Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Raskausaikana joillakin on pakkomielle syödä esimerkiksi hiiltä. Ilmiötä kutsutaan pica-oirehtymäksi.

Moni nainen tuntee raskausaikana vastustamatonta halua syödä aineita, jotka eivät ole ruoaksi tarkoitettuja, kuten hiiltä tai taululiitua. Ilmiötä kutsutaan pica-oireyhtymäksi.

Pica-oireiden syytä ei tiedetä varmasti, mutta Yhdysvaltain terveysministeriön mukaan joissakin tapauksissa oireet voivat johtua raudan, sinkin tai joidenkin muiden ravintoaineiden puutteesta.

Pica-oireista kirjan kirjoittanut Cornellin yliopiston professori Sera Young taas uskoo, että raskaana olevien naisten tarve syödä esimerkiksi hiiltä johtuu siitä, että he alitajuisesti uskovat syömiensä vieraiden aineiden imevän itseensä viruksia, bakteereja ja kemikaaleja; näin taudinaiheuttajat eivät pääsisi vahingoittamaan kohdussa olevaa vauvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Outojen mielitekojen vallassa olevan odottajan on syytä varmistaa, että ruokavalio on terveellinen ja monipuolinen. Asia kannattaa ottaa puheeksi myös neuvolassa, sillä osa himotuista aineista voi olla vaaraksi sekä odottajalle että vauvalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pica-oireita voi olla myös pienillä lapsilla, heillä se luokitellaan syömishäiriöksi. Tosin alle puolitoistavuotiaalla kyse ei ole häiriöstä, sillä kuuluu normaaliin kehitykseen, että vauva tutkii maailmaa työntämällä kaiken mahdollisen suuhunsa.

Älä hiilly, Vauva 11/2013

Sisältö jatkuu mainoksen alla