Tietyt merkit saattavat viitata vauvauutiseen jo ennen positiivista raskaustestiä.

Raskausoireet voivat alkaa jo ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Joillekin oireita ei tule lainkaan, toisilla niitä on koko liuta.

1. Kipeytyneet rinnat

Rintojen arkuus on tavallinen ensioire, joka kertoo hormonitason noususta. Estrogeenihormonit edistävät rintojen kasvua ja lisäävät nesteen kertymistä. Nännialue saattaa alkaa tummua ja nännit aristaa.

2. Väsymys

Uupuminen vaivaa monia odottajia alkuraskauden aikana. Alussa väsymys johtunee hormonitasojen muutoksesta. Loppuraskaudessa taas ison vatsan kantaminen uuvuttaa. Onneksi on keskiraskaus: väsymys helpottaa yleensä toisella raskauskolmanneksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Lämmönnousu

Kun raskaus alkaa, naisen ruumiinlämpö nousee noin puoli astetta normaalista. Lämmönnousu tuntuu usein paleluna ja vilunväreinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Pahoinvointi

Etova olo saattaa vaivata jo alkuraskaudesta ja ihan mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Myös maku- ja hajuherkkyys voimistuvat – syyllisiä ovat jälleen hormonit. Kahvin ja tupakan haju yököttää monia. Joillakin odottajilla on taas varsinkin alussa jatkuvasti nälkä.

5. Tihentynyt pissahätä

Munuaisten virtsaneritys lisääntyy, mikä juoksuttaa vessassa usein jo odotuksen alussa. Raskauden edetessä tihentyneeseen pissahätään on syynä kasvava kohtu, joka painaa virtsarakkoa.

6. Alavatsatuntemukset

Painontunnetta ja turvotusta voi tuntua alavatsalla samaan tapaan kuin kuukautisten edellä. Myös vihlaisut ja juilimiset ovat tavallisia oireita, jotka liittyvät kohdun alueen muutoksiin. Joillakin naisilla voi olla kevyttä kiinnittymisvuotoa tai -tiputtelua aikana, jolloin hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun seinämään. Raskaus voi vaikuttaa myös vatsan toimintaan.

7. Herkistynyt mieli

Odotus herkistää mielen. Itku- ja raivokohtaukset saattavat seurata toisiaan mielialojen vaihdellessa ja tunteiden kuohuessa. Herkimmät odottajat sanovat, että he voivat ”vaistota” raskauden alkaneen, vaikka mitään fyysisiä oireita ei olisikaan.

Lopulta: testi sen kertoo

Raskaustestit perustuvat istukkahormonin (hCG) mittaamiseen virtsasta. Raskaana olevan naisen elimistö alkaa tuottaa tätä hormonia noin viikon kuluttua hedelmöittymisestä. Hormonitaso nousee yksilöllisesti: toisilla nopeammin ja toisilla hitaammin.

Herkät, tarkat ja helppokäyttöiset kotiraskaustestit ­paljastavat ­raskauden jo ennen kuukautisten normaalia alkamispäivää. Kaikkein luotettavammin tuloksen saat, kun teet testin tarkasti ohjeiden mukaan ja mieluiten vasta kuukautisten jäätyä pois.

Perinteisissä raskaustesteissä kaksi viivaa merkitsee raskauttaa. Myytävänä on myös digitaalisia testejä, jotka kertovat tekstinä, oletko raskaana vai et. Jotkut testit kertovat myös raskauden keston viikkoina.

Jos epäilet, että olet raskaana, mutta testi näyttää negatiivista, tee testi muutaman päivän kuluttua uudestaan. Istukkahormonin määrä ei ehkä ollut noussut vielä tarpeeksi ensimmäisellä testikerralla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla