Minulle on raskauden aikana iskenyt himo mango-hedelmään, joka sisältää runsaasti A-vitamiinia.

Raskauden aikana kehotetaan välttämään maksaruokia korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Minulle on raskauden aikana iskenyt himo mango-hedelmään, jota syönkin useamman kappaleen viikossa. Huomasin, että mango sisältää runsaasti A-vitamiinia. Onko tästä vahinkoa sikiölle?

Ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen vastaa: Voit syödä täysin turvallisesti mielihedelmääsi mangoa. Amerikkalaisen ravintotietokannan mukaan mangossa on beeta-karoteenia eli A-vitamiinin esiastetta 445 mikrogrammaa/100 g. Retinolia eli A-vitamiinin valmista muotoa siinä ei ole lainkaan. Vastaavasti porkkanassa on beeta-karoteenia 8 285 mikrogrammaa. Tässä suhteessa mangon pitoisuudet ovat pieniä, vaikkakin muihin
hedelmiin verrattuna korkeita. Kaikki oranssit ja punaiset hedelmät ja kasvikset ovat hyviä beeta-karoteenin lähteitä.

Hedelmistä ja kasviksista saatavan beeta-karoteenin ei ole havaittu aiheuttavan suurinakaan määrinä haittaa. Pitkäaikainen erityisen runsas saanti voi korkeintaan näkyä ihon kellertymisenä, joka on vaaraton ilmiö. Nauttimiesi mangojen määrä on tässäkin suhteessa pieni. Maksaruoassa A-vitamiini on sen sijaan valmiinaretinolina, jonka yliannostelu raskauden aikana saataa olla haitallista sikiön kehitykselle. Siksi maksaruokia ei maksamakkaraa lukuun ottamatta suositella raskaana oleville lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva 7/2010

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla