Raha painaa päätöksessä enemmän kuin turvallisuus, sanoo professori Mika Gissler.

Sosiaali- ja terveysministeriön päivystysasetus, jonka tarkoitus on astua voimaan ensi kesänä, on herättänyt tiukkaa keskustelua. Asetus on johtamassa siihen, että synnytykset loppuvat alle tuhat synnytystä vuodessa hoitavista synnytyssairaaloista. Matkasynnytysten määrä siis mitä todennäköisimmin kasvaa.

Tätä nykyä Suomessa syntyy vuosittain noin 150 vauvaa suunnittelematta kotona tai matkalla sairaalaan.
Vammalan ja Pietarsaaren synnytyssairaalat ovat jo lopettaneet, Savonlinna lopettaa vuodenvaihteessa. Alle tuhat synnytystä vuodessa hoidetaan myös Kemissä, Kajaanissa, Salossa, Mikkelissä ja Porvoossa. Lohjan ja Oulaskankaan sairaalat pääsevät täpärästi tuhanteen synnytykseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan asetuksen keskeinen tavoite on parantaa päivystyshoidon laatua ja potilasturvallisuutta. Asetuksen mukaan turvallinen synnyttäminen edellyttää, että sairaalassa on mahdollisuus hätäsektioon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käytännössä tämä vaatii synnytyslääkärin, anestesialääkärin ja leikkaustiimin jatkuvaa päivystystä sairaalassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asetuksen mukaan vasta riittävän suuri synnytysten määrä eli vähintään noin tuhat synnytystä vuodessa antaa mahdollisuuden ylläpitää ja kehittää henkilökunnan osaamista hätä- ja erityistilanteissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler on sitä mieltä, että turvallisuutta enemmän ministeriön päätöksessä painaa raha.

– Jos katsotaan yksinomaan sairaaloiden hoitotuloksia, synnytysten keskittäminen suuriin sairaaloihin lisää synnytysten turvallisuutta. Tässä laskelmassa ei kuitenkaan huomioida matkasynnytyksiä, jotka vastaavasti lisääntyvät. Matkasynnytyksissä lapsen kuolemanriski on jopa kuusinkertainen.

– Keskittämisen edut lapsen turvallisuudelle saattavatkin vähentyä merkittävästi tai hävitä kokonaan, Gissler toteaa.

Suomen Kätilöliitto huomauttaa, että päivystysasetus ei takaa väestölle yhdenvertaisia, laadukkaita ja turvallisia synnytyspalveluja koko maassa, vaan lopputulos lisää epätasa-arvoa ja turvattomuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla