Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tukisukat, kohoasento ja jalkajumppa ehkäisevät raskauden aikana yleisiä suonikohjuvaivoja.

Onko sinullakin niitä? Ikävän kipeitä, kovia, sinerviä tai tummanpunaisia suonikohjuja, jotka pulpahtivat sääriisi raskauden aikana.

Suonikohjut tulevat esille ensimmäistä kertaa usein juuri odotusaikana, varsinkin raskauden puolivälin jälkeen kun kohtu kasvaa ja haittaa kohdun jalkojen verenkiertoa.

Mitä useampia raskauksia on takana, sitä suurempi riski on saada suonikohjuja. Raskaus ei kuitenkaan ole suonikohjujen syy vaan tuo jo olemassa olevan ominaisuuden esille.

Taipumus suonikohjuihin kulkee usein suvussa. Jos äidilläsi on ollut kohjuja, on mahdollista, että myös sinä saat niitä.

Mistä suonikohjut johtuvat?

Suonikohjut aiheutuvat samasta syystä kuin peräpukamat, progesteroni-hormonin vaikutuksesta laskimoiden seinämiin. Kohjut eli pintalaskimohaarojen laajentumat syntyvät,  kun veri pääsee virtaamaan pintalaskimoverkostossa väärään suuntaan.

Kohjuja ilmaantuu usein sääriin, pohkeiden yläosiin tai reisiin. Niitä voi tulla vain yksi tai useampia, ja ne voivat olla pitkiä tai vain osassa jalkaa.

Kohjuja voi olla muuallakin kuin jaloissa. Niitä voi olla myös nivusissa, ulkosynnyttimissä  tai jopa emättimessä. Varsinkin nivusissa tai ulkosynnyttimissä olevat kohjut ovat usein hyvinkin kivuliaita.

Näin ehkäiset ja hoidat suonikohjuja

Suonikohjuja ei raskaana ollessa voi leikata, mutta helpottavia keinoja niiden kanssa elämiseen on onneksi olemassa.

  • Pidä jalkojasi päivittäin koholla esimerkiksi seinää vasten.
  • Suihkuttele jalkoja viileällä suihkulla. Viilentävä jalkakylpy toimii myös. Helpotusta tuovat tukisukat, ne vähentävät turvotusta.
  • Jumppaa jalkojasi. Ojenna, koukista ja pyöritä nilkkojasi.
  • Ota jostakin tukea, seiso paljain jaloin ja nouse varpaillesi 20-50 kertaa päivässä.
  • Älä istu tai seiso samassa paikassa pitkään. Nouse ylös ja liiku säännöllisin väliajoin.
  • Älä istu jalat ristissä. Laita istuessasi jalat jonkun matalan tason päälle.
  • Käytä mukavia, puristamattomia vaatteita. Hanki matalapohjaiset kengät.
  • Jos suonikohjut ovat kovin kipeitä ja olet niistä huolissasi, puhu asiasta neuvolassa.
  • Jos jaloissa tuntuu yksittäisessä kohdassa kovaa kipua, kuumotusta ja kosketusarkuutta, ota yhteyttä lääkäriin. Laskimotukos on harvinainen, mutta sen riski on raskaana olevalla jonkin verran kohonnut.

Lähteet

Neuvolatyön käsikirja, Tammi

Terveyskirjasto Duodecim

Liity kesävauvaa odottavien suljettuun keskusteluryhmään ja ota ilo irti vertaistuesta! <3

Plussasitko? Onnea! Kirjaudu sivustolle ja tule mukaan ryhmään. Voit vaihtaa muiden odottajien kanssa ajatuksia raskaudesta anonyymisti.

Ryhmät ovat pienempiä yhteisöjä vauva.fin sisällä. Vain ryhmän jäsenet voivat lukea ryhmän viestejä ja osallistua keskusteluun ryhmässä. Avoimiin ryhmiin voivat liittyä kaikki rekisteröityneet käyttäjät, ja suljettuun ryhmään liittyminen vaatii ryhmän ylläpitäjän hyväksynnän.

Tule mukaan ryhmiin tästä!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Amanda Aho

Synnytystarinaklubissa naiset pääsevät kertomaan kokemuksistaan yleisölle.

Synnytyksessä ei ole kyse vain siitä hetkestä, kun lapsi tulee maailmaan. Se on merkittävä tapahtuma, joka voi vaikuttaa synnyttäjän elämään ja seksuaalisuuteen pitkään.

–  Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään, doula, seksuaalikasvattaja ja kahden lapsen äiti Anna-Riitta Kässi kuvailee.

Kässi on järjestämässä Suomen ensimmäistä synnytystarinaklubia, jossa naiset nousevat lavalle kertomaan kokemuksistaan. Tapahtuma on jatkumoa lavarunoustapahtumille, joissa jokainen voi päästä esittämään runojaan.

– Tarvitaan tilaisuuksia, joissa synnytyksestään saa kertoa ilman, että joku keskeyttää ja arvottaa sitä. Toivon, että klubi on kuin iso olohuone, jossa voi olla kuin kotonaan ja kuitenkin halutessaan hävitä massaan. Tavata ystäviä, itkeä ja nauraa, tuntea kuuluvansa joukkoon.

Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään.

Kässi toivoo, että paikalle uskaltautuvat myös odottajat sekä lapsenhankintaa vasta pohtivat.

– Kun tieto ei enää kulje sukupolvelta toiselle eivätkä kylän naiset ole mukana, tarvitaan tällaisia uudenlaisia yhteisöjä.

Sis.klubi järjestetään ensimmäisen kerran Helsingissä Lavaklubilla 11.11.2017.

”Tykkään niin paljon siitä, mitä saan tehdä työkseni, että olen omalla ajallanikin aikamoinen työmyyrä – etenkin nyt, kun olen vielä myös kotiäiti ja teen töitä esimerkiksi päiväuniaikaan. Vesijuoksu ja muu liikkuminen sekä lukeminen maittavat aina, kun maltan irrottautua somesta.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.