Tietyt merkit saattavat viitata vauvauutiseen jo ennen positiivista raskaustestiä.

Raskausoireet voivat alkaa jo ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Joillekin oireita ei tule lainkaan, toisilla niitä on koko liuta.

1. Kipeytyneet rinnat

Rintojen arkuus on tavallinen ensioire, joka kertoo hormonitason noususta. Estrogeenihormonit edistävät rintojen kasvua ja lisäävät nesteen kertymistä. Nännialue saattaa alkaa tummua ja nännit aristaa.

2. Väsymys

Uupuminen vaivaa monia odottajia alkuraskauden aikana. Alussa väsymys johtunee hormonitasojen muutoksesta. Loppuraskaudessa taas ison vatsan kantaminen uuvuttaa. Onneksi on keskiraskaus: väsymys helpottaa yleensä toisella raskauskolmanneksella.

3. Lämmönnousu

Kun raskaus alkaa, naisen ruumiinlämpö nousee noin puoli astetta normaalista. Lämmönnousu tuntuu usein paleluna ja vilunväreinä.

4. Pahoinvointi

Etova olo saattaa vaivata jo alkuraskaudesta ja ihan mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Myös maku- ja hajuherkkyys voimistuvat – syyllisiä ovat jälleen hormonit. Kahvin ja tupakan haju yököttää monia. Joillakin odottajilla on taas varsinkin alussa jatkuvasti nälkä.

5. Tihentynyt pissahätä

Munuaisten virtsaneritys lisääntyy, mikä juoksuttaa vessassa usein jo odotuksen alussa. Raskauden edetessä tihentyneeseen pissahätään on syynä kasvava kohtu, joka painaa virtsarakkoa.

6. Alavatsatuntemukset

Painontunnetta ja turvotusta voi tuntua alavatsalla samaan tapaan kuin kuukautisten edellä. Myös vihlaisut ja juilimiset ovat tavallisia oireita, jotka liittyvät kohdun alueen muutoksiin. Joillakin naisilla voi olla kevyttä kiinnittymisvuotoa tai -tiputtelua aikana, jolloin hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun seinämään. Raskaus voi vaikuttaa myös vatsan toimintaan.

7. Herkistynyt mieli

Odotus herkistää mielen. Itku- ja raivokohtaukset saattavat seurata toisiaan mielialojen vaihdellessa ja tunteiden kuohuessa. Herkimmät odottajat sanovat, että he voivat ”vaistota” raskauden alkaneen, vaikka mitään fyysisiä oireita ei olisikaan.

Lopulta: testi sen kertoo

Raskaustestit perustuvat istukkahormonin (hCG) mittaamiseen virtsasta. Raskaana olevan naisen elimistö alkaa tuottaa tätä hormonia noin viikon kuluttua hedelmöittymisestä. Hormonitaso nousee yksilöllisesti: toisilla nopeammin ja toisilla hitaammin.

Herkät, tarkat ja helppokäyttöiset kotiraskaustestit ­paljastavat ­raskauden jo ennen kuukautisten normaalia alkamispäivää. Kaikkein luotettavammin tuloksen saat, kun teet testin tarkasti ohjeiden mukaan ja mieluiten vasta kuukautisten jäätyä pois.

Perinteisissä raskaustesteissä kaksi viivaa merkitsee raskauttaa. Myytävänä on myös digitaalisia testejä, jotka kertovat tekstinä, oletko raskaana vai et. Jotkut testit kertovat myös raskauden keston viikkoina.

Jos epäilet, että olet raskaana, mutta testi näyttää negatiivista, tee testi muutaman päivän kuluttua uudestaan. Istukkahormonin määrä ei ehkä ollut noussut vielä tarpeeksi ensimmäisellä testikerralla.

50 suosituinta nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin pojille eniten vuonna 2017.

Mikä nimeksi pojalle? Vuoden 2017 suosituin valinta suomenkielisen pojan ensimmäiseksi etunimeksi oli Leo. Tämän nimen sai ensimmäiseksi nimekseen yhteensä 414 poikaa. Leo-nimeä kantaa 1,56 prosenttia kaikista viime vuonna syntyneistä suomalaispojista.

Leo on ollut nimisuosikkien joukossa aiempinakin vuosina, viimeksi sijalla 3. Vuonna 2016 suosituin etunimi Onni putosi uudella listalla sijalle 5. Viiden suosituimman nimen joukko on yhtä lukuunottamatta sama kuin viime vuonna: Oliver putosi nyt alaspäin sijalle 8, ja tilalle kipusi nyt kolmanneksi suosituin Eino.

Suuria yllätyksiä poikien lista ei tarjoa: kymmenen suosituinta nimeä ovat sama kuin viime vuonna, mutta osa nimistä on vaihtanut paikkaa.

Kansainvälisyys näkyy poikien nimisuosikeissa.

Suosittujen pojannimien joukossa on perinteisten suomalaisten nimien lisäksi paljon kansainvälisiä nimiä, Leon lisäksi esimerkiksi Oliver, Noel, Mikael, Joel, Daniel, ja Emil. Konsonanttiloppuisia nimiä on 20 suosituimman joukossa yhdeksän.


Vuoden 2017 suosituimmat poikien ensimmäiset etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Leo (>)
2. Elias (–)
3. Eino (>)
4. Väinö (–)
5. Onni (<)

6. Leevi (>)
7. Niilo (>)
8. Oliver (<)
9. Eetu (<)
10. Noel (<)

11. Eeli
12. Veeti
13. Mikael
14. Joel
15. Daniel

16. Lenni
17. Emil
18. Eemil
19. Julius
20. Viljami

21. Vilho
22. Hugo
23. Aleksi
24. Nooa
25. Toivo

26. Peetu
27. Niklas
28. Luka
29. Matias
30. Aatos

31. Eemeli
32. Anton
33. Lauri
34. Otso
35. Jooa

36. Aapo
37. Oiva
38. Samuel
39. Rasmus
40. Akseli

41. Joona
42. Benjamin
43. Kasper
44. Veikko
45. Aaron

46. Alvar
47. Aatu
48. Valtteri
49. Eemi
50. Eelis

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

50 suosituinta tyttöjen nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin eniten vuonna 2017.

Suosituin ensimmäinen suomenkielinen etunimi tytölle juuri nyt on Aino. Aino-nimen sai ensimmäiseksi etunimekseen yhteensä 319 vuonna 2017 syntynyttä tyttöä. Jokaiseen koululuokkaan ei Ainojakaan riitä: nimeä kantaa 1,25 prosenttia viime vuonna syntyneistä suomenkielisistä tytöistä.

Aino oli toiseksi suosituin ensimmäinen etunimi vuonna 2016. Tuolloin suosituimmaksi noussut nimi Sofia on uudella listalla sijalla 4.

Viiden suosituimman kärjessä uusi nimi on Aada. Venla taas putosi sijalta 4 sijalle 11. Kymmenen kärkeen nousivat tänä vuonna mukaan Lilja, Elli ja Enni, ja alemmas putosivat Pihla ja Emilia.

Listan perusteella suositun ensimmäisen etunimen kaava tytöille on nyt tämä: vokaalialku ja neljä tai viisi kirjainta. Tätä sääntöä noudattaa kymmenen kärjestä seitsemän.

Suositun nimen kaava on nyt tämä: vokaalialku ja neljä tai viisi kirjainta.

Kymmenestä suosituimmaista nimestä kaikissa on neljä tai viisi kirjainta ja seitsemän alkaa A:lla tai E:llä. Kahdenkymmenen suosituimman nimen joukossa on vain kaksi, joissa on enemmän kuin viisi kirjainta: sijalla 12 oleva Olivia, ja sijalla 14 Emilia.


Vuoden 2017 suosituimmat tyttöjen etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Aino (>)
2. Eevi (>)
3. Emma (>)
4. Sofia (<)
5. Aada (>)

6. Ella (>)
7. Lilja (>)
8. Helmi (–)
9. Elli (>)
10. Enni (>)

11. Venla
12. Olivia
13. Pihla
14. Emilia
15. Isla

16. Mila
17. Minea
18. Hilla
19. Ellen
20. Aava

21. Elsa
22. Kerttu
23. Linnea
24. Vilma
25. Alisa

26. Siiri
27. Iida
28. Amanda
29. Viola
30. Anni

31. Viivi
32. Alma
33. Oona
34. Ilona
35. Nella

36. Alina
37. Iina
38. Seela
39. Lumi
40. Matilda

41. Sara
42. Hilda
43. Vilja
44. Minttu
45. Selma

46. Iisa
47. Veera
48. Nelli
49. Ronja
50. Hilma

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.