Raskaus näyttää myös parisuhteen uudessa valossa: on yhteinen tavoite ja toive. Kuva: iStockphoto
Raskaus näyttää myös parisuhteen uudessa valossa: on yhteinen tavoite ja toive. Kuva: iStockphoto

Unohda raskausvaivat, nyt listataan raskausihanuudet! Äidit kertovat, että odottaminen voi olla ihanaa aikaa täynnä ihmeitä.

”Ensimmäisiin raskausviikkoihin kuuluva kutkuttava salamyhkäisyyden tunne. Se, kun kantaa suurta onnea, mutta vielä kukaan muu kuin minä ja puoliso emme tiedä.”

”Olin raskausaikana koko ajan hyvällä tuulella. Oli ihanaa, suurta, jännittävää odotettavaa, oma vauva ja äitiys. Tunsin itseni tärkeäksi: piti pitää huolta itsestään, jotta raskaus sujui hyvin ja vauva kasvoi.”

”Ihaninta oli tuntea vauvan potkut ja nähdä, kun pieni kantapää tai nyrkki puski vatsaa. Kun silitteli vatsaa, vauva vastasi liikkeillään. Varsinkin iltaisin oli ihana rauhoittua 'jutustelemaan' vauvan kanssa. Potkujen tunnustelua on jopa välillä ikävä.”

”Jokainen ultrakäynti ja sydänäänten kuunteleminen neuvolassa on joka kerta kiehtovan jännittävää. Se on kurkistus toiseen todellisuuteen, jonka tapahtumista muuten tietää aika vähän. Ai, nytkö sillä on suolisto jo? Kynnet? Sielläkö se sormia heiluttelee?”

”Jälkeenpäin naurattavat kuvat, joissa olen pukeutunut superpinkeisiin toppeihin valtavan mahan kanssa.”

”Vauvamaha oli loppuun asti ihan mahtava. Peilailin ja ihailin sitä. Jälkeenpäin naurattavat kuvat, joissa olen pukeutunut superpinkeisiin toppeihin valtavan mahan kanssa. Minusta olisi ollut kamalaa verhota hieno maha johonkin telttaan.”

”Oli jotenkin häkellyttävää, että keho kasvatti sisällään uutta ihmistä. Jaksoin ihmetellä sitä sekä ensimmäisessä että toisessa raskaudessa.”

”Synnytys on seikkailu. Se on elämys, jossa käydään äärirajoilla niin fyysisesti kuin henkisestikin. En vaihtaisi kokemusta pois mistään hinnasta. Ja palkinto on maailman paras.”

”Raskausaikoina olenkin ollut tosi seesteinen ja rento.”

”Olen muuten aika säpäkkä tyyppi, mutta lasteni raskausaikoina olen ollut yllättäen tosi seesteinen ja rento. Asiat asettuvat uusiin mittasuhteisiin niin, että esimerkiksi työasioista stressaaminen tuntuu turhalta.”

”Raskausaika on lähentänyt minua ja puolisoani. Vauvan odotuksessa on yhteinen päämäärä ja toive.”

”Kun maha kasvaa, suurin osa vanhoista vaatteista ei mahdu päälle – mikä ihana mahdollisuus uusia tyylinsä! Monet odotusvaatteet ovat sitä paitsi tosi makeita ja tyylikkäitä.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.
Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.

Kela teki marraskuussa kyselyn 80-vuotiaan äitiyspakkauksen mahdollisesta uudesta nimestä.

Vajaassa kuudessa viikossa Kelan kyselyyn tuli lähes 30 000 vastausta. Lähes 60 % vastanneista halusi säilyttää nimen äitiyspakkauksena. Tuloksen valossa nimenvaihto ei ole perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan ajankohtainen.

– Äitiyspakkauksella on oma historiansa, joka vaikuttaa siihen, että kysymys pakkauksen nimestä koskettaa vahvasti. Perinteiset nimet vetoavat arvoihin ja muistoihin, kertoo Kelan kielenhuoltaja Jenni Viinikka.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei äitiyspakkaus ole nimenä täysin ongelmaton, koska kyseinen etuus on tarkoitettu koko perheelle.

Äitiyspakkauksen nimestä käytiin vilkasta keskustelua myös vauva.fissä. Noin 50 % nimeä äänestäneistä oli äitiyspakkaus-nimen kannalla. Vauvapakkaus-nimeä äänesti noin 36% vastaajista. Näin äänet jakautuivat vaihtoehtojen kesken.


  

Äitiyspakkauksen nimi on kirjoitettu äitiysavustuslakiin. Siksi pakkauksen nimen voi vaihtaa vain eduskunta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: HBO
Kuva: HBO

Nimeä vauvasi kuumimpien sarjojen tai klassikkoelokuvien mukaan.

Rakastatko tv-maratoneja sohvalla? Tiedät, kuka on Jon Snow, Floki tai Frank J. Underwood? Jos vauvasi on edelleen nimeä vailla, miten olisi lempisarjasi hahmon nimi?

Poimimme nimiehdotuksia suosituista tv-sarjoista kuten Vikings, Skam, Knightfall, The Sopranos, The Crown, House of Cards, Girls ja Downtown Abbey. Eksyipä mukaan muutama nimi klassikkoelokuvistakin.

Voimakas viikinki, kohtelias kuninkaallinen vai laskelmoiva mafioso? 30 nimiehdotusta pojalle

Björn
Brann
Eskild
Floki
Han
Harry
Hector
Henrik
Isak
Ivar
Jaime
Jasper
Jerry
Jim
Jimmy
Jon
Jonas
Jorah
Lucas
Luke
Martin
Ragnar
Robb
Rodrik
Rollo
Sam
Thomas
Tony
Tom
Vito

Lohikäärmeiden äiti, galaksiprinsessa vai rento newyorkilaiskaunotar? 40 nimiehdotusta tytölle

Aayla
Adelina
Arya
Astrid
Daenerys
Dolores
Edith
Elisabeth
Ellaria
Eva
Gilly (Neilikka)
Greta
Hannah
Helga
Ingrid
Isobel
Janine
Jessa
Karin
Lagertha
Lavinia
Leia
Linda
Livia
Magda
Margaret
Marina
Martha
Meera
Miranda
Padme
Rhonda
Sansa
Saga
Sara
Selma
Sybil
Talisa
Ygritte
Victoria

Nykyisen nimilain mukaan nimen tulee olla suomalaisen nimikäytännön mukainen. Nimilakia ollaan uudistamassa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.