Raha painaa päätöksessä enemmän kuin turvallisuus, sanoo professori Mika Gissler.

Sosiaali- ja terveysministeriön päivystysasetus, jonka tarkoitus on astua voimaan ensi kesänä, on herättänyt tiukkaa keskustelua. Asetus on johtamassa siihen, että synnytykset loppuvat alle tuhat synnytystä vuodessa hoitavista synnytyssairaaloista. Matkasynnytysten määrä siis mitä todennäköisimmin kasvaa.

Tätä nykyä Suomessa syntyy vuosittain noin 150 vauvaa suunnittelematta kotona tai matkalla sairaalaan.
Vammalan ja Pietarsaaren synnytyssairaalat ovat jo lopettaneet, Savonlinna lopettaa vuodenvaihteessa. Alle tuhat synnytystä vuodessa hoidetaan myös Kemissä, Kajaanissa, Salossa, Mikkelissä ja Porvoossa. Lohjan ja Oulaskankaan sairaalat pääsevät täpärästi tuhanteen synnytykseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan asetuksen keskeinen tavoite on parantaa päivystyshoidon laatua ja potilasturvallisuutta. Asetuksen mukaan turvallinen synnyttäminen edellyttää, että sairaalassa on mahdollisuus hätäsektioon.

Käytännössä tämä vaatii synnytyslääkärin, anestesialääkärin ja leikkaustiimin jatkuvaa päivystystä sairaalassa.

Asetuksen mukaan vasta riittävän suuri synnytysten määrä eli vähintään noin tuhat synnytystä vuodessa antaa mahdollisuuden ylläpitää ja kehittää henkilökunnan osaamista hätä- ja erityistilanteissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler on sitä mieltä, että turvallisuutta enemmän ministeriön päätöksessä painaa raha.

– Jos katsotaan yksinomaan sairaaloiden hoitotuloksia, synnytysten keskittäminen suuriin sairaaloihin lisää synnytysten turvallisuutta. Tässä laskelmassa ei kuitenkaan huomioida matkasynnytyksiä, jotka vastaavasti lisääntyvät. Matkasynnytyksissä lapsen kuolemanriski on jopa kuusinkertainen.

– Keskittämisen edut lapsen turvallisuudelle saattavatkin vähentyä merkittävästi tai hävitä kokonaan, Gissler toteaa.

Suomen Kätilöliitto huomauttaa, että päivystysasetus ei takaa väestölle yhdenvertaisia, laadukkaita ja turvallisia synnytyspalveluja koko maassa, vaan lopputulos lisää epätasa-arvoa ja turvattomuutta.

Liity kesävauvaa odottavien suljettuun keskusteluryhmään ja ota ilo irti vertaistuesta! <3

Plussasitko? Onnea! Kirjaudu sivustolle ja tule mukaan ryhmään. Voit vaihtaa muiden odottajien kanssa ajatuksia raskaudesta anonyymisti.

Ryhmät ovat pienempiä yhteisöjä vauva.fin sisällä. Vain ryhmän jäsenet voivat lukea ryhmän viestejä ja osallistua keskusteluun ryhmässä. Avoimiin ryhmiin voivat liittyä kaikki rekisteröityneet käyttäjät, ja suljettuun ryhmään liittyminen vaatii ryhmän ylläpitäjän hyväksynnän.

Tule mukaan ryhmiin tästä!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Amanda Aho

Synnytystarinaklubissa naiset pääsevät kertomaan kokemuksistaan yleisölle.

Synnytyksessä ei ole kyse vain siitä hetkestä, kun lapsi tulee maailmaan. Se on merkittävä tapahtuma, joka voi vaikuttaa synnyttäjän elämään ja seksuaalisuuteen pitkään.

–  Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään, doula, seksuaalikasvattaja ja kahden lapsen äiti Anna-Riitta Kässi kuvailee.

Kässi on järjestämässä Suomen ensimmäistä synnytystarinaklubia, jossa naiset nousevat lavalle kertomaan kokemuksistaan. Tapahtuma on jatkumoa lavarunoustapahtumille, joissa jokainen voi päästä esittämään runojaan.

– Tarvitaan tilaisuuksia, joissa synnytyksestään saa kertoa ilman, että joku keskeyttää ja arvottaa sitä. Toivon, että klubi on kuin iso olohuone, jossa voi olla kuin kotonaan ja kuitenkin halutessaan hävitä massaan. Tavata ystäviä, itkeä ja nauraa, tuntea kuuluvansa joukkoon.

Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään.

Kässi toivoo, että paikalle uskaltautuvat myös odottajat sekä lapsenhankintaa vasta pohtivat.

– Kun tieto ei enää kulje sukupolvelta toiselle eivätkä kylän naiset ole mukana, tarvitaan tällaisia uudenlaisia yhteisöjä.

Sis.klubi järjestetään ensimmäisen kerran Helsingissä Lavaklubilla 11.11.2017.

”Tykkään niin paljon siitä, mitä saan tehdä työkseni, että olen omalla ajallanikin aikamoinen työmyyrä – etenkin nyt, kun olen vielä myös kotiäiti ja teen töitä esimerkiksi päiväuniaikaan. Vesijuoksu ja muu liikkuminen sekä lukeminen maittavat aina, kun maltan irrottautua somesta.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.