Raskaus vaikuttaa rintojen ulkonäköön enemmän kuin imetys.

1. Säilyykö rintojen ulkonäkö entisellään, jos ei imetä?

Ei, sillä rintojen ulkonäön muutos perustuu raskauden aikaisiin muutoksiin. Silloin rinnat valmistautuvat imetykseen. Rinnat alkavat kasvaa keltarauhashormonin vaikutuksesta. Raskauden edetessä maitotiehyisiin syntyy uusia haaroja, ja maitorakkuloiden määrä maitorauhasissa kasvaa. Myös rasvakudoksen määrä kasvaa, mikä venyttää rintojen ihoa ja sidekudoksia. Joillekin rintoihin tulee raskausarpia, jotka kuitenkin vaalenevat vähitellen synnytyksen jälkeen. Muutoksista palautuminen on yksilöllistä.

2. Mitkä seikat vaikuttavat siihen, miten paljon rinnat muuttuvat?

Suuret rinnat muuttuvat raskauden myötä usein enemmän kuin pienet, sillä suuret rinnat usein myös kasvavat raskauden aikana enemmän kuin pienet. Korkea painoindeksi, raskauksien määrä, tupakointi ja ikä muuttavat rintojen ulkonäköä enemmän kuin imetys. Jokaisen raskauden ja imetyksen jälkeen rinnat voivat olla hieman eri näköiset. Osa naisista ei huomaa muutoksia lainkaan. Joillakuilla rinnat kasvavat, toisilla pienentyvät. Toisilla rinnat ovat litistyneet, toisilla ne tuntuvat venyneen tai niiden muoto muuttuneen.

3. Kasvattaako maidonnousu rintoja?

Kyllä. Se ei kuitenkaan ole suurin syy rintojen kasvuun, sillä rinnat kasvavat jo raskausaikana. Kaikkein suurimmillaan rinnat ovat usein muutama päivä synnytyksen jälkeen, jolloin monella äidillä on synnytyksen jälkeistä turvotusta. Rintoihin on silloin kertynyt kudosnestettä. Maito nousee ensimmäisinä päivinä myös niille äideille, jotka eivät imetä.

4. Vaikuttaako imetyksen kesto rintojen palautumiseen?

Imetyksen keston ei ole havaittu vaikuttavan rintojen ulkonäköön. Rinnat tuntuvat usein imetyksen lopettamisen jälkeen tyhjemmiltä kuin imetysaikana. Tämä johtuu siitä, että imetyksen jälkeen maitorauhaset kutistuvat. Imetyksen lopetus ei ole ainoa tekijä, joka pienentää maitorauhasia. Maitorauhaset kutistuvat myös iän myötä hormonitoiminnan muuttuessa. Nuoren naisen rinnat ovat rauhaskudoksen ansiosta rakenteeltaan tiiviit, kun taas keski-iässä rauhaskudoksen määrä vähenee ja sidekudokset venyvät.

5. Voiko imetys tehdä ­rinnoista eripariset?

Yleensä ei. Monilla naisilla rinnat eivät kuitenkaan ole täsmälleen samankokoiset alunperinkään. Usein vauva myös suosii toista rintaa toisen kustannuksella. Silloin äidin kannattaa sitkeästi tarjota molempia rintoja vuorotellen.

6. Vaikuttaako imetys ­nännien ulkonäköön?

Ei pysyvästi, mutta joskus – etenkin imetyksen alkuvaiheessa – nännit saattavat rikkoontua. Nännit saattavat raskaushormonien vaikutuksesta tummua jo alkuraskaudessa. Värin ansiosta vastasyntynyt tunnistaa nännin helpommin. Nännien alkuperäinen väri palautuu yleensä pikkuhiljaa raskauden jälkeen.

7. Voiko rintoja jumpata?

Ei suoranaisesti, sillä rinnoissa ei ole lihaksia. Liikunta kuitenkin vaikuttaa välillisesti rintojen ulkonäköön. Hyvä lihaskunto parantaa ryhtiä, mikä saa rinnatkin näyttämään ryhdikkäämmiltä. Laihduttaminen vaikuttaa rintojen ulko­näköön, kun rasvakudos vähenee.

Lähteet: Deufel, Maila ja Montonen, Elisabet (toim.): Onnistunut imetys, Duodecim. Koskinen Katja: Imetysohjaus, Edita.

Vauva 2/2014

Raskaus ja imetys muuttavat rintojen ulkonäköä

Mä en voi valitettavasti yhtyä kommentteihin, mulla on tissit ihan samanlaiset kun ennenkin. Tai no, nännit oli sisäönpäin kääntyneet ja nyt ne on sellaiset kun kuuluukin, nätit. A-kuppi on ollut aina, imetin kahta lasta yhteensä 2,5v (eri aikaan) ja mulla ei kyllä maidonnousukaan aiheuttanut mitään kamalaa. Niin kun ei mun äidillä eikä mummollakaan ole aiheuttanut, tosin mummolla nyt vanhemmiten kyllä se kynä pysyy just ja just. Ja kaikki on imetäneet 2-3 lasta.
Lue kommentti