Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Kun odottajan iho kutisee, syynä saattaa olla raskaushepatoosi. Se kulkee usein suvussa.

Noin yhdelle sadasta raskaana olevista se puhkeaa – inhottava kutina, joka haittaa öisin nukkumista, pistää raapimaan ja joka ei ihoa rasvaamalla helpota.

Kyseessä on odotuksen loppupuolen raskaushäiriö, raskaushepatoosi eli hepatogestoosi, jossa iho alkaa kutista maksan ylikuormittumisen johdosta.

Mistä raskaushepatoosi johtuu?

Raskaushepatoosin taustalla ovat raskaushormonit, mutta syytä vaivan puhkeamiselle ei tiedetä. Sitä ei liioin voi mitenkään ehkäistä.

Se tiedetään, että raskaushepatoosissa maksaentsyymien ja/tai sappihappojen pitoisuus veressä suurenee ja sappihapot kerääntyvät ihon alle.

Voimakasta kutinaa on erityisesti kämmenissä, jalkapohjissa ja vatsalla, ja se alkaa tavallisesti 30. raskausviikon jälkeen. Kutinaa voi olla muuallakin vartalolla.

Muita oireita ei ole, joskin odottajan iho saattaa muuttua kellertäväksi ja virtsa tummaksi. Etenkin öisin kiusaava kutina pistää raapimaan, pitää tehokkaasti valveilla ja tietysti väsyttää päivällä.

Kiusa kulkee usein suvussa eli perintötekijöillä on näppinsä mukana tässäkin.

Tauti on yleisempi kaksosia odottavilla.

Miten raskaushepatoosia hoidetaan?

Kun odottava äiti kertoo neuvolassa kutinastaan, hänestä otetaan verikoe ja siitä määritetään maksanentsyymien ja sappihappojen pitoisuus. Kohonneet arvot viittaavat raskaushepatoosiin, ja raskautta aletaan seurata tarkasti neuvolassa ja äitiyspoliklinikalla.

Lääkehoidoista ei ole paljoa apua kutinan hoidossa, mutta antihistamiineja, ja vähärasvaista ruokavaliota, voidaan kokeilla. 

Raskaushepatoosiin liittyy pieni sikiön kuoleman vaara, josta syystä äiti otetaan herkästi synnytyssairaalaan seurantaan. Synnytys käynnistetään usein 1–2 viikkoa ennen laskettua aikaa, varsinkin jos sappihappojen pitoisuus on korkea.

Synnytyksen jälkeen kutina ja mahdolliset muut oireet häviävät nopeasti, ja maksa-arvot palautuvat normaaleiksi parissa viikossa.

Raskaushepatoosi uusii joka toisella

Raskaushepatoosi on siitä kelju, että se uusiutuu joka toisella äidillä seuraavankin raskauden aikana.

Raskaushepatoosin kokeneilla voi olla myöhemmin jonkin verran enemmän sappikivitautia ja mahdollisesti muita maksasairauksia, mutta pysyviä vaurioita se ei onneksi aiheuta.

Lähde: Terveyskirjasto Duodecim

Lue myös Totta ja tarua kaksosraskaudesta

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen.