Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kova päänsärky ja raskaana? Hakeudu nopeasti lääkäriin.

Kova päänsärky ja raskaana? Olisiko migreeniä?

Mene herkästi lääkäriin, sanovat asiantuntijat.

Raskauden aikana alkavaan kovaan päänsärkyyn kannattaa suhtautua vakavasti, sillä taustalla voi olla hoitoa vaativa raskausmyrkytys tai muu sairaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Migreenistä kärsiville raskaus tietää usein sen sijaan helpotusta. Odotuksen aikana migreenikohtaukset vähenevät ja lievenevät noin puolella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskaus ja päänsärky – Milloin hoitoon?

Hoitoon pitää hakeutua heti, jos päänsärky alkaa äkillisesti ja on kovaa, siihen liittyy kuumetta tai halvausoireita.

Lievää päänsärkyä voi potea kotona ja hoitaa esimerkiksi parasetamolilääkkeellä ohjeen mukaan. Jos lääke ei auta, on lääkärin apu tarpeen.

Raskaus ja päänsärky – syyt

Raskaana ollessa päänsäryn syynä voi olla raskaustoksemia eli raskausmyrkytys, joka tarvitsee hoitoa.

Epämääräinen päänsärky voi johtua myös vakavasta neurologisesta tai tulehduksellisesta sairaudesta kuten aivoverenvuodosta, aivokasvaimesta tai aivokalvontulehduksesta. Oireet kaikissa näissä ovat hyvin samanlaisia.

Myös elimistön kuivuminen ja muut aineenvaihduntaan liittyvät ongelmat voivat aiheuttaa kovaa päänsärkyä, sanoo neurologian erikoislääkäri Juha Huhtakangas Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Migreeni helpottuu raskauden ajaksi

Migreenikohtauksista kärsiville raskaus sen sijaan merkitsee usein helpompia aikoja. Päänsärkykohtaukset ovat lievempiä ja vähenevät noin puolella odottavista äideistä.

Kaikkein eniten kohtaukset vähenevät aurattomasta migreenistä potevilla. Kuukautiskiertoon liittyvät migreenikohtaukset eivät yleensä helpotu.

Harmi kyllä, vauvan synnyttyä migreeni usein palaa, joskus entistä voimakkaampana.

Migreeni ei tavallisesti puhkea raskauden aikana, josta syystä pääkivun muut syyt on suljettava pois ennen kuin särky tulkitaan migreeniksi.

Migreenin hoito raskauden aikana

Migreenin hoito raskauden aikana ei ole ihan yksinkertaista.

Osaa triptaaneista, migreenin täsmälääkkeistä, voidaan käyttää melko turvallisesti, mutta ne saattavat altistaa ennenaikaiselle synnytykselle. Ergotamiinijohdokset eivät tule kyseeseen, sillä ne heikentävät istukan verenkiertoa.

Turvallisia hoitotapoja ovat erilaiset rentoutusharjoitukset, biofeedback ja fysioterapia.

Lääkepuolelta usein sopivat parasetamoli ja ibuprofeeni sekä naprokseeni, metoklopramidi ja hydroksitsiini.

Lähde: Neurologipäivät 2013

sukuvikana migreeni

Auraton migreeni puhkesi vasta raskausaikana. Siinä ei lääkkeet tai rentousharjoitukset auta, kun ensimmäinen oire on yllättävä ripuli, oksennus ja toispuoleinen päänsärky heti perään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla