Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tukisukat, kohoasento ja jalkajumppa ehkäisevät raskauden aikana yleisiä suonikohjuvaivoja.

Onko sinullakin niitä? Ikävän kipeitä, kovia, sinerviä tai tummanpunaisia suonikohjuja, jotka pulpahtivat sääriisi raskauden aikana.

Suonikohjut tulevat esille ensimmäistä kertaa usein juuri odotusaikana, varsinkin raskauden puolivälin jälkeen kun kohtu kasvaa ja haittaa kohdun jalkojen verenkiertoa.

Mitä useampia raskauksia on takana, sitä suurempi riski on saada suonikohjuja. Raskaus ei kuitenkaan ole suonikohjujen syy vaan tuo jo olemassa olevan ominaisuuden esille.

Taipumus suonikohjuihin kulkee usein suvussa. Jos äidilläsi on ollut kohjuja, on mahdollista, että myös sinä saat niitä.

Mistä suonikohjut johtuvat?

Suonikohjut aiheutuvat samasta syystä kuin peräpukamat, progesteroni-hormonin vaikutuksesta laskimoiden seinämiin. Kohjut eli pintalaskimohaarojen laajentumat syntyvät,  kun veri pääsee virtaamaan pintalaskimoverkostossa väärään suuntaan.

Kohjuja ilmaantuu usein sääriin, pohkeiden yläosiin tai reisiin. Niitä voi tulla vain yksi tai useampia, ja ne voivat olla pitkiä tai vain osassa jalkaa.

Kohjuja voi olla muuallakin kuin jaloissa. Niitä voi olla myös nivusissa, ulkosynnyttimissä  tai jopa emättimessä. Varsinkin nivusissa tai ulkosynnyttimissä olevat kohjut ovat usein hyvinkin kivuliaita.

Näin ehkäiset ja hoidat suonikohjuja

Suonikohjuja ei raskaana ollessa voi leikata, mutta helpottavia keinoja niiden kanssa elämiseen on onneksi olemassa.

  • Pidä jalkojasi päivittäin koholla esimerkiksi seinää vasten.
  • Suihkuttele jalkoja viileällä suihkulla. Viilentävä jalkakylpy toimii myös. Helpotusta tuovat tukisukat, ne vähentävät turvotusta.
  • Jumppaa jalkojasi. Ojenna, koukista ja pyöritä nilkkojasi.
  • Ota jostakin tukea, seiso paljain jaloin ja nouse varpaillesi 20-50 kertaa päivässä.
  • Älä istu tai seiso samassa paikassa pitkään. Nouse ylös ja liiku säännöllisin väliajoin.
  • Älä istu jalat ristissä. Laita istuessasi jalat jonkun matalan tason päälle.
  • Käytä mukavia, puristamattomia vaatteita. Hanki matalapohjaiset kengät.
  • Jos suonikohjut ovat kovin kipeitä ja olet niistä huolissasi, puhu asiasta neuvolassa.
  • Jos jaloissa tuntuu yksittäisessä kohdassa kovaa kipua, kuumotusta ja kosketusarkuutta, ota yhteyttä lääkäriin. Laskimotukos on harvinainen, mutta sen riski on raskaana olevalla jonkin verran kohonnut.

Lähteet

Neuvolatyön käsikirja, Tammi

Terveyskirjasto Duodecim

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.