Raskausmyrkytyksen oireet huomataan Suomessa hyvissä ajoin.

Raskausmyrkytys on loppuraskauden vaiva, johon liittyy verenpaineen nousua ja voimakasta turvotusta ja joka puhkeaa yleisimmin raskausviikoilla 32­–36. Lievempi raskausmyrkytys on nimeltään pre-eklampsia ja vakavampi eklampsia, joka tarkoittaa äidin kouristuskohtausta. Pre-eklampsia on tavallisin raskausmyrkytyksen tyyppi Suomessa.

Nimi raskausmyrkytys juontuu vanhasta uskomuksesta, jonka mukaan sikiö myrkyttää odottavan äidin ja aiheuttaa myrkytykselle tyypilliset oireet, kasvojen turvotuksen ja pahimmillaan kouristelun. Kyse ei kuitenkaan ole myrkytyksestä. Sairauden perimmäistä syytä ei tunneta, mutta epäillään, että se saa alkunsa jo alkuraskaudessa istukan verisuoniston rakentuessa.

Alttius raskausmyrkytyksen puhkeamiseen on perinnöllinen. Myös odottajan krooniset sairaudet kuten verenpainetauti ja diabetes sekä myös monisikiöinen raskaus altistavat sen kehittymiselle. Riskitekijöitä ovat myös huomattava ylipaino ja tupakointi.

Raskausmyrkytys on yleisempi ensimmäisessä kuin myöhemmissä raskauksissa ja tavallisempi sekä alle 18-vuotiailla että yli 40-vuotiailla synnyttäjillä. Kaiken kaikkiaan raskausmyrkytyksiä esiintyy 5–10 prosentissa kaikista raskauksista.

Raskausmyrkytyksen oireet huomataan Suomessa hyvissä ajoin ­–  verenpaine mitataan jokaisella neuvolakäynnillä, eikä sairaus yleensä ole riski äidille ja lapselle. Raskausmyrkytykseen sairastuneilla on kuitenkin kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin. Maailmanlaajuisesti sairaus on vakavimmassa muodossaan yleisin äitikuolleisuuden syy.

Oireet:

Ensimmäinen raskausmyrkytyksen oire on tavallisesti turvotus ja siitä johtuva painonnousu yli 500 g viikossa. Turvotus varsinkin iltaisin ja alaraajoissa on tavallista loppuraskaudessa muutenkin, mutta raskausmyrkytyksessä turvotus on kokopäiväistä ja se näkyy yleensä myös kasvoissa. Oireena on myös verenpaineen kohoaminen aiemmin terveellä naisella yli 140/90 -lukeman 20. raskausviikon jälkeen.

Valkuaisen erittyminen virtsaan loppuraskaudessa on niin ikään merkki raskausmyrkytyksen kehittymisestä. Valkuaista erittyy myös raskauden aikana tavallisessa virtsatietulehduksessa, josta syytä virtsan bakteeritutkimus on tarpeen. Muita mahdollisia oireita ovat päänsärky, huonovointisuus, ylävatsakipu ja näköhäiriöt. Taudin vaikein mutta onneksi hyvin harvinainen oire on kouristuskohtaus, joka aiheuttaa hapenpuutetta äidille ja vauvalle.

Tärkein hoito on lepo

Raskausmyrkytyksen tärkein hoito on lepo. Lievien oireiden takia odottajaa ei yleensä passiteta sairaalaan vaan äidin vointia seurataan neuvolassa. Aikaisessa vaiheessa hoidetun sairauden vaarat äidille ja lapselle ovat vähäiset.

Pysyvästi korkea verenpaine voi huonontaa istukan toimintaa ja olla riski sikiön kasvulle. Kun on tarpeen, neuvola lähettää äidin tehostettuun seurantaan äitiyspoliklinikalle. Korkeaa verenpainetta hoidetaan verenpainelääkkeillä tai niin sanotulla miniaspiriinihoidolla. Tehoseurantaa tarvitsevat odottajat jäävät sairaalahoitoon.

Joskus synnytys joudutaan käynnistämään ennen laskettua aikaa, sillä synnytys on raskausmyrkytyksen tehokkain hoito. Jälkitarkastukseen mennessä verenpaine on yleensä palautunut normaaliksi eikä virtsassa ole enää valkuaista.