Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Raskaudessa monta on ihmeellistä asiaa. Listasimme niistä suurimmat.

1. Raskaaksi tuleminen

Todennäköisyys tulla raskaaksi yhden kuukautiskierron aikana on melko pieni, noin kaksikymmentä prosenttia. Itse tapahtumasarja on niin monimutkainen, että sen epäonnistuminen on todennäköisempää kuin onnistuminen.

Mutta silti näitä ihmeitä tapahtuu, ja Suomessa syntyy joka päivä keskimäärin 164 lasta.

2. Ensimmäinen ultra

Ei voi olla totta – vatsassani on oikeasti vauva! Ja se liikkuu, ei voi olla totta, se todellakin liikkuu. Onko tuo käsivarsi? Jalka? Pienet varpaat?

Vaikka raskaustesti näyttää plussaa, omaa onnea voi olla vaikea käsittää. Viimeistään 10.–13. raskausviikolla ensimmäisessä yleisessä ultrassa se kuitenkin tulee todeksi – vatsassa kasvaa uusi ihmisen taimi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Ensimmäiset liikkeet

Odottaja saattaa tuntea vauvan ensimmäiset liikkeet jo 16.–20. raskausviikolla. Aluksi niitä tuskin tunnistaa: kuin perhonen availisi varovasti siipiään.

Ensin liikkeet tuntee vain tuleva äiti, mutta sitten ne tulevat tutuksi myös muille – tulevalle isälle, kumppanille ja isommille sisaruksille.

4. Syöminen, syöminen ja syöminen

Monilla raskaana olevilla naisilla ei ole nälkä, heillä on sudennälkä. Nälkä iskee yllättäen – ja ruokaa pitää saada heti.

Raskauden aikainen painonnousu on yksilöllistä, mutta ikävä kyllä osa odottajista joutuu hillitsemään himojaan ja jättämään donitsi- ja konvehtirasiat kaupan hyllyyn.

Toisaalta täysimetys kuluttaa energiaa noin 500–700 kilokaloria vuorokaudessa, ehkä sitten ostoksille…?

5. Masujen muodot

Jotkut raskausvatsat näyttävät jalkapalloilta, jotkut amerikkalaisilta jalkapalloilta. Entä loput? Ilmapalloilta, kengurupalloilta, kuumailmapalloilta.

Erään perinteen mukaan vatsassa on tyttö, jos kumpu näyttää vesimelonilta, on pystyssä ja näkyy myös selän takaa. Poikavatsa taas näyttää koripallolta, on alhaalla eikä näy takaa.

Uskokoon ken haluaa.

6. Raskausajan hehku

Johtuu se sitten hormoneista tai ei, monet äidit näyttävät hehkuvan raskausaikana. Alkuraskauden pahoinvointi voi muuttaa kasvot tilapäisesti kalpeiksi, mutta yleisimmin etova olo helpottaa 14. raskausviikkoon mennessä.

Ikävä kyllä raskausajan hehkua ei voi pullottaa ja säästää aikaan, jolloin vauva on sairas tai nukkuu muuten huonosti.

7. Hyvästi huonot hiuspäivät

”Eivätkö ne olekin kiiltävämmät ja paksumman näköiset kuin aiemmin? Johtuu varmaan raskaudesta.”

8. Mukavat vaatteet

Odottaessasi voit pukeutua hyvällä omallatunnolla college-housuihin, legginseihin, tunikoihin, valtaviin t-paitoihin. Perussääntö on: se sopii, jos ei kiristä.

9. Uskomattomat unet

Vauva.fi:n keskustelija kertoo raskausajan unestaan:

”Aluksi syntyi karvaton ja vaaleanpunainen hahmo, joka muuttui viideksi kissanpennuksi -- Luulin jo kaiken olevan hyvin, kunnes olimme kotona. Nukutin vauvoja sitteriin. Ne kävivät hymyillen nukkumaan ja muuttuivat lihaviksi jättiluppakorvakaneiksi.”

Raskauden ajan erikoiset unet voivat johtua hormoneista tai sitten nainen vain käsittelee elämänmuutosta unien avulla. Mistä unet johtuvatkin, niitä ei kannatta ottaa liian vakavasti vaan yrittää nauttia villistä menosta yöaikaan.

10. Ensimmäinen kerta

Normaali raskaus kestää keskimäärin 280 vuorokautta eli 40 viikkoa.

Oli raskaus ja synnytys helppo tai vaikea, harva unohtaa hetken, jolloin sai painaa lapsen ensimmäistä kertaa sydäntään vasten. Niin pieni, niin suojaton, niin oman oloinen.

11. Se voi onnistua toisenkin kerran

Ja kolmannen, ja neljännen. Raskaus on lahja, joka annetaan joillekin onnekkaille useasti.

Lähteet: Babble.com, Terveyskirjasto.fi, Joensuu.fi

Huoh, miten negatiivinen asenne sulla, käy sääliks et jopa näin kauniissa asiassa et nää mitää erikoista. Mun mielest ainaki se on maailman ihmeellisin asia!! Ihanaaaa!!!!! ;)

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla