Mitä raskausarvet ovat? Miten niitä voi ehkäistä ja hoitaa?

Raskausarviksi kutsutut pystysuuntaiset juovat voivat olla vaaleita, punertavia tai jopa tummanvioletin värisiä. Niitä muodostuu etenkin vatsaan, rintoihin, reisiin ja pakaroihin eli alueille, joille rasvaa kertyy helposti.

Jopa 70–90 prosentilla naisista on vartalossaan jonkinasteisia raskausarpia. Raskausarvet syntyvät, kun iho tavallaan repeilee liian nopean venymisen vuoksi. Sidekudosvaurio ja arvet ulottuvat ihon kaikkienkerrosten läpi. Raskausarpia voi tulla myös esimerkiksi lihomisen tai murrosiän kehityksen yhteydessä. Arpien syntymiseen vaikuttavat hormonaaliset muutokset, perinnöllisyys ja ihotyypin luontainen joustavuus. Jos lähisuvussa on taipumusta raskausarpiin, kannattaa arpien ehkäisy aloittaa hyvissä ajoin jo raskauden alussa.

Miten hoitaa, entä ehkäistä?

Raskausarpien muodostumista ei voi täysin estää, mutta niiden riskiä voi pienentää välttämällä suurta painonnousua ja hoitamalla kuntoaan ja ihoaan hyvin koko raskauden ajan. Tärkeintä on huolehtia ihon jokapäiväisestä kosteutuksesta.

Ihonhoidossa auttavat arpienehkäisemiseen ja hoitamiseen tarkoitetut voiteet. Tarkoitukseen sopivat myös ihoöljyt sekä manteli- tai oliiviöljy. Myös säännöllinen kuorinta, esimerkiksi kiinteällä hunajalla, pehmittää kireää ja venyvää ihoa.

Jos raskausarvet ovat kutisevia ja kipeitä, niiden hoitamiseen kannattaa kokeilla apteekin Mepiformsilikonisidosta. Ilman reseptiä saatavaa sidosta käytetään laastarin tavoin, pakkaus maksaa 8–20 euroa koosta riippuen.

Häiritsevien arpien häivyttämiseen voi kokeilla myös kosmetologin hoitokäsittelyä kuten alipaine tai laserhoitoa. Äärimmäisin keino päästä vatsan arvista on plastiikkakirurgia.

Arpimasu on monelle harmistus, mutta siitä voi olla myös ylpeä. Eräs nuori äiti totesi kookkaista arvistaan, että "ne ovat kuin tulenlieskat tai leijonaemon kynsien jäljet vatsanahassani".

Raskausarpiin kannattaa joka tapauksessa suhtautua kärsivällisesti: arvet ovat tummimmillaan heti synnytyksen jälkeen ja alkavat sen jälkeen vaaleta hormonitoiminnan tasaantuessa. 

Asiantuntijana SKY-kosmetologi (Cidesco) Tiina Talsio.

 

Daniel Craig ja Rachel Weisz  menivät naimisiin vuonna 2011. Kuva: MVphotos
Daniel Craig ja Rachel Weisz menivät naimisiin vuonna 2011. Kuva: MVphotos

”Emme malta odottaa, että tapaamme hänet”, Rachel Weisz hehkuttaa.

Brittiläinen näyttelijäpari Daniel Craig ja Rachel Weisz odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan.

”Raskaus alkaa näkyä. Daniel ja minä olemme niin onnellisia. Saamme pienen ihmisen. Emme malta odottaa, että tapaamme hänet”, Weisz kertoo New York Timesille.

Tuleva lapsi on kummallekin vanhemmalle toinen. Weiszilla on 11-vuotias poika aiemmasta liitostaan ohjaaja Darren Aronofskyn kanssa. Craigilla on ennestään 25-vuotias tytär.

Muun muassa Medusan perintö, Uskollinen puutarhuri ja Muumio-elokuvista tunnettu Weisz nähdään valkokankaalla seuraavaksi elokuvassa Disobedience. Craigin seuraava tehtävä James Bondina on elokuva Bond 25, jonka on tarkoitus ilmestyä vuonna 2019.

Weisz liittyy kasvavaan nelikymppisten odottajien joukkoon. Yli 40-vuotiaina vauvan ovat saaneet muun muassa Halle Berry, Celine Dion ja Marcia CrossEva Longorian, 43, esikoisvauvan laskettu aika on pian. Antti Lindtman ja Kaija Storbom tulivat vanhemmiksi viime marraskuussa. Lindtman oli 35-vuotias ja Storbom 54.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tarvitseeko rintoja valmistella imetykseen? Terveydenhoitaja Mia Astikainen vastaa.

Rinnat valmistautuvat imetykseen jo raskausaikana

Raskausaikana rinnat valmistautuvat maidontuotantoon ja imetykseen ja kipeytyvät usein hormonien vaikutuksesta. Rintoihin kasvaa uusia maitotiehyitä ja -rakkuloita, jotka suurentavat rintoja. Raskauden aikana rasvakudoksen määrä lisääntyy, ja rasvaa tulee lisää myös rintoihin. Nämä muutokset muun muassa venyttävät ihoa ja aiheuttavat näin arkuutta.

Myös rinnanpäiden alue on usein arka. Rinnanpäät kasvavat, nännipiha laajenee ja sen väri muuttuu tummemmaksi. Tämä kaikki vahvistaa rinnanpäiden aluetta ja valmistaa imetyksen tuomaan rasitukseen.

Näillä pärjäät: hyvät rintsikat, liivinsuojat ja hoitovoide

Arkoja rintoja on hyvä suojata vedolta ja kylmältä. Tämä on tärkeää myös imetyksen aikana, sillä se voi auttaa suojaamaan rintatulehdukselta. Lämpimillä kesäsäillä rinnat eivät juuri tarvitse suojaa, mutta muuten ne on hyvä pitää lämpiminä tarvittaessa vaikka huivilla tai erillisellä rintojenlämmittimellä, jonka puet sisävaatteiden päälle.

Jos tarvitset suojaa vain rinnanpäille, niin esimerkiksi kankaiset tai villaiset rintaliivien sisään laitettavat kestoliivinsuojat ovat näppärät.

Hyvät rintaliivit tukevat ja suojaavat arkoja rintoja. Valitse siis sellaiset liivit, joissa sinun ja rintojesi on hyvä olla sekä raskaus- että imetysaikana. Jos haluat, voit hankkia imetystä helpottavia tarvikkeita jo raskausaikana: rinnanpäille tarkoitettua hoitovoidetta ja liivinsuojia on hyvä olla valmiina, kun kotiudut vauvan kanssa sairaalasta.

Voit vahvistaa rinnanpäitä jo etukäteen

Rintoja ei tarvitse erityisesti valmistella imetykseen raskauden aikana, ellei niihin liity joitakin erityispiirteitä. Kokemukseni mukaan lähinnä vain todella vaaleilla äideillä on vaikeuksia imetyksen kanssa, sillä rinnanpäiden iho on heillä hyvin ohutta ja kipeytyy siksi erityisen herkästi. Heille suosittelen rinnanpäiden vahvistamista jo raskauden aikana.

Rinnanpäitä voi valmistella imetykseen yksinkertaisesti pyörittelemällä ja venyttämällä niitä sormien välissä. Tämä on hyödyllistä erityisesti niille naisille, joilla on matalat tai sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät. Rinnanpäitä voi myös hellävaroen hieroa pyyhkeellä esimerkiksi suihkun jälkeen. Kovaa hankaamista tulee kuitenkin välttää.

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.