Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Kun odottajan iho kutisee, syynä saattaa olla raskaushepatoosi. Se kulkee usein suvussa.

Noin yhdelle sadasta raskaana olevista se puhkeaa – inhottava kutina, joka haittaa öisin nukkumista, pistää raapimaan ja joka ei ihoa rasvaamalla helpota.

Kyseessä on odotuksen loppupuolen raskaushäiriö, raskaushepatoosi eli hepatogestoosi, jossa iho alkaa kutista maksan ylikuormittumisen johdosta.

Mistä raskaushepatoosi johtuu?

Raskaushepatoosin taustalla ovat raskaushormonit, mutta syytä vaivan puhkeamiselle ei tiedetä. Sitä ei liioin voi mitenkään ehkäistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se tiedetään, että raskaushepatoosissa maksaentsyymien ja/tai sappihappojen pitoisuus veressä suurenee ja sappihapot kerääntyvät ihon alle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voimakasta kutinaa on erityisesti kämmenissä, jalkapohjissa ja vatsalla, ja se alkaa tavallisesti 30. raskausviikon jälkeen. Kutinaa voi olla muuallakin vartalolla.

Muita oireita ei ole, joskin odottajan iho saattaa muuttua kellertäväksi ja virtsa tummaksi. Etenkin öisin kiusaava kutina pistää raapimaan, pitää tehokkaasti valveilla ja tietysti väsyttää päivällä.

Kiusa kulkee usein suvussa eli perintötekijöillä on näppinsä mukana tässäkin.

Tauti on yleisempi kaksosia odottavilla.

Miten raskaushepatoosia hoidetaan?

Kun odottava äiti kertoo neuvolassa kutinastaan, hänestä otetaan verikoe ja siitä määritetään maksanentsyymien ja sappihappojen pitoisuus. Kohonneet arvot viittaavat raskaushepatoosiin, ja raskautta aletaan seurata tarkasti neuvolassa ja äitiyspoliklinikalla.

Lääkehoidoista ei ole paljoa apua kutinan hoidossa, mutta antihistamiineja, ja vähärasvaista ruokavaliota, voidaan kokeilla. 

Raskaushepatoosiin liittyy pieni sikiön kuoleman vaara, josta syystä äiti otetaan herkästi synnytyssairaalaan seurantaan. Synnytys käynnistetään usein 1–2 viikkoa ennen laskettua aikaa, varsinkin jos sappihappojen pitoisuus on korkea.

Synnytyksen jälkeen kutina ja mahdolliset muut oireet häviävät nopeasti, ja maksa-arvot palautuvat normaaleiksi parissa viikossa.

Raskaushepatoosi uusii joka toisella

Raskaushepatoosi on siitä kelju, että se uusiutuu joka toisella äidillä seuraavankin raskauden aikana.

Raskaushepatoosin kokeneilla voi olla myöhemmin jonkin verran enemmän sappikivitautia ja mahdollisesti muita maksasairauksia, mutta pysyviä vaurioita se ei onneksi aiheuta.

Lähde: Terveyskirjasto Duodecim

Lue myös Totta ja tarua kaksosraskaudesta

Sisältö jatkuu mainoksen alla