Vähän tekisi mieli? Ei silti kannata, sanoo Eviran ruokasuositus. Kuva: iStockphoto
Vähän tekisi mieli? Ei silti kannata, sanoo Eviran ruokasuositus. Kuva: iStockphoto

Listasimme odottajia koskevat erityissuositukset sekä ruuat ja juomat, joita raskausaikana kannattaa välttää kokonaan.

Kala

Haukea vältetään kokonaan raskauden aikana ja imetettäessä. Syynä on hauen korkea elohopeapitoisuus.

Perkaamattomana yli 17 cm pitkää silakkaa tai Itämerestä pyydettyä merilohta tai taimenta suositellaan enintään 1–2 kertaa kuukaudessa.

Muuten kalaa suositellaan syötäväksi 2–3 kertaa viikossa. Ruokavalioon suositellaan vaihdellen järvikalaa, kasvatettua kalaa ja merikalaa (esimerkiksi siika, muikku, seiti, kirjolohi, nieriä). Sisävesialueiden kalaa lähes päivittäin syöville suositellaan isokokoisten ahventen, kuhan ja mateiden maltillista käyttöä. Kalalajien vaihteleva käyttö varmistaa, ettei mahdollisista ympäristösaastepitoisuuksista tarvitse olla huolissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sushia ja mätiä sekä raakaa kalaa sisältäviä pateita vältetään kokonaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raakoja, tyhjiö- ja suojakaasupakattuja tai itse valmistettuja graavisuolattuja ja kylmäsavustettuja kalatuotteita syödään vain kuumennettuna. Tämä koskee myös kauppojen kalatiskien irtotuotteita. Kuumennuksessa tuotteen sisälämpötilan pitää olla kauttaaltaan vähintään 70 astetta.

Liha

Raakaa lihaa, raakaa jauhelihaa, tartar-pihvejä, raakamakkaroita (esim. meetwursti, salami) ja ilmakuivattua kinkkua on vältettävä kypsentämättöminä kokonaan. Suositus koskee kaikkia sellaisia lihatuotteita, joita ei ole missään vaiheessa kuumennettu. Myös siipikarjan liha ja kokoliharuoat kuten pihvit ja paisti on kypsennettävä läpikypsäksi. Samoja välineitä ei pidä käyttää raa’alle ja kypsälle tuotteelle.

Maksaruokia (jauhemaksa- ja maksapihvi, maksakastike, maksalaatikko) vältetään koko raskauden ajan. Maksamakkaraa ja -pasteijaa voi syödä enintään 200 g viikossa ja enintään 100 g yhdellä aterialla. Jos maksamakkaran tai -pasteijan käyttö on päivittäistä, sitä suositellaan käyttämään enintään 30 g vuorokaudessa. Määrä vastaa noin kahta ruokalusikallista tai kahta viipaletta. Rajoituksen syynä on maksan korkea A-vitamiini- ja raskasmetallipitoisuus.

Yli 1-vuotiaan hirven maksaa ja munuaisia ei saa käyttää ollenkaan korkeiden raskasmetallipitoisuuksien vuoksi.

Juustot ja muut maitotuotteet

Pehmeitä juustoja kuten home- ja tuorejuustoja ei suositella listeriavaaran vuoksi kuumentamattomina, vaikka ne olisikin valmistettu pastöroidusta maidosta.

Pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja neuvotaan välttämään listeriavaaran vuoksi kuumentamattomina. Listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mutta turvallisinta on käyttää vain sellaisia kovia juustoja, jotka on tehty pastöroidusta maidosta. Listeriabakteeri tuhoutuu yli 70 asteessa, joten kaikkia juustoja voi syödä, kun ne on kuumennettu kuplivan kuumiksi.

Raakamaito ja pastöroimaton maito ovat riskielintarvikkeita kaikille bakteeriskin takia. Erityinen riski ne ovat raskaana oleville ja pikkulapsille. Jos näitä haluaa käyttää, tuotteet pitää käyttää mahdollisimman tuoreina ja vain kunnolla kuumennettuina.

Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat

Kahvia suositellaan juotavaksi maltillisesti. Kofeiiinin saannin turvallinen raja on noin 200 mg/vuorokausi. Se vastaa noin 3 dl suodatinkahvia tai 1,5 dl espressoa. Raskausaikana naisen elimistö on tavallista herkempi kofeiinille.

Vuorokausirajaa vastaava määrä kofeiinia on noin litrassa mustaa teetäKaakaossa on kofeiinia noin 3–5 mg/dl.

Kolajuomissa on myös korkea kofeiinipitoisuus. 3,3 dl:n tölkillisessä on kofeiinia noin 25–60 mg ja 0,5 litran pullollisessa noin 35–90 mg. Kun kofeiinia on yli 150 mg/l, tuotteessa on oltava merkintä kofeiinipitoisuudesta.

Energiajuomia ei suositella raskaana oleville. Pakkauksessa on oltava merkintä kofeiinipitoisuudesta. 2,5 dl:n tölkillisessä energiajuomaa on kofeiinia noin 80 mg ja 0,5 litrassa vastaavasti noin 160 mg kofeiinia.

Kofeiinia voi olla myös esimerkiksi makeisissa, purukumeissa, suklaapatukoissa ja ravintolisissä. Elintarvikkeiden pakkauksissa on oltava merkintä kofeiinipitoisuudesta.

Yrttiteejuomissa ei ole kofeiinia, mutta niitä ei muuten suositella raskaana oleville, koska niiden turvallisuudesta tai haitta-aineista ei ole tietoa. Tämä koskee myös rooibos-teetä. Teen lehdistä, marjoista ja hedelmistä tehdyt juomat käyvät.

Muut ruuat

Raakana syötävät vihannekset on pestävä ja kuorittava huolellisesti. Pidä raa'at ja kypsennetyt elintarvikkeet erillään, jotta bakteerikontaminaatio estyy.

Pakastevihannekset on kuumennettava ennen käyttöä. Salaattiin lisättävät kiehautetaan ja jäähdytetään ennen lisäämistä.

Ulkomaiset pakastemarjat on kuumennettava ennen käyttöä 90 asteessa 5 minuutin ajan tai keitettävä 2 minuuttia. Kuumentamattomissa marjoissa voi olla norovirusta tai hepatiitti A -virusta.

Korvasieniä ei suositella raskauden aikana käsittelystä huolimatta, koska niihin voi jäädä korvasienimyrkkyjäämiä.

Teolliset valmisruuat pitää kuumentaa kiehuvan kuumiksi listeriariskin takia.

Lakritsi- ja salmiakkimakeisia ei suositella raskauden aikana. Ne sisältävät glysyrritsiiniä, jonka turvallisesta käyttömäärästä ei ole tietoa. Korkea glysyrritsiinipitoisuus nostaa verenpainetta, lisää turvotusta ja voi aiheuttaa keskenmenovaaran ja on mahdollisesti yhteydessä lapsen kehityshäiriöihin. Vähäinen määrä, esimerkiksi annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen, eivät ole haitallisia.

Pellavansiemeniä, pinjansiemeniä, auringonkukansiemeniä ja muita öljykasvien siemeniä (esimerkiksi chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, ja unikonsiemenet) ei suositella sellaisenaan tai liuotettuina. Siemenet sisältävät raskasmetalleja kuten nikkeliä ja kadmiumia. Pienet määrät esimerkiksi leivässä eivät ole haitaksi.

Inkiväärivalmisteiden kuten inkivääriteen käyttöä ei suositella. Inkiväärivalmisteet saattavat sisältää haitallisia aineita.

Merilevävalmisteista ei suositella sellaisia, joissa on korkea jodipitoisuus tai joiden jodipitoisuus ei ole tiedossa. Jodin liikasaanti on haitallista kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle.

Ravintolisinä myytäviä yrttivalmisteita ei suositella raskauden aikana, koska niiden turvallisuudesta ei ole tietoa.

Alkoholi haittaa sikiön kasvua ja kehitystä. Täysin turvallista käyttömäärää ei ole tiedossa, joten alkoholia on varminta välttää kokonaan.

Lue elintarvikkeiden pakkausmerkinnät – saat tietoa elintarvikkeen käyttöön mahdollisesti liittyvistä rajoituksista tai turvallisen käytön ohjeista.

Lähde: Evira: Elintarvikerajoitukset

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla