Raskaus näyttää myös parisuhteen uudessa valossa: on yhteinen tavoite ja toive. Kuva: iStockphoto
Raskaus näyttää myös parisuhteen uudessa valossa: on yhteinen tavoite ja toive. Kuva: iStockphoto

Unohda raskausvaivat, nyt listataan raskausihanuudet! Äidit kertovat, että odottaminen voi olla ihanaa aikaa täynnä ihmeitä.

”Ensimmäisiin raskausviikkoihin kuuluva kutkuttava salamyhkäisyyden tunne. Se, kun kantaa suurta onnea, mutta vielä kukaan muu kuin minä ja puoliso emme tiedä.”

”Olin raskausaikana koko ajan hyvällä tuulella. Oli ihanaa, suurta, jännittävää odotettavaa, oma vauva ja äitiys. Tunsin itseni tärkeäksi: piti pitää huolta itsestään, jotta raskaus sujui hyvin ja vauva kasvoi.”

”Ihaninta oli tuntea vauvan potkut ja nähdä, kun pieni kantapää tai nyrkki puski vatsaa. Kun silitteli vatsaa, vauva vastasi liikkeillään. Varsinkin iltaisin oli ihana rauhoittua 'jutustelemaan' vauvan kanssa. Potkujen tunnustelua on jopa välillä ikävä.”

”Jokainen ultrakäynti ja sydänäänten kuunteleminen neuvolassa on joka kerta kiehtovan jännittävää. Se on kurkistus toiseen todellisuuteen, jonka tapahtumista muuten tietää aika vähän. Ai, nytkö sillä on suolisto jo? Kynnet? Sielläkö se sormia heiluttelee?”

”Jälkeenpäin naurattavat kuvat, joissa olen pukeutunut superpinkeisiin toppeihin valtavan mahan kanssa.”

”Vauvamaha oli loppuun asti ihan mahtava. Peilailin ja ihailin sitä. Jälkeenpäin naurattavat kuvat, joissa olen pukeutunut superpinkeisiin toppeihin valtavan mahan kanssa. Minusta olisi ollut kamalaa verhota hieno maha johonkin telttaan.”

”Oli jotenkin häkellyttävää, että keho kasvatti sisällään uutta ihmistä. Jaksoin ihmetellä sitä sekä ensimmäisessä että toisessa raskaudessa.”

”Synnytys on seikkailu. Se on elämys, jossa käydään äärirajoilla niin fyysisesti kuin henkisestikin. En vaihtaisi kokemusta pois mistään hinnasta. Ja palkinto on maailman paras.”

”Raskausaikoina olenkin ollut tosi seesteinen ja rento.”

”Olen muuten aika säpäkkä tyyppi, mutta lasteni raskausaikoina olen ollut yllättäen tosi seesteinen ja rento. Asiat asettuvat uusiin mittasuhteisiin niin, että esimerkiksi työasioista stressaaminen tuntuu turhalta.”

”Raskausaika on lähentänyt minua ja puolisoani. Vauvan odotuksessa on yhteinen päämäärä ja toive.”

”Kun maha kasvaa, suurin osa vanhoista vaatteista ei mahdu päälle – mikä ihana mahdollisuus uusia tyylinsä! Monet odotusvaatteet ovat sitä paitsi tosi makeita ja tyylikkäitä.”

Daniel Craig ja Rachel Weisz  menivät naimisiin vuonna 2011. Kuva: MVphotos
Daniel Craig ja Rachel Weisz menivät naimisiin vuonna 2011. Kuva: MVphotos

”Emme malta odottaa, että tapaamme hänet”, Rachel Weisz hehkuttaa.

Brittiläinen näyttelijäpari Daniel Craig ja Rachel Weisz odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan.

”Raskaus alkaa näkyä. Daniel ja minä olemme niin onnellisia. Saamme pienen ihmisen. Emme malta odottaa, että tapaamme hänet”, Weisz kertoo New York Timesille.

Tuleva lapsi on kummallekin vanhemmalle toinen. Weiszilla on 11-vuotias poika aiemmasta liitostaan ohjaaja Darren Aronofskyn kanssa. Craigilla on ennestään 25-vuotias tytär.

Muun muassa Medusan perintö, Uskollinen puutarhuri ja Muumio-elokuvista tunnettu Weisz nähdään valkokankaalla seuraavaksi elokuvassa Disobedience. Craigin seuraava tehtävä James Bondina on elokuva Bond 25, jonka on tarkoitus ilmestyä vuonna 2019.

Weisz liittyy kasvavaan nelikymppisten odottajien joukkoon. Yli 40-vuotiaina vauvan ovat saaneet muun muassa Halle Berry, Celine Dion ja Marcia CrossEva Longorian, 43, esikoisvauvan laskettu aika on pian. Antti Lindtman ja Kaija Storbom tulivat vanhemmiksi viime marraskuussa. Lindtman oli 35-vuotias ja Storbom 54.

Vierailija

Iskä-Bond saa perheenlisäystä: Daniel Craig, 50, ja Rachel Weisz, 48, odottavat vauvaa

Vierailija kirjoitti: Toimituksen Katri: Miksi luulet että tämä kiinnostaisi meitä? Ei kiinnosta joten postaa nämä juorut jatkossa odotusosioon. Minua kiinnostaa, sillä tykkään Bondeista. Rachel Weiszkin on tuttu monesta elokuvasta. Tämä pari kiinnostaa tuhat kertaa enemmän kuin joku nobody-bloggaaja tai rap-artisti tai "teinimuusikko", josta en ole koskaan kuullutkaan, saati joku teini-ikäisenä isäksi/äidiksi tullut.
Lue kommentti

Tarvitseeko rintoja valmistella imetykseen? Terveydenhoitaja Mia Astikainen vastaa.

Rinnat valmistautuvat imetykseen jo raskausaikana

Raskausaikana rinnat valmistautuvat maidontuotantoon ja imetykseen ja kipeytyvät usein hormonien vaikutuksesta. Rintoihin kasvaa uusia maitotiehyitä ja -rakkuloita, jotka suurentavat rintoja. Raskauden aikana rasvakudoksen määrä lisääntyy, ja rasvaa tulee lisää myös rintoihin. Nämä muutokset muun muassa venyttävät ihoa ja aiheuttavat näin arkuutta.

Myös rinnanpäiden alue on usein arka. Rinnanpäät kasvavat, nännipiha laajenee ja sen väri muuttuu tummemmaksi. Tämä kaikki vahvistaa rinnanpäiden aluetta ja valmistaa imetyksen tuomaan rasitukseen.

Näillä pärjäät: hyvät rintsikat, liivinsuojat ja hoitovoide

Arkoja rintoja on hyvä suojata vedolta ja kylmältä. Tämä on tärkeää myös imetyksen aikana, sillä se voi auttaa suojaamaan rintatulehdukselta. Lämpimillä kesäsäillä rinnat eivät juuri tarvitse suojaa, mutta muuten ne on hyvä pitää lämpiminä tarvittaessa vaikka huivilla tai erillisellä rintojenlämmittimellä, jonka puet sisävaatteiden päälle.

Jos tarvitset suojaa vain rinnanpäille, niin esimerkiksi kankaiset tai villaiset rintaliivien sisään laitettavat kestoliivinsuojat ovat näppärät.

Hyvät rintaliivit tukevat ja suojaavat arkoja rintoja. Valitse siis sellaiset liivit, joissa sinun ja rintojesi on hyvä olla sekä raskaus- että imetysaikana. Jos haluat, voit hankkia imetystä helpottavia tarvikkeita jo raskausaikana: rinnanpäille tarkoitettua hoitovoidetta ja liivinsuojia on hyvä olla valmiina, kun kotiudut vauvan kanssa sairaalasta.

Voit vahvistaa rinnanpäitä jo etukäteen

Rintoja ei tarvitse erityisesti valmistella imetykseen raskauden aikana, ellei niihin liity joitakin erityispiirteitä. Kokemukseni mukaan lähinnä vain todella vaaleilla äideillä on vaikeuksia imetyksen kanssa, sillä rinnanpäiden iho on heillä hyvin ohutta ja kipeytyy siksi erityisen herkästi. Heille suosittelen rinnanpäiden vahvistamista jo raskauden aikana.

Rinnanpäitä voi valmistella imetykseen yksinkertaisesti pyörittelemällä ja venyttämällä niitä sormien välissä. Tämä on hyödyllistä erityisesti niille naisille, joilla on matalat tai sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät. Rinnanpäitä voi myös hellävaroen hieroa pyyhkeellä esimerkiksi suihkun jälkeen. Kovaa hankaamista tulee kuitenkin välttää.

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.