Mitä raskausarvet ovat? Miten niitä voi ehkäistä ja hoitaa?

Raskausarviksi kutsutut pystysuuntaiset juovat voivat olla vaaleita, punertavia tai jopa tummanvioletin värisiä. Niitä muodostuu etenkin vatsaan, rintoihin, reisiin ja pakaroihin eli alueille, joille rasvaa kertyy helposti.

Jopa 70–90 prosentilla naisista on vartalossaan jonkinasteisia raskausarpia. Raskausarvet syntyvät, kun iho tavallaan repeilee liian nopean venymisen vuoksi. Sidekudosvaurio ja arvet ulottuvat ihon kaikkienkerrosten läpi. Raskausarpia voi tulla myös esimerkiksi lihomisen tai murrosiän kehityksen yhteydessä. Arpien syntymiseen vaikuttavat hormonaaliset muutokset, perinnöllisyys ja ihotyypin luontainen joustavuus. Jos lähisuvussa on taipumusta raskausarpiin, kannattaa arpien ehkäisy aloittaa hyvissä ajoin jo raskauden alussa.

Miten hoitaa, entä ehkäistä?

Raskausarpien muodostumista ei voi täysin estää, mutta niiden riskiä voi pienentää välttämällä suurta painonnousua ja hoitamalla kuntoaan ja ihoaan hyvin koko raskauden ajan. Tärkeintä on huolehtia ihon jokapäiväisestä kosteutuksesta.

Ihonhoidossa auttavat arpienehkäisemiseen ja hoitamiseen tarkoitetut voiteet. Tarkoitukseen sopivat myös ihoöljyt sekä manteli- tai oliiviöljy. Myös säännöllinen kuorinta, esimerkiksi kiinteällä hunajalla, pehmittää kireää ja venyvää ihoa.

Jos raskausarvet ovat kutisevia ja kipeitä, niiden hoitamiseen kannattaa kokeilla apteekin Mepiformsilikonisidosta. Ilman reseptiä saatavaa sidosta käytetään laastarin tavoin, pakkaus maksaa 8–20 euroa koosta riippuen.

Häiritsevien arpien häivyttämiseen voi kokeilla myös kosmetologin hoitokäsittelyä kuten alipaine tai laserhoitoa. Äärimmäisin keino päästä vatsan arvista on plastiikkakirurgia.

Arpimasu on monelle harmistus, mutta siitä voi olla myös ylpeä. Eräs nuori äiti totesi kookkaista arvistaan, että "ne ovat kuin tulenlieskat tai leijonaemon kynsien jäljet vatsanahassani".

Raskausarpiin kannattaa joka tapauksessa suhtautua kärsivällisesti: arvet ovat tummimmillaan heti synnytyksen jälkeen ja alkavat sen jälkeen vaaleta hormonitoiminnan tasaantuessa. 

Asiantuntijana SKY-kosmetologi (Cidesco) Tiina Talsio.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla