Vähän tekisi mieli? Ei silti kannata, sanoo Eviran ruokasuositus. Kuva: iStockphoto
Vähän tekisi mieli? Ei silti kannata, sanoo Eviran ruokasuositus. Kuva: iStockphoto

Listasimme odottajia koskevat erityissuositukset sekä ruuat ja juomat, joita raskausaikana kannattaa välttää kokonaan.

Kala

Haukea vältetään kokonaan raskauden aikana ja imetettäessä. Syynä on hauen korkea elohopeapitoisuus.

Perkaamattomana yli 17 cm pitkää silakkaa tai Itämerestä pyydettyä merilohta tai taimenta suositellaan enintään 1–2 kertaa kuukaudessa.

Muuten kalaa suositellaan syötäväksi 2–3 kertaa viikossa. Ruokavalioon suositellaan vaihdellen järvikalaa, kasvatettua kalaa ja merikalaa (esimerkiksi siika, muikku, seiti, kirjolohi, nieriä). Sisävesialueiden kalaa lähes päivittäin syöville suositellaan isokokoisten ahventen, kuhan ja mateiden maltillista käyttöä. Kalalajien vaihteleva käyttö varmistaa, ettei mahdollisista ympäristösaastepitoisuuksista tarvitse olla huolissaan.

Sushia ja mätiä sekä raakaa kalaa sisältäviä pateita vältetään kokonaan.

Raakoja, tyhjiö- ja suojakaasupakattuja tai itse valmistettuja graavisuolattuja ja kylmäsavustettuja kalatuotteita syödään vain kuumennettuna. Tämä koskee myös kauppojen kalatiskien irtotuotteita. Kuumennuksessa tuotteen sisälämpötilan pitää olla kauttaaltaan vähintään 70 astetta.

Liha

Raakaa lihaa, raakaa jauhelihaa, tartar-pihvejä, raakamakkaroita (esim. meetwursti, salami) ja ilmakuivattua kinkkua on vältettävä kypsentämättöminä kokonaan. Suositus koskee kaikkia sellaisia lihatuotteita, joita ei ole missään vaiheessa kuumennettu. Myös siipikarjan liha ja kokoliharuoat kuten pihvit ja paisti on kypsennettävä läpikypsäksi. Samoja välineitä ei pidä käyttää raa’alle ja kypsälle tuotteelle.

Maksaruokia (jauhemaksa- ja maksapihvi, maksakastike, maksalaatikko) vältetään koko raskauden ajan. Maksamakkaraa ja -pasteijaa voi syödä enintään 200 g viikossa ja enintään 100 g yhdellä aterialla. Jos maksamakkaran tai -pasteijan käyttö on päivittäistä, sitä suositellaan käyttämään enintään 30 g vuorokaudessa. Määrä vastaa noin kahta ruokalusikallista tai kahta viipaletta. Rajoituksen syynä on maksan korkea A-vitamiini- ja raskasmetallipitoisuus.

Yli 1-vuotiaan hirven maksaa ja munuaisia ei saa käyttää ollenkaan korkeiden raskasmetallipitoisuuksien vuoksi.

Juustot ja muut maitotuotteet

Pehmeitä juustoja kuten home- ja tuorejuustoja ei suositella listeriavaaran vuoksi kuumentamattomina, vaikka ne olisikin valmistettu pastöroidusta maidosta.

Pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja neuvotaan välttämään listeriavaaran vuoksi kuumentamattomina. Listeria ei lisäänny kovissa juustoissa, mutta turvallisinta on käyttää vain sellaisia kovia juustoja, jotka on tehty pastöroidusta maidosta. Listeriabakteeri tuhoutuu yli 70 asteessa, joten kaikkia juustoja voi syödä, kun ne on kuumennettu kuplivan kuumiksi.

Raakamaito ja pastöroimaton maito ovat riskielintarvikkeita kaikille bakteeriskin takia. Erityinen riski ne ovat raskaana oleville ja pikkulapsille. Jos näitä haluaa käyttää, tuotteet pitää käyttää mahdollisimman tuoreina ja vain kunnolla kuumennettuina.

Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat

Kahvia suositellaan juotavaksi maltillisesti. Kofeiiinin saannin turvallinen raja on noin 200 mg/vuorokausi. Se vastaa noin 3 dl suodatinkahvia tai 1,5 dl espressoa. Raskausaikana naisen elimistö on tavallista herkempi kofeiinille.

Vuorokausirajaa vastaava määrä kofeiinia on noin litrassa mustaa teetäKaakaossa on kofeiinia noin 3–5 mg/dl.

Kolajuomissa on myös korkea kofeiinipitoisuus. 3,3 dl:n tölkillisessä on kofeiinia noin 25–60 mg ja 0,5 litran pullollisessa noin 35–90 mg. Kun kofeiinia on yli 150 mg/l, tuotteessa on oltava merkintä kofeiinipitoisuudesta.

Energiajuomia ei suositella raskaana oleville. Pakkauksessa on oltava merkintä kofeiinipitoisuudesta. 2,5 dl:n tölkillisessä energiajuomaa on kofeiinia noin 80 mg ja 0,5 litrassa vastaavasti noin 160 mg kofeiinia.

Kofeiinia voi olla myös esimerkiksi makeisissa, purukumeissa, suklaapatukoissa ja ravintolisissä. Elintarvikkeiden pakkauksissa on oltava merkintä kofeiinipitoisuudesta.

Yrttiteejuomissa ei ole kofeiinia, mutta niitä ei muuten suositella raskaana oleville, koska niiden turvallisuudesta tai haitta-aineista ei ole tietoa. Tämä koskee myös rooibos-teetä. Teen lehdistä, marjoista ja hedelmistä tehdyt juomat käyvät.

Muut ruuat

Raakana syötävät vihannekset on pestävä ja kuorittava huolellisesti. Pidä raa'at ja kypsennetyt elintarvikkeet erillään, jotta bakteerikontaminaatio estyy.

Pakastevihannekset on kuumennettava ennen käyttöä. Salaattiin lisättävät kiehautetaan ja jäähdytetään ennen lisäämistä.

Ulkomaiset pakastemarjat on kuumennettava ennen käyttöä 90 asteessa 5 minuutin ajan tai keitettävä 2 minuuttia. Kuumentamattomissa marjoissa voi olla norovirusta tai hepatiitti A -virusta.

Korvasieniä ei suositella raskauden aikana käsittelystä huolimatta, koska niihin voi jäädä korvasienimyrkkyjäämiä.

Teolliset valmisruuat pitää kuumentaa kiehuvan kuumiksi listeriariskin takia.

Lakritsi- ja salmiakkimakeisia ei suositella raskauden aikana. Ne sisältävät glysyrritsiiniä, jonka turvallisesta käyttömäärästä ei ole tietoa. Korkea glysyrritsiinipitoisuus nostaa verenpainetta, lisää turvotusta ja voi aiheuttaa keskenmenovaaran ja on mahdollisesti yhteydessä lapsen kehityshäiriöihin. Vähäinen määrä, esimerkiksi annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen, eivät ole haitallisia.

Pellavansiemeniä, pinjansiemeniä, auringonkukansiemeniä ja muita öljykasvien siemeniä (esimerkiksi chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, ja unikonsiemenet) ei suositella sellaisenaan tai liuotettuina. Siemenet sisältävät raskasmetalleja kuten nikkeliä ja kadmiumia. Pienet määrät esimerkiksi leivässä eivät ole haitaksi.

Inkiväärivalmisteiden kuten inkivääriteen käyttöä ei suositella. Inkiväärivalmisteet saattavat sisältää haitallisia aineita.

Merilevävalmisteista ei suositella sellaisia, joissa on korkea jodipitoisuus tai joiden jodipitoisuus ei ole tiedossa. Jodin liikasaanti on haitallista kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle.

Ravintolisinä myytäviä yrttivalmisteita ei suositella raskauden aikana, koska niiden turvallisuudesta ei ole tietoa.

Alkoholi haittaa sikiön kasvua ja kehitystä. Täysin turvallista käyttömäärää ei ole tiedossa, joten alkoholia on varminta välttää kokonaan.

Lue elintarvikkeiden pakkausmerkinnät – saat tietoa elintarvikkeen käyttöön mahdollisesti liittyvistä rajoituksista tai turvallisen käytön ohjeista.

Lähde: Evira: Elintarvikerajoitukset

 

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.