymiseen. Toisaalta taas äideillä, joilla on viisi synnytystä tai enemmän, kohdun lihakset ovat löystyneet, ja vauva ei...