Raskauden aikana vatsalihakset erkaantuvat. Vääränlainen treeni pahentaa pömppöä.

Pömpöttääkö maha vieläkin, vaikka vauva on jo monta kuukautta? Tai oikeastaan kasvanut jo taaperoksi?

Noin joka kolmas äiti kärsii vatsalihasten erkaantumasta, joka ei ole synnytyksen jälkeen palautunut. Vatsa voi näyttää vielä vuosia synnytyksen jälkeen samalta kuin raskausaikana.

Kun vatsa raskauden aikana kasvaa, vatsalihakset erkaantuvat keskilinjan kohdalta. Näin kuuluukin käyvä – mutta aina lihakset eivät raskauden jälkeen palaudu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä ovat riskit

Vatsan lihaksia yhdistää vartalon keskilinjassa jännesauma rintalastasta häpyluuhun asti. Lihakset voivat erkaantua saumasta koko matkalta vain joltain osin. Tavallisimmin erkaantuma tulee navan seudulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Normaalisti sauma on noin kahden senttimetrin levyinen, mutta loppuraskaudessa lihasten välinen ero voi olla jopa kymmenen senttiä.

Erkaantuman riskiä kasvattavat reipas ylipaino, suurikokoinen vauva, runsas lapsivesi, heikko kudostyyppi, usea raskaus, monikkoraskaus, keisarinleikkaus ja se, että odottaja on yli 34-vuotias.

Ei lankkua, ei linkkuveitsiä

Erkaantumaa kuntotutetaan syviä vatsalihaksia aktivoivilla harjoituksilla. Sen sijaan esimerkiksi lankuttamista pitää välttää. Vältettäviä ovat myös linkkuveitsiliikkeet, rutistukset ja saksaaminen. Näissä liikkeissä vatsanseinämään kohdistuu vain lisää painetta, joka voi jopa haitata erkaantuman parantumista.

– Naiset tuntevat ongelman, mutta apua siihen on ollut tarjolla niukasti, sanoo personal trainer Jenni Tuokko. Tuokko ja fysioterapeutti Mari Camut tekivät vatsalihasten erkaantumasta oppaan, jossa on ohjeet kuntouttamisen alkuun. Neljässä päivässä maksuton nettiopas on ladattu 17 000 kertaa. Oppaan voit ladata tästä.

Tuokko neuvoo aloittamaan harjoittelun synnytyksen jälkeen varovasti, vaikka erkaantumaa ei olisi.

– Pari kuukautta on hyvä ottaa ihan rauhallisesti.

Entä, jos synnytyksestä on jo vuosia. Onko liian myöhäistä tehdä mitään?

– Ei, kuntoutuminen ei ole koskaan liian myöhäistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla