Mitä lääkkeitä raskausaikana voi käyttää migreenin hoitoon? Asiantuntija neuvoo.

Koska odottajallekin turvallisten migreenilääkkeiden valikoima on varsin pieni, migreeniä kannattaa yrittää hoitaa odotusaikana mahdollisimman pitkälle lääkkeettömästi.

Mikäli lääkkeisiin kuitenkin pitää turvautua, migreenikohtauksen ensisijainen lääkehoito raskausaikana on parasetamoli. Sitä voi käyttää koko raskauden ajan. Lääkettä kannattaa ottaa tarpeeksi paljon riittävän aikaisin. Sopiva annos parasetamolia kohtauksen alussa on 1 000 milligrammaa.

Jos parasetamoli ei auta, migreenikohtauksia voi hoitaa tulehduskipulääkkeellä, esimerkiksi ibuprofeenilla. Sitä voi käyttää harkitusti raskauden ensimmäisen ja toisen kolmanneksen aikana. Sopiva aloitusannos on 800 milligrammaa, mutta lääkärin ohjeella voi ottaa enemmänkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kovaan päänsärkyyn voi silloin tällöin ottaa vahvempaa särkylääkettä. Parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmä on turvallinen kaikissa raskauden vaiheissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos särkylääkkeet eivät tehoa, migreenin täsmälääkkeet, triptaanit, voivat auttaa. Niistä sumatriptaani on turvallinen myös odottajille.

Jos migreenikohtauksia tulee usein, kannattaa harkita säännöllisen estolääkityksen aloittamista.

Särkylääkkeitä tai täsmälääkkeitä ei saisi käyttää yli 10 päivänä kuukaudessa, jotta vältetään särkylääkepäänsärky.

Edellä mainittuja lääkkeitä voi käyttää myös imetysaikana.

Asiantuntija: lääketieteen tohtori, neurologi Hanna Harno

Vauva 3/2013

Lue myös

Lääkkeiden käyttö odotusaikana

Yleensä migreeni helpottaa raskausaikana, mutta mulla tilanne pahenee. Päätä särkee päivittäin ja kohtauksia tulee useita viikossa. Jatkuva särky kestää koko raskauden ajan. Estolääkkeinä Triptyl ja Albetol (betasalpaaja), kipuun parasetamolia (ei auta), buranaa, Opamoxia (relaksantti), Panacodia ym. Lääkäreiden näkemykset vaihtelee paljon. Kannattaa olla yhteydessä myös HUSin teratologiseen tietopalveluun.

Vierailija

Minä söin Miranaxia ja monta keskenmenoa. Lopetin sen käytön ja nyt tuossa pyörii 2 alle 2 vuotiasta. Lääkäri ei myöntänyt eikä kieltänyt yhteyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla