Raskaus vaikuttaa rintojen ulkonäköön enemmän kuin imetys.

1. Säilyykö rintojen ulkonäkö entisellään, jos ei imetä?

Ei, sillä rintojen ulkonäön muutos perustuu raskauden aikaisiin muutoksiin. Silloin rinnat valmistautuvat imetykseen. Rinnat alkavat kasvaa keltarauhashormonin vaikutuksesta. Raskauden edetessä maitotiehyisiin syntyy uusia haaroja, ja maitorakkuloiden määrä maitorauhasissa kasvaa. Myös rasvakudoksen määrä kasvaa, mikä venyttää rintojen ihoa ja sidekudoksia. Joillekin rintoihin tulee raskausarpia, jotka kuitenkin vaalenevat vähitellen synnytyksen jälkeen. Muutoksista palautuminen on yksilöllistä.

2. Mitkä seikat vaikuttavat siihen, miten paljon rinnat muuttuvat?

Suuret rinnat muuttuvat raskauden myötä usein enemmän kuin pienet, sillä suuret rinnat usein myös kasvavat raskauden aikana enemmän kuin pienet. Korkea painoindeksi, raskauksien määrä, tupakointi ja ikä muuttavat rintojen ulkonäköä enemmän kuin imetys. Jokaisen raskauden ja imetyksen jälkeen rinnat voivat olla hieman eri näköiset. Osa naisista ei huomaa muutoksia lainkaan. Joillakuilla rinnat kasvavat, toisilla pienentyvät. Toisilla rinnat ovat litistyneet, toisilla ne tuntuvat venyneen tai niiden muoto muuttuneen.

3. Kasvattaako maidonnousu rintoja?

Kyllä. Se ei kuitenkaan ole suurin syy rintojen kasvuun, sillä rinnat kasvavat jo raskausaikana. Kaikkein suurimmillaan rinnat ovat usein muutama päivä synnytyksen jälkeen, jolloin monella äidillä on synnytyksen jälkeistä turvotusta. Rintoihin on silloin kertynyt kudosnestettä. Maito nousee ensimmäisinä päivinä myös niille äideille, jotka eivät imetä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Vaikuttaako imetyksen kesto rintojen palautumiseen?

Imetyksen keston ei ole havaittu vaikuttavan rintojen ulkonäköön. Rinnat tuntuvat usein imetyksen lopettamisen jälkeen tyhjemmiltä kuin imetysaikana. Tämä johtuu siitä, että imetyksen jälkeen maitorauhaset kutistuvat. Imetyksen lopetus ei ole ainoa tekijä, joka pienentää maitorauhasia. Maitorauhaset kutistuvat myös iän myötä hormonitoiminnan muuttuessa. Nuoren naisen rinnat ovat rauhaskudoksen ansiosta rakenteeltaan tiiviit, kun taas keski-iässä rauhaskudoksen määrä vähenee ja sidekudokset venyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Voiko imetys tehdä ­rinnoista eripariset?

Yleensä ei. Monilla naisilla rinnat eivät kuitenkaan ole täsmälleen samankokoiset alunperinkään. Usein vauva myös suosii toista rintaa toisen kustannuksella. Silloin äidin kannattaa sitkeästi tarjota molempia rintoja vuorotellen.

6. Vaikuttaako imetys ­nännien ulkonäköön?

Ei pysyvästi, mutta joskus – etenkin imetyksen alkuvaiheessa – nännit saattavat rikkoontua. Nännit saattavat raskaushormonien vaikutuksesta tummua jo alkuraskaudessa. Värin ansiosta vastasyntynyt tunnistaa nännin helpommin. Nännien alkuperäinen väri palautuu yleensä pikkuhiljaa raskauden jälkeen.

7. Voiko rintoja jumpata?

Ei suoranaisesti, sillä rinnoissa ei ole lihaksia. Liikunta kuitenkin vaikuttaa välillisesti rintojen ulkonäköön. Hyvä lihaskunto parantaa ryhtiä, mikä saa rinnatkin näyttämään ryhdikkäämmiltä. Laihduttaminen vaikuttaa rintojen ulko­näköön, kun rasvakudos vähenee.

Lähteet: Deufel, Maila ja Montonen, Elisabet (toim.): Onnistunut imetys, Duodecim. Koskinen Katja: Imetysohjaus, Edita.

Vauva 2/2014

Mulla on isot pehmeät eriparitissit ja ylpeänä kannan ne. Pienemmät voisivat tosinbolla koska niska-hartiasärkyä esintyy aika usein ja liivejä on hankala löytää. Mutta näillä mennään.. :) vauva tykkää ja mieskin niitä häplää tämän tästä. ;)

Ärsyttää, kun aikuisia naisia pidetään niin hölmöinä, että julkaistaan tällaisia artikkeleita, jotka eivät pidä paikkaansa!! Tämä ei auta yhtään naisia tekemään parhaita ratkaisuja perheensä kannalta! Imetyspropagandaa..

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla