Kuva: <span class="photographer">Shutterstock </span>
Kuva: Shutterstock

Jopa puolet raskausdiabeetikoista sairastuu myöhemmin kakkostyypin diabetekseen.

Sairastitko raskausdiabeteksen? Jos sairastit, terveellisiin elämäntapoihin kannattaa kiinnittää huomiota raskauden jälkeenkin, sillä jopa puolet raskausdiabeetikoista sairastuu tyypin 2 diabetekseen 10–15 vuoden kuluessa synnytyksestä.

Sairastumisriskiä kasvattaa etenkin odottajan ylipaino. Arviolta joka kolmas synnyttäjä Suomessa on ylipainoinen, ja joka kahdeksas tarvitsee raskauden aikana ohjausta ja tiivistettyä seurantaa raskausdiabeteksen vuoksi.

– Kakkostyypin diabetekselta voi välttyä, jos jatkaa ruokavaliota, painontarkkailua ja liikuntaa vauvan syntymän jälkeen, sanoo synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Marja Vääräsmäki Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskausdiabetes on yhä useamman riesa

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan sokeriaineenvaihdunnan häiriötä, joka todetaan ensimmäistä kertaa raskauden aikana. Raskausdiabetes diagnosoidaan suun kautta tehtävällä sokerirasitustestillä yleensä odotuksen puolivälin jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sokerilientä ovat viime vuosina päässeet maistelemaan yhä useammat odottajat, sillä raskausdiabeteksen seulonta on tehostunut. Seulonnan myötä tapausten määrä on lisääntynyt: vuonna 2011 raskausdiabetes todettiin 12,5 prosentilla kaikista synnyttäjistä. Tapausten lukumäärä kasvoi 30 prosentilla vuodesta 2006.

Joka kolmas raskausdiabetes toistuu seuraavissa raskauksissa.

Myös kakkostyypin diabetes voi joskus puhjeta raskauden aikana. Asiaan saadaan varmistus vasta synnytyksen jälkeen, sillä raskausdiabeteksen oireet loppuvat synnytykseen.

Suurin osa paranee ruokavaliolla

Raskausdiabeteksen hoidon tärkein tavoite on estää sikiötä kasvamasta liian suureksi. Jos syntyvän vauvan painoarvio on yli 4,5 kiloa, suositellaan keisarileikkausta.

– Raskausdiabetesta sairastavan äidin vauva on harteikas ja pyöreä ja siksi hankalampi synnytytettävä. Myös lapsella on riski ylipainoon ja sokerihäiriöihin, Marja Vääräsmäki muistuttaa.

Suurin osa raskausdiabetestapauksista hoituu elintapojen muutoksella eli terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnan lisäämisellä. Sekä ruokavalion että verensokeriseurannan opastus aloitetaan yleensä omassa äitiysneuvolassa.

Noin joka viides odottaja tarvitsee ruokavalion lisäksi lääkehoitoa, yleensä insuliinia, pitämään verensokeria tavoitetasolla. Lääkehoitoa vaativaa raskautta seurataan synnytyssairaalan äitiyspoliklinikalla.

Lähde: Lääkäripäivät 2014

Lue lisää
Terveyskirjasto.fi: Raskausdiabetes

Sisältö jatkuu mainoksen alla