Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kova päänsärky ja raskaana? Hakeudu nopeasti lääkäriin.

Kova päänsärky ja raskaana? Olisiko migreeniä?

Mene herkästi lääkäriin, sanovat asiantuntijat.

Raskauden aikana alkavaan kovaan päänsärkyyn kannattaa suhtautua vakavasti, sillä taustalla voi olla hoitoa vaativa raskausmyrkytys tai muu sairaus.

Migreenistä kärsiville raskaus tietää usein sen sijaan helpotusta. Odotuksen aikana migreenikohtaukset vähenevät ja lievenevät noin puolella.

Raskaus ja päänsärky – Milloin hoitoon?

Hoitoon pitää hakeutua heti, jos päänsärky alkaa äkillisesti ja on kovaa, siihen liittyy kuumetta tai halvausoireita.

Lievää päänsärkyä voi potea kotona ja hoitaa esimerkiksi parasetamolilääkkeellä ohjeen mukaan. Jos lääke ei auta, on lääkärin apu tarpeen.

Raskaus ja päänsärky – syyt

Raskaana ollessa päänsäryn syynä voi olla raskaustoksemia eli raskausmyrkytys, joka tarvitsee hoitoa.

Epämääräinen päänsärky voi johtua myös vakavasta neurologisesta tai tulehduksellisesta sairaudesta kuten aivoverenvuodosta, aivokasvaimesta tai aivokalvontulehduksesta. Oireet kaikissa näissä ovat hyvin samanlaisia.

Myös elimistön kuivuminen ja muut aineenvaihduntaan liittyvät ongelmat voivat aiheuttaa kovaa päänsärkyä, sanoo neurologian erikoislääkäri Juha Huhtakangas Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Migreeni helpottuu raskauden ajaksi

Migreenikohtauksista kärsiville raskaus sen sijaan merkitsee usein helpompia aikoja. Päänsärkykohtaukset ovat lievempiä ja vähenevät noin puolella odottavista äideistä.

Kaikkein eniten kohtaukset vähenevät aurattomasta migreenistä potevilla. Kuukautiskiertoon liittyvät migreenikohtaukset eivät yleensä helpotu.

Harmi kyllä, vauvan synnyttyä migreeni usein palaa, joskus entistä voimakkaampana.

Migreeni ei tavallisesti puhkea raskauden aikana, josta syystä pääkivun muut syyt on suljettava pois ennen kuin särky tulkitaan migreeniksi.

Migreenin hoito raskauden aikana

Migreenin hoito raskauden aikana ei ole ihan yksinkertaista.

Osaa triptaaneista, migreenin täsmälääkkeistä, voidaan käyttää melko turvallisesti, mutta ne saattavat altistaa ennenaikaiselle synnytykselle. Ergotamiinijohdokset eivät tule kyseeseen, sillä ne heikentävät istukan verenkiertoa.

Turvallisia hoitotapoja ovat erilaiset rentoutusharjoitukset, biofeedback ja fysioterapia.

Lääkepuolelta usein sopivat parasetamoli ja ibuprofeeni sekä naprokseeni, metoklopramidi ja hydroksitsiini.

Lähde: Neurologipäivät 2013

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Daniel Craig ja Rachel Weisz  menivät naimisiin vuonna 2011. Kuva: MVphotos
Daniel Craig ja Rachel Weisz menivät naimisiin vuonna 2011. Kuva: MVphotos

”Emme malta odottaa, että tapaamme hänet”, Rachel Weisz hehkuttaa.

Brittiläinen näyttelijäpari Daniel Craig ja Rachel Weisz odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan.

”Raskaus alkaa näkyä. Daniel ja minä olemme niin onnellisia. Saamme pienen ihmisen. Emme malta odottaa, että tapaamme hänet”, Weisz kertoo New York Timesille.

Tuleva lapsi on kummallekin vanhemmalle toinen. Weiszilla on 11-vuotias poika aiemmasta liitostaan ohjaaja Darren Aronofskyn kanssa. Craigilla on ennestään 25-vuotias tytär.

Muun muassa Medusan perintö, Uskollinen puutarhuri ja Muumio-elokuvista tunnettu Weisz nähdään valkokankaalla seuraavaksi elokuvassa Disobedience. Craigin seuraava tehtävä James Bondina on elokuva Bond 25, jonka on tarkoitus ilmestyä vuonna 2019.

Weisz liittyy kasvavaan nelikymppisten odottajien joukkoon. Yli 40-vuotiaina vauvan ovat saaneet muun muassa Halle Berry, Celine Dion ja Marcia CrossEva Longorian, 43, esikoisvauvan laskettu aika on pian. Antti Lindtman ja Kaija Storbom tulivat vanhemmiksi viime marraskuussa. Lindtman oli 35-vuotias ja Storbom 54.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tarvitseeko rintoja valmistella imetykseen? Terveydenhoitaja Mia Astikainen vastaa.

Rinnat valmistautuvat imetykseen jo raskausaikana

Raskausaikana rinnat valmistautuvat maidontuotantoon ja imetykseen ja kipeytyvät usein hormonien vaikutuksesta. Rintoihin kasvaa uusia maitotiehyitä ja -rakkuloita, jotka suurentavat rintoja. Raskauden aikana rasvakudoksen määrä lisääntyy, ja rasvaa tulee lisää myös rintoihin. Nämä muutokset muun muassa venyttävät ihoa ja aiheuttavat näin arkuutta.

Myös rinnanpäiden alue on usein arka. Rinnanpäät kasvavat, nännipiha laajenee ja sen väri muuttuu tummemmaksi. Tämä kaikki vahvistaa rinnanpäiden aluetta ja valmistaa imetyksen tuomaan rasitukseen.

Näillä pärjäät: hyvät rintsikat, liivinsuojat ja hoitovoide

Arkoja rintoja on hyvä suojata vedolta ja kylmältä. Tämä on tärkeää myös imetyksen aikana, sillä se voi auttaa suojaamaan rintatulehdukselta. Lämpimillä kesäsäillä rinnat eivät juuri tarvitse suojaa, mutta muuten ne on hyvä pitää lämpiminä tarvittaessa vaikka huivilla tai erillisellä rintojenlämmittimellä, jonka puet sisävaatteiden päälle.

Jos tarvitset suojaa vain rinnanpäille, niin esimerkiksi kankaiset tai villaiset rintaliivien sisään laitettavat kestoliivinsuojat ovat näppärät.

Hyvät rintaliivit tukevat ja suojaavat arkoja rintoja. Valitse siis sellaiset liivit, joissa sinun ja rintojesi on hyvä olla sekä raskaus- että imetysaikana. Jos haluat, voit hankkia imetystä helpottavia tarvikkeita jo raskausaikana: rinnanpäille tarkoitettua hoitovoidetta ja liivinsuojia on hyvä olla valmiina, kun kotiudut vauvan kanssa sairaalasta.

Voit vahvistaa rinnanpäitä jo etukäteen

Rintoja ei tarvitse erityisesti valmistella imetykseen raskauden aikana, ellei niihin liity joitakin erityispiirteitä. Kokemukseni mukaan lähinnä vain todella vaaleilla äideillä on vaikeuksia imetyksen kanssa, sillä rinnanpäiden iho on heillä hyvin ohutta ja kipeytyy siksi erityisen herkästi. Heille suosittelen rinnanpäiden vahvistamista jo raskauden aikana.

Rinnanpäitä voi valmistella imetykseen yksinkertaisesti pyörittelemällä ja venyttämällä niitä sormien välissä. Tämä on hyödyllistä erityisesti niille naisille, joilla on matalat tai sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät. Rinnanpäitä voi myös hellävaroen hieroa pyyhkeellä esimerkiksi suihkun jälkeen. Kovaa hankaamista tulee kuitenkin välttää.

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.