Raskaus vaikuttaa rintojen ulkonäköön enemmän kuin imetys.

1. Säilyykö rintojen ulkonäkö entisellään, jos ei imetä?

Ei, sillä rintojen ulkonäön muutos perustuu raskauden aikaisiin muutoksiin. Silloin rinnat valmistautuvat imetykseen. Rinnat alkavat kasvaa keltarauhashormonin vaikutuksesta. Raskauden edetessä maitotiehyisiin syntyy uusia haaroja, ja maitorakkuloiden määrä maitorauhasissa kasvaa. Myös rasvakudoksen määrä kasvaa, mikä venyttää rintojen ihoa ja sidekudoksia. Joillekin rintoihin tulee raskausarpia, jotka kuitenkin vaalenevat vähitellen synnytyksen jälkeen. Muutoksista palautuminen on yksilöllistä.

2. Mitkä seikat vaikuttavat siihen, miten paljon rinnat muuttuvat?

Suuret rinnat muuttuvat raskauden myötä usein enemmän kuin pienet, sillä suuret rinnat usein myös kasvavat raskauden aikana enemmän kuin pienet. Korkea painoindeksi, raskauksien määrä, tupakointi ja ikä muuttavat rintojen ulkonäköä enemmän kuin imetys. Jokaisen raskauden ja imetyksen jälkeen rinnat voivat olla hieman eri näköiset. Osa naisista ei huomaa muutoksia lainkaan. Joillakuilla rinnat kasvavat, toisilla pienentyvät. Toisilla rinnat ovat litistyneet, toisilla ne tuntuvat venyneen tai niiden muoto muuttuneen.

3. Kasvattaako maidonnousu rintoja?

Kyllä. Se ei kuitenkaan ole suurin syy rintojen kasvuun, sillä rinnat kasvavat jo raskausaikana. Kaikkein suurimmillaan rinnat ovat usein muutama päivä synnytyksen jälkeen, jolloin monella äidillä on synnytyksen jälkeistä turvotusta. Rintoihin on silloin kertynyt kudosnestettä. Maito nousee ensimmäisinä päivinä myös niille äideille, jotka eivät imetä.

4. Vaikuttaako imetyksen kesto rintojen palautumiseen?

Imetyksen keston ei ole havaittu vaikuttavan rintojen ulkonäköön. Rinnat tuntuvat usein imetyksen lopettamisen jälkeen tyhjemmiltä kuin imetysaikana. Tämä johtuu siitä, että imetyksen jälkeen maitorauhaset kutistuvat. Imetyksen lopetus ei ole ainoa tekijä, joka pienentää maitorauhasia. Maitorauhaset kutistuvat myös iän myötä hormonitoiminnan muuttuessa. Nuoren naisen rinnat ovat rauhaskudoksen ansiosta rakenteeltaan tiiviit, kun taas keski-iässä rauhaskudoksen määrä vähenee ja sidekudokset venyvät.

5. Voiko imetys tehdä ­rinnoista eripariset?

Yleensä ei. Monilla naisilla rinnat eivät kuitenkaan ole täsmälleen samankokoiset alunperinkään. Usein vauva myös suosii toista rintaa toisen kustannuksella. Silloin äidin kannattaa sitkeästi tarjota molempia rintoja vuorotellen.

6. Vaikuttaako imetys ­nännien ulkonäköön?

Ei pysyvästi, mutta joskus – etenkin imetyksen alkuvaiheessa – nännit saattavat rikkoontua. Nännit saattavat raskaushormonien vaikutuksesta tummua jo alkuraskaudessa. Värin ansiosta vastasyntynyt tunnistaa nännin helpommin. Nännien alkuperäinen väri palautuu yleensä pikkuhiljaa raskauden jälkeen.

7. Voiko rintoja jumpata?

Ei suoranaisesti, sillä rinnoissa ei ole lihaksia. Liikunta kuitenkin vaikuttaa välillisesti rintojen ulkonäköön. Hyvä lihaskunto parantaa ryhtiä, mikä saa rinnatkin näyttämään ryhdikkäämmiltä. Laihduttaminen vaikuttaa rintojen ulko­näköön, kun rasvakudos vähenee.

Lähteet: Deufel, Maila ja Montonen, Elisabet (toim.): Onnistunut imetys, Duodecim. Koskinen Katja: Imetysohjaus, Edita.

Vauva 2/2014

Vierailija

Raskaus ja imetys muuttavat rintojen ulkonäköä

Mä en voi valitettavasti yhtyä kommentteihin, mulla on tissit ihan samanlaiset kun ennenkin. Tai no, nännit oli sisäönpäin kääntyneet ja nyt ne on sellaiset kun kuuluukin, nätit. A-kuppi on ollut aina, imetin kahta lasta yhteensä 2,5v (eri aikaan) ja mulla ei kyllä maidonnousukaan aiheuttanut mitään kamalaa. Niin kun ei mun äidillä eikä mummollakaan ole aiheuttanut, tosin mummolla nyt vanhemmiten kyllä se kynä pysyy just ja just. Ja kaikki on imetäneet 2-3 lasta.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.