Raha painaa päätöksessä enemmän kuin turvallisuus, sanoo professori Mika Gissler.

Sosiaali- ja terveysministeriön päivystysasetus, jonka tarkoitus on astua voimaan ensi kesänä, on herättänyt tiukkaa keskustelua. Asetus on johtamassa siihen, että synnytykset loppuvat alle tuhat synnytystä vuodessa hoitavista synnytyssairaaloista. Matkasynnytysten määrä siis mitä todennäköisimmin kasvaa.

Tätä nykyä Suomessa syntyy vuosittain noin 150 vauvaa suunnittelematta kotona tai matkalla sairaalaan.
Vammalan ja Pietarsaaren synnytyssairaalat ovat jo lopettaneet, Savonlinna lopettaa vuodenvaihteessa. Alle tuhat synnytystä vuodessa hoidetaan myös Kemissä, Kajaanissa, Salossa, Mikkelissä ja Porvoossa. Lohjan ja Oulaskankaan sairaalat pääsevät täpärästi tuhanteen synnytykseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan asetuksen keskeinen tavoite on parantaa päivystyshoidon laatua ja potilasturvallisuutta. Asetuksen mukaan turvallinen synnyttäminen edellyttää, että sairaalassa on mahdollisuus hätäsektioon.

Käytännössä tämä vaatii synnytyslääkärin, anestesialääkärin ja leikkaustiimin jatkuvaa päivystystä sairaalassa.

Asetuksen mukaan vasta riittävän suuri synnytysten määrä eli vähintään noin tuhat synnytystä vuodessa antaa mahdollisuuden ylläpitää ja kehittää henkilökunnan osaamista hätä- ja erityistilanteissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler on sitä mieltä, että turvallisuutta enemmän ministeriön päätöksessä painaa raha.

– Jos katsotaan yksinomaan sairaaloiden hoitotuloksia, synnytysten keskittäminen suuriin sairaaloihin lisää synnytysten turvallisuutta. Tässä laskelmassa ei kuitenkaan huomioida matkasynnytyksiä, jotka vastaavasti lisääntyvät. Matkasynnytyksissä lapsen kuolemanriski on jopa kuusinkertainen.

– Keskittämisen edut lapsen turvallisuudelle saattavatkin vähentyä merkittävästi tai hävitä kokonaan, Gissler toteaa.

Suomen Kätilöliitto huomauttaa, että päivystysasetus ei takaa väestölle yhdenvertaisia, laadukkaita ja turvallisia synnytyspalveluja koko maassa, vaan lopputulos lisää epätasa-arvoa ja turvattomuutta.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.