Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tukisukat, kohoasento ja jalkajumppa ehkäisevät raskauden aikana yleisiä suonikohjuvaivoja.

Onko sinullakin niitä? Ikävän kipeitä, kovia, sinerviä tai tummanpunaisia suonikohjuja, jotka pulpahtivat sääriisi raskauden aikana.

Suonikohjut tulevat esille ensimmäistä kertaa usein juuri odotusaikana, varsinkin raskauden puolivälin jälkeen kun kohtu kasvaa ja haittaa kohdun jalkojen verenkiertoa.

Mitä useampia raskauksia on takana, sitä suurempi riski on saada suonikohjuja. Raskaus ei kuitenkaan ole suonikohjujen syy vaan tuo jo olemassa olevan ominaisuuden esille.

Taipumus suonikohjuihin kulkee usein suvussa. Jos äidilläsi on ollut kohjuja, on mahdollista, että myös sinä saat niitä.

Mistä suonikohjut johtuvat?

Suonikohjut aiheutuvat samasta syystä kuin peräpukamat, progesteroni-hormonin vaikutuksesta laskimoiden seinämiin. Kohjut eli pintalaskimohaarojen laajentumat syntyvät,  kun veri pääsee virtaamaan pintalaskimoverkostossa väärään suuntaan.

Kohjuja ilmaantuu usein sääriin, pohkeiden yläosiin tai reisiin. Niitä voi tulla vain yksi tai useampia, ja ne voivat olla pitkiä tai vain osassa jalkaa.

Kohjuja voi olla muuallakin kuin jaloissa. Niitä voi olla myös nivusissa, ulkosynnyttimissä  tai jopa emättimessä. Varsinkin nivusissa tai ulkosynnyttimissä olevat kohjut ovat usein hyvinkin kivuliaita.

Näin ehkäiset ja hoidat suonikohjuja

Suonikohjuja ei raskaana ollessa voi leikata, mutta helpottavia keinoja niiden kanssa elämiseen on onneksi olemassa.

  • Pidä jalkojasi päivittäin koholla esimerkiksi seinää vasten.
  • Suihkuttele jalkoja viileällä suihkulla. Viilentävä jalkakylpy toimii myös. Helpotusta tuovat tukisukat, ne vähentävät turvotusta.
  • Jumppaa jalkojasi. Ojenna, koukista ja pyöritä nilkkojasi.
  • Ota jostakin tukea, seiso paljain jaloin ja nouse varpaillesi 20-50 kertaa päivässä.
  • Älä istu tai seiso samassa paikassa pitkään. Nouse ylös ja liiku säännöllisin väliajoin.
  • Älä istu jalat ristissä. Laita istuessasi jalat jonkun matalan tason päälle.
  • Käytä mukavia, puristamattomia vaatteita. Hanki matalapohjaiset kengät.
  • Jos suonikohjut ovat kovin kipeitä ja olet niistä huolissasi, puhu asiasta neuvolassa.
  • Jos jaloissa tuntuu yksittäisessä kohdassa kovaa kipua, kuumotusta ja kosketusarkuutta, ota yhteyttä lääkäriin. Laskimotukos on harvinainen, mutta sen riski on raskaana olevalla jonkin verran kohonnut.

Lähteet

Neuvolatyön käsikirja, Tammi

Terveyskirjasto Duodecim

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.