Kuinka usein ja mitä odottajan ainakin pitäisi syödä?

Odottajan ei kannata syödä kahden edestä, monipuolinen ja säännöllinen ruokailu riittää. Muista lisäksi harrastaa vähintään puoli tuntia jotakin mieluista liikuntaa ainakin kolme kertaa viikossa.

Kaikki odottajat voivat ottaa esimerkkiä raskausdiabetes-riskiryhmän ruokavaliosta. Odottajan terveellinen ruokavalio kootaan esimerkiksi näin:

Aamupala:

1–2 viipaletta täysjyväleipää, 1–2 tl kasvimargariinia
1–2 viipaletta vähärasvaista juustoa tai leikkelettä
kasviksia
1,5 dl kevytjogurttia tai 2 dl marjoja tai hedelmä
kahvia tai teetä

Välipala:

1 hedelmä

Lounas:

100–120 g broilerinfileetä, 1,5–2 dl täysjyväriisiä
1–2 viipaletta täysjyväleipää + 1–2 tl kasvimargariinia
runsaasti kasviksia + 1 rkl salaatinkastiketta
2 dl rasvatonta maitoa tai piimää

Välipala:

1,5 dl kevytjogurttia
kasviksia
kahvia tai teetä

Päivällinen:

2–3 dl lihakeittoa
1–2 viipaletta täysjyväleipää + 1–2 tl kasvimargariinia
runsaasti kasviksia
2 dl rasvatonta maitoa tai piimää
1 dl marjakiisseliä

Iltapala:

1–2 viipaletta täysjyväleipää + 1–2 tl kasvimargariinia
1–2 viipaletta vähärasvaista juustoa tai leikkelettä
2 dl rasvatonta maitoa, piimää tai viiliä
kasviksia
teetä

Lähteenä Duodecimin Käypä hoito -suositus raskausajan diabeteksestä

Vauva 2/09

Lue lisää:
Raskausajan ruokarajoitukset
Raskausajan ruoka - 15 kysymystä