Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Jopa puolet raskausdiabeetikoista sairastuu myöhemmin kakkostyypin diabetekseen.

Sairastitko raskausdiabeteksen? Jos sairastit, terveellisiin elämäntapoihin kannattaa kiinnittää huomiota raskauden jälkeenkin, sillä jopa puolet raskausdiabeetikoista sairastuu tyypin 2 diabetekseen 10–15 vuoden kuluessa synnytyksestä.

Sairastumisriskiä kasvattaa etenkin odottajan ylipaino. Arviolta joka kolmas synnyttäjä Suomessa on ylipainoinen, ja joka kahdeksas tarvitsee raskauden aikana ohjausta ja tiivistettyä seurantaa raskausdiabeteksen vuoksi.

– Kakkostyypin diabetekselta voi välttyä, jos jatkaa ruokavaliota, painontarkkailua ja liikuntaa vauvan syntymän jälkeen, sanoo synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Marja Vääräsmäki Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Raskausdiabetes on yhä useamman riesa

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan sokeriaineenvaihdunnan häiriötä, joka todetaan ensimmäistä kertaa raskauden aikana. Raskausdiabetes diagnosoidaan suun kautta tehtävällä sokerirasitustestillä yleensä odotuksen puolivälin jälkeen.

Sokerilientä ovat viime vuosina päässeet maistelemaan yhä useammat odottajat, sillä raskausdiabeteksen seulonta on tehostunut. Seulonnan myötä tapausten määrä on lisääntynyt: vuonna 2011 raskausdiabetes todettiin 12,5 prosentilla kaikista synnyttäjistä. Tapausten lukumäärä kasvoi 30 prosentilla vuodesta 2006.

Joka kolmas raskausdiabetes toistuu seuraavissa raskauksissa.

Myös kakkostyypin diabetes voi joskus puhjeta raskauden aikana. Asiaan saadaan varmistus vasta synnytyksen jälkeen, sillä raskausdiabeteksen oireet loppuvat synnytykseen.

Suurin osa paranee ruokavaliolla

Raskausdiabeteksen hoidon tärkein tavoite on estää sikiötä kasvamasta liian suureksi. Jos syntyvän vauvan painoarvio on yli 4,5 kiloa, suositellaan keisarileikkausta.

– Raskausdiabetesta sairastavan äidin vauva on harteikas ja pyöreä ja siksi hankalampi synnytytettävä. Myös lapsella on riski ylipainoon ja sokerihäiriöihin, Marja Vääräsmäki muistuttaa.

Suurin osa raskausdiabetestapauksista hoituu elintapojen muutoksella eli terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnan lisäämisellä. Sekä ruokavalion että verensokeriseurannan opastus aloitetaan yleensä omassa äitiysneuvolassa.

Noin joka viides odottaja tarvitsee ruokavalion lisäksi lääkehoitoa, yleensä insuliinia, pitämään verensokeria tavoitetasolla. Lääkehoitoa vaativaa raskautta seurataan synnytyssairaalan äitiyspoliklinikalla.

Lähde: Lääkäripäivät 2014

Lue lisää
Terveyskirjasto.fi: Raskausdiabetes

Leijonakuvioinen lastenlautanen ja bambulusikka korvataan kuumemittarilla.

Äitiyspakkaukseen lisätuotteena hankittu leijonakuvioinen lautanen ja lusikka jätetään pois, koska tuotteissa käytettyä bambujauhoa ei ole hyväksytty elintarvikkeiden kanssa kontaktissa olevien muovimateriaalien osaksi.

Lautas- ja lusikkasetin tilalle äitiyspakkaukseen tulee digitaalinen kuumemittari. Pakkauksessa on lisäksi mukana lusikka, jossa bambujauhoa ei ole.

Ruokalautanen ja ensilusikka -setti hankittiin osaksi lisätuotteita, kun äitiysavustuksen määrää korotettiin 30 eurolla. Korotus tulee voimaan odottajille, joiden laskettu aika on 1. kesäkuuta tai myöhemmin.

Ensimmäiset lisätuotteita sisältäneet pakkaukset ovat lähteneet asiakkaille tällä viikolla, kertoo äitiyspakkauskoordinaattori Veera Petäjä Kelalta. Lautasta ja  lusikkaa ei ehditty toimittaa yhdellekään asiakkaalle. Tällä tai ensi viikolla lähetettyihin pakkauksiin lisätään kuumemittari jälkikäteen omana lähetyksenä.

– Tällä hetkellä jaetaan vielä vuoden 2017 pakkausta. Uuden pakkauksen jakelu alkaa, kun edellinen on jaettu loppuun, näillä näkymin toukokuun alkupuolella, Petäjä kertoo.

– Leijonalautasta ei ole kenellekään lähetetty, eikä lähetetä.

Lisätuotteet valittiin äitiyspakkaukseen poikkeuksellisen nopealla aikataululla, kun päätös äitiysavustuksen korottamisesta oli tehty. Kelan ja Eviran ratkaisu bambutuotteiden jättämisestä pois perustuu EU:n kontaktimateriaalilainsäädännön asetuksiin.

– Seuraamme viranomaisten kanssa hyvin tarkasti tuotteille asetettuja asetuksia. Tämä asetus on valitettavasti jäänyt maahantuojalta huomaamatta, etuuspäällikkö Johanna Aholainen sanoo.

Kela jakaa vuosittain noin 35 000 äitiyspakkausta, joissa on yhteensä yli 2 miljoonaa tuotetta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukion poika kastettiin viikonloppuna Aaro Veli Väinämöksi.

Mitä Saulin ja Jennin pojalle annettujen nimien taustoista löytyy?

Aaro on suomalainen miehen etunimi, jonka juuret ovat heprealaisessa nimessä Aaron. Aaronin nimipäivä on 1. heinäkuuta.

Nimeä ei löydy tuoreelta listalta, johon on koottu poikavauvoille annetut suosituimmat etunimet. Se on silti tähän aikaan sopiva nimi, koska sisältää paljon vokaaleita samoin kuin viime vuoden suosituimmissa nimissä kuten Elias, Lenni ja Eeli.

Aaro-nimeä on Suomessa annettu yhteensä 12 452 kertaa. Nouseekohan Aaro tänä vuonna mukaan suosituimpiin nimiin?

Väinämö-nimen kantasana 'väinä' tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaava jokea.

Veli-nimen tausta on 1800-luvun lopun suomalaisuusmielisyydessä. Nimi Väinämö taas on lyhentymä Kalevalan pääsankarin Väinämöisen nimestä, jonka kantasanana on ollut 'väinä'. Väinä tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaavaa jokea. Suomen almanakassa nimi on ollut vuodesta 1929 lähtien, mutta Väinämöitä on Suomessa todella harvassa, sillä vuoden 1899 jälkeen Suomessa on nimetty vain 1674 Väinämöä.

– Väinämö tulee minulta, Veli oli sointuva välinimi ja Aaro-nimellä on paljon perinteitä, esimerkiksi Aaro Hellaakoski voisi tulla mieleen, Sauli Niinistö perustelee nimivalintaa Ilta-Sanomissa.

Aaro-nimen saanut poika syntyi Helsingin Naistenklinikalla helmikuun alussa. Nimi luettiin viikonloppuna myös Espoon tuomiokirkossa: Se oli historiallinen hetki, sillä koskaan aiemmin Suomen presidentille ei ole syntynyt lasta hänen virassa ollessaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.